V roku 1861 bol prijatý vo Veľkej Británii zákon, ktorý obmedzoval rýchlosť vozidiel v obci na 5 míľ za hodinu. Tento zákon bol o 4 roky doplnený tak, že pred vozidlom musel ísť človek a niesť v rukách červenú zástavku. Rýchlosť sa znížila na 2 míle za hodinu. Povinnosť ľudského doprovodu vozidla bola zrušená až v roku 1896 a autá sa mohli rozbehnúť rýchlosťou 14 míľ za hodinu. Parný pohon postupne nahrádzali spaľovacie motory a automobily sa začali meniť do podoby, v akej ich poznáme dnes.

Prvý bicykel s drevenými kolesami vznikol v roku 1813. Človek sa na ňom odrážal nohami. Pedále pribudli v roku 1840 a v roku 1845 bola potrebná brzda. V roku 1860 boli nahradené drevené kolesá kovovými a zväčšil sa ich priemer. V roku 1870 bola os uložená do ložísk a v 1884 roku pribudla reťaz s prevodom, čím sa priemer kolesa sa mohol zmenšiť. V roku 1890 už mal bicykel na kolese pneumatiky a jeho rýchlosť sa mohla ďalej zvyšovať. V roku 1897 pribudla spojka a pedále sa pri nemuseli pri dosiahnutej rýchlosti pohybovať. Takmer sto rokov ľuďom trvalo, kým sa dostali bicykel alebo auto do podoby, v akej ich používame dnes. A čo sa udialo v posledných rokoch – LED alebo laserové osvetlenie, karoséria alebo rám z karbónových vlákien, GPS, automatické prevodovky, elektromotory, batérie a ďalšie novinky. Menej ako 50% z nákladov na výrobu automobilu dnes tvoria mechanické časti – zvyšok je softvér, elektronika a elektrické časti.

Technika predbieha človeka a jeho schopnosť využiť jej možnosti – nosíme vo vreckách počítače, ktorých výkony nás presahujú, máme automobily bez vodiča a bezpilotné lietadlá, ktoré nemôžeme vpustiť do prevádzky bez “muža s vlajočkou.” Nedávno som počúval muža, ktorý rozprával o možnostiach dronov, ktoré vyvíja a vyrába jeho firma. Dron nesmie lietať “bez dozoru človeka”, nad ľuďmi a vo výškach nad 300 metrov, aj keď sú jeho možnosti ďaleko väčšie. Autá bez vodiča už najazdili státisíce kilometrov bez nehody, ale zatiaľ ich nepustia na cesty, kde sa často preháňajú autá s vodičmi, ktorí majú niekoľko promile v krvi.

To, čo kedysi trvalo niekoľko generácii, prebehne dnes za niekoľko rokov. Na jednej strane je úžasne žiť vo svete, kde sme v detstve počúvali rádio, neskôr prišli magnetofón, farebný televízor a dnes žijeme v priestore internetu, multimédii a virtuálnej reality. Elon Musk pripravuje “potrubnú dopravu” s rýchlosťou vyše 6000 km za hodinu a testujú sa prvé stratosferické lietadlá s ešte vyššími rýchlosťami. Roboty pripravujú každý deň ľudí o prácu. Účtovníci si trhajú vlasy z e-faktúr, ktoré prichádzajú z internetových obchodov, taxikári protestujú proti systému Uber, 3D tlačiarne menia spôsoby konštrovania, výroby a celé biznis modely, ktoré dnes poznáme.

Podobný vývoj prebieha v biotechnológiách, nanotechnológiách, genetike a v ďalších oblastiach. Nové veci sa rozširujú tak rýchlo, že ľudia ani nemajú čas otestovať ich možné negatívne následky. Muža s vlajkou odháňajú, aby nebránil pokroku, ale sami ešte nevedia, kam ich tento rýchly vývoj dovedie.

Technika, ktorú poznáme zo sci fi filmov, je v rukách ľudí, ktorí relativizujú staré hodnoty, v školách sa učia “úzko definované remeslo” ale nedostávajú výchovu a vzdelanie, ktoré by im pomáhalo lepšie porozumieť svetu a jeho súvislostiam. Niekedy mám pocit, ako keby sa rozdali zbrane s ostrými nábojmi malým deťom a na povzbudenie im pustili bojový film. Ak niekto zakričí – pozor, nie tak rýchlo, nevieme, aké to môže mať následky, dav prekričí, aby nezdržiaval a nebrzdil ekonomický rast. Rast pripomínajúci tumor na našej planéte.

Som fanúšik novej techniky a teším sa z toho, koľko nových objavov som mohol počas svojho života vyskúšať. Chcem iba povedať, aby sme nevyháňali muža s vlajkou len preto, že nechce, aby sa technika obrátila proti jej tvorcom. Zdá sa mi, že pohŕdame filozofiou, náboženstvom a tradičnými hodnotami. Sebavedomí ekonómovia a technokrati sa snažia riadiť svet okolo nás ako stroj. Ich problémom však je, že rozumejú iba veciam, ktoré sami vytvorili. Nechápu, že živý organizmus sa nedá riadiť ako stroj a zabúdajú, že princípy sveta sú silnejšie ako my.

Po úspešných inovačných dňoch vo firme 3M sa budeme ďalej stretávať na rôznych miestach v špičkových firmách v Česku a na Slovensku. Budeme sa učiť ako skĺbiť prevratné objavy a inovácie s trendmi biznisu a princípmi sveta okolo nás. A v apríli sa stretneme v Žiline na konferencii Podnikatelia spojte sa! Teším sa na vás.

0