Nedávno vraj v Prahe ľudia protestovali proti chaosu vo vláde. Chápem, že niektorí politici nevedia, čo majú v súčasnej situácii robiť. Oni to však nevedeli predtým a nebudú vedieť ani potom. Jednoducho nevedia. A sú aj takí, ktorí s v dnešnej dobe môžu plniť svoje sny – predvádzať sa alebo sa hrať na diktátorov. Ale chaos okolo nás musíme prijať a naučiť sa v ňom žiť. Veľa o tom píše Bruno Marion a ďalší.

Skúsme v týchto dňoch viac študovať teóriu chaosu, reziliencie a antikrehkosti. Nefňukajme a nenadávajme na chaos, ktorý môže spôsobiť kolaps, ale môže nám priniesť aj prelomovú inováciu celej spoločnosti. Potrebujeme ju. Ľudia sa musia vzdať pasivity a ilúzií, že nejakí supermani zhora (slovo politici by tu asi vyznelo ako dobrý vtip) to vyriešia. Hľadajme cesty, experimentujme, učme sa nové veci, inovujme.

Radím teda holičkám, aby nenariekali, ale zobrali si rúška, rukavice a strojčeky a chodili strihať ľudí po domoch. Taxikári môžu pomáhať pri rozvoze obedov pre zdravotníkov alebo seniorov. Majitelia fitness by mohli premýšľať ako cvičiť v záhrade alebo na poli a vypestovať si tam zdravú zeleninu namiesto rôznych práškov, čo sypú do seba. Videl som v televízii aj lekára zo Žiliny, ktorý sa dožadoval podpory od štátu. Bol zamaskovaný, ale spoznal som ho – myslím si, že viac času presedel v parlamente a v privatizačných SNS-kárskych kluboch, ako v ordinácií. Zrazu mu chýbajú pacienti.

Chaos je všade okolo nás. Prečo by mal chýbať vo vláde? Žijeme v dobe chaosu. Všetko sa rýchlo a nepredvídateľne mení. Všetko bude inak a nikto nevie ako. Máme veľa odborníkov, ktorí vedia analyzovať minulosť, ale iba málo tých, ktorí z toho, čo sa deje okolo nás, vidia kontúry budúcich zmien. Ja poznám pár takýchto ľudí – Milan Zelený, Gerd Leonhard, Jirko Marek, Vlado Šucha alebo Štefan Kassay. Toto sú ľudia, ktorí sú vzdelaní a opierajú o vedu, vedia prepájať rôzne odbory, majú životné skúsenosti a vo svojej práci dosiahli rôzne vrcholy. Chápu zmeny okolo nás, vidia budúcnosť jasnejšie ako iní ale sú vo svojich vyjadreniach pokorní a opatrní. Vedia, že veci sa menia, že neexistujú presné strategické plány, iba každodenné hľadanie tej správnej cesty.

Mám aj učiteľov, ktorí rozumejú Božiemu hlasu lepšie ako ja – Vladko Maslák, Anselm Grün alebo Bernard Mišovič. Veda a viera nám ukazujú, že mnohé veci okolo nás a nad nami sú komplexnejšie ako vyzerajú na prvý pohľad. Sú to tajomstvá, ktoré možno nikdy nepochopíme, ale môžeme do nich prenikať hlbšie, ak máme pokoru a dokážeme sa otvoriť tomu, čo nás presahuje. Môžeme sa aj uzatvoriť – do svojho ega a pocitu, že sme tí, čo majú absolútnu pravdu. Mám radšej tých, čo pravdu hľadajú. Od tých, čo si myslia, že ju našli radšej utekám. Vedec skúma zložité veci, hľadá súvislosti, príčiny a následky. Aj viera nám ponúka veľa možností, ako  prenikať hlbšie do tajomstiev toho, čo nás presahuje. Zdá sa mi, že veda a viera sa dopĺňajú a ukazujú nám cestu aj v dnešnej dobe chaosu. Pri raňajkách mi padol pohľad na titulnú stranu časopisu na stole. Veľkými písmenami tam bolo napísané: „Creating a Culture of Experimentation.“

Platí to pre ľudí, firmy aj krajiny. Namiesto najlepších praktík, potrebujeme série experimentov. Namiesto lamentovania a čakania, že nám niekto pomôže, potrebujeme akciu. Pomôcť si budeme musieť sami. A pomáhať by sme mali aj slabším okolo nás. V nedeľu som viezol chlapíka Roba z ulice k nám do Dobrého pastiera. Doktor prírodných vied – korona mu vzala prácu aj ubytovňu. Na ubytovni mu zadržali osobné veci, lebo nemal peniaze. Vladko to išiel za neho vyplatiť. Niekoľko dní nejedol, reštaurácie a ulice boli prázdne. Každý týždeň zväčšujeme karanténne jednotky a stále sa plnia. Ľudia z ulice prichádzajú každý deň, niektorí odchádzajú a vracajú sa späť. Vladko sa niekedy usmieva a hovorí mi: „Riadny chaos, čo?“ On ale vie, že to, čo sa nám niekedy javí ako chaos, je Boží plán. A dnes máme sviatok – nedeľu Dobrého pastiera. Svätá omša on line je tu.

Jasné, že potrebujeme aj veľké zmeny – na Slovensku odstrániť pijavice a zlodejov, ktorí roky vyciciavali štát. Ich šéfko na čele opozície dnes vykrikuje v parlamente zo zadnej lavice. Má na sebe akýsi náhubok, v ktorom vyzerá ako Hannibal Lecter a jeho jedovaté sliny pôsobia argesívnejšie ako covid 19. Karanténa v Leopoldove by mu pomohla. Vo svete sa budeme musieť vysporiadať s vládou korporácií, ktoré slúžia iba jedinej veci – rastu a zisku. Bez ohľadu na prírodu a ľudí. Mám pocit, že koronavírus nás prišiel ochrániť pred týmito obrovskými nadnárodnými monštrami, vedenými psychopatmi a prepojenými s bankami a politikmi. Som presvedčený, že korporácie, ktoré všetko podriadili rastu, sú pre ľudí nebezpečnejšie ako koronavírus. Nezakazujme chaos, zakážme monopoly a obmedzme diktatúru peňazí. Užívajme si rôznorodosť prírody a krásu chaosu.

Niekedy však býva chaosu vo firme príliš. Berie to čas, pokoj a znižuje výkon. Včera mi prišlo od Ľubka Klieštika video, ktoré ukazuje niektoré spôsoby ako sa s tým vysporiadať. A ešte jedna inšpirácia z MM Spektra. Ľubo Švec vyrába dezinfekčné brány a Vladko Maslák nám dnes hovoril o bráne, ktorou je Ježiš, Dobrý pastier, ktorý nás očisťuje od hriechu a vedie k Životu.

0