Máme doma psa. Ľudia sa niekedy pohoršujú na tom, že o psov je na tomto svete lepšie postarané ako o ľudí – nečakajú u lekára, majú rôzne granule a výživové doplnky, ba dokonca aj svojich ochrancov, útulky, masážne salóny a hotely. Mnohí ľudia nemajú taký komfort, ako niektoré psy. Ale pozrime sa na psov z inej stránky. Náš pes nás vždy úprimne víta, poskakuje a vrtí chvostom. Je absolútne vďačný, lojálny, dodržuje stanovené pravidlá a úprimne sa teší, keď jeho „páni” prídu domov. Povedzte mi, páni podnikatelia, koľko vašich zamestnancov sa od radosti váľa po zemi a „vrtia chvostom,” keď sa objavíte vo firme? A koľkí z nich sa na vás uprene pozerajú, len aby mohli splniť vaše prianie alebo príkaz? Náš pes zničil vchodové dvere. Chcel sa dostať k nám do domu a tak po nich škriabal až odstránil desiatky centimetrov kubických tvrdého laku a dreva. Koľkí zamilovaní mládenci by takto škriabali na dvere svojej milej? Pošlú jej SMS a nájdu si inú.

Čo je na našom psovi ale najviac zaujímavé, je jeho empatia. Veľmi rýchlo nadviaže vzťah s druhým človekom alebo zvieraťom. Nemá rád iba susedove deti, ktoré mu cez plot robievali zle. Tam sa správa dosť asertívne. Ale inak je veľmi mierumilovný, určite by som ho nenazýval bojovým ale ani strážnym psom. Skôr by sa mal volať spoločenský pes. Komunikuje rôznymi gestami, keď zaspí na podlahe, tak niekedy rozpráva zo sna, občas spieva alebo tancuje. Naozaj zvláštny pes.

Rád si vodí domov kamarátky a kamarátov. Sučku od susedov galantne usadí na svoje ležovisko pred dverami a on leží na studených dlaždiciach. Kedysi si tu však nasťahoval takú fiflenu, ktorá sa mu začala v jeho teritóriu príliš rozťahovať a vyhnal ju preč. Nie si taký hlúpy, ako vyzeráš, povedal som si vtedy. Vodí domov rôznych kamarátov – blchy od ježka, kliešte z lesa, kedysi priniesol malého zajačika, olizoval ho a staral sa o neho a pred pár dňami priviedol malé mačiatko a nasťahoval si ho do búdy. Človek by očakával, že sa pes bude správať ako predátor – zožerie zajaca alebo vyženie mačku a on ich pritúli a ochraňuje. Pozerám na neho, ako poskakuje okolo mačaťa a zajaca a mám pocit, že náš pes má viac rozumu a citu pre mier a spolunažívanie ako Putin s Obamom dohromady.

Môj priateľ Martin je záchranár a cvičí psy. Niekedy sa spolu rozprávame o ich charaktere a správaní. Aj Mirko Saniga mi často hovorí o tom, ako spolupracujú vtáčiky v prírode a ako sa všetko vzájomne dopĺňa. Je jasné, že orol chytí myš, líška vtáčika a vtáčik konzumuje muchy a chrobáčiky. Ale žiaden predátor v prírode nezabíja slabšie zvieratká len tak z rozmaru a nevystaví mŕtvoly tak, ako sa to robí napríklad na poľovníckych plesoch. A čo poľovačky na ľudí? A dômyselné zbrane – drony, robotické kone a ďalšie prístroje, ktoré by mohli pomáhať ľuďom, ktorí nemajú vodu, jedlo alebo potrebujú pomoc. A ich jediným účelom je zabíjať človeka. Ľudia sa dohadujú, komu patrí nejaké územie a či je spravodlivé zabíjať sa preto, aby sa toto územie volalo tak alebo inak a patrilo k nejakým hraniciam. Moja odpoveď je jedna – nezabiješ! To, čo sa dnes volá Rusko alebo Amerika sa kedysi volalo ináč, alebo to nemalo žiadne meno. A nikomu z nás to nepatrí, pretože je to Božie kráľovstvo, na ktorého spravovanie sme dostali jasnú smernicu. Volá sa Desatoro a hovorí nám, že Zem sa nemôže spravovať násilím a nenávisťou. Aj psy v tom majú jasnejšie ako ľudia. Učme sa od nich.

1