Profesor Vladimír Krčméry hovorí, že sa hanbí pozrieť na Ježiša na kríži, keď si spomenie, že Ho ľudia ukrižovali. Nekričali dosť nahlas a oni prepustili Barabáša a umučili Ježiša. Nestačí stáť na správnej strane. Treba niečo urobiť. Zastali sme sa človeka, keď ho nespravodlivo prenasledovali mocní v práci alebo v spoločnosti? Prečo sme boli ticho, keď sme videli rozkrádať podnik alebo štát? Ľudia boli ticho, keď pochodovali fašisti po uliciach aj keď komunisti mávali červenými zástavami. Proti zlu sa treba postaviť. Smejú sa z Matoviča, ale on aj za nás ukazuje na zlodejov a mafiánov. Prezliekli si kabáty, vymenili figúrky, oblepujú Slovensko usmievavým Petrom. My však už vieme, čo je zač. Aj diabol si často nasadzuje usmievavé masky. Ten Peter si prezlieka rôzne rôzne obleky a hrá sa na Chucka Norrisa. Pred kamerami rozpráva ako porazí oheň, vodu alebo čínsky vírus. A neurobí vôbec nič. Len tára dve na tri.

Potrebujeme urobiť tri veci:

  1. Vzoprieť sa tým, ktorí nám ukradli štát – tým, ktorí slúžia mafii a oligarchom v pozadí.
  2. Prevziať moc, potrestať ich a zoštátniť majetky, ktoré im nepatria.
  3. Už sa nepoliehať „na tých hore“ a začať zdola budovať komunity a aktivity na obnovu našej krajiny.

Pohybujem sa v troch druhoch komunít. V tej prvej robíme inovácie. Premieňame nápady na nové produkty, služby a biznis modely. Bez dotácií a eurofondov. V sieti ľudí, ktorí rozumejú novým trendom, technológiám, materiálom, dizajnu, konštrukcii, výrobe, logistike, financiám, marketingu a obchodu. Druhá sieť pomáha ľuďom na okraji vrátiť sa do života, nájsť si svoje miesto, kde môžu byť znovu užitoční a žiť dôstojný život. Sú v nej mladí aj starí. Modlia sa a pracujú. Tretia komunita prepája kresťanských podnikateľov. Vzájomne si pomáhajú radami, zdrojmi, ale hlavne vierou, že podnikanie je povolaním a ich tichým spoločníkom je Stvoriteľ. Pomoc potrebujú tí, ktorí padajú, ale aj tí, ktorí sú hore a myslia si, že im pád nehrozí. Jedných ohrozujú chudoba, bezmocnosť a poníženie, druhých peniaze, moc a sláva. Zdá sa mi, že tí prví sú na tom lepšie.

Máme slobodu voľby. Každý deň sa môžeme rozhodnúť ako chceme. Okrem rozhodovania však máme aj možnosť rozlišovania, či pôjdeme po ceste s Bohom alebo bez Neho. Sme na križovatke. Ak nevymeníme na Slovensku vládnu garnitúru za slušných odborníkov, tak sa budeme z problémov vyhrabávať ešte niekoľko generácií. A naše deti a vnúčatá nám budú vyčítať, že sme slabo kričali.

0