Približne pred desiatimi rokmi som navštívil najväčšie automobilky v Európe, USA a Japonsku. O elektromobiloch nebola reč, niektorí experimentovali s hybridnými, vodíkovými pohonmi alebo palivovými článkami. Ani o zániku dieselových motorov nebola reč. Potom sme robili na jednom projekte elektromobility, kde sme sa snažili presvedčiť zákazníkov, že voziť 300 kilogramovú batériu s dojazdom 150 kilometrov a vymieňať u za nabitú je dobrá vec. Snažili sme sa predávať mobilitu a prepočítavali sme kilometre najazdené na elektrinu, naftu alebo benzín. Batérie boli ťažké a vydržali málo, neboli rýchlonabíjačky ani pripravená elektro infraštruktúra. Dnes je situácia úplne iná. Všetky automobilky ponúkajú elektro autá, v hoteloch a na parkoviskách sú nabíjačky, dojazdy na jedno nabitie sa zvyšujú, hmotnosti batérii znižujú, dieselové motory končia. Politici sa rozhodli dotovať elektromobilitu, ekológovia im tlieskajú, aj keď je uhlíková stopa elektromobilov možno vyššia ako u klasických automobilov a niekto veľmi nerieši likvidáciu batérií a suroviny potrebné na ich výrobu. Prebieha revolúcia. Elektromobil má menej komponentov, menej ozubených kolies, dá sa ľahšie vyrobiť a zmontovať, dá sa lepšie digitalizovať, riadiť na diaľku a pripomína viac počítač ako stroj.

Elektrobicykle rastú dvojciferne ročne

Nechcem však písať o elektromobiloch. Približne v tom istom čase, keď sa sme robili na našom projekte elektromobility, som sa stretol s dvoma kamarátmi – jeden začal predávať horské elektrobicykle a druhý sa rozhodol dizajnovať svoj vlastný elektrobicykel s motorom a batériou, ktoré nie sú vidieť. Viacerí experti, ktorí sa živili výrobou a predajom bicyklov, si o týchto nápadoch mysleli, že nie sú dobré a nemôžu priniesť úspech.

Patrik Paul pred pár rokmi ukázal svetu elektrobicykel Kinazo, ktorý bol vytlačený na 3D tlačiarni a ukázal nový smer – individuálne vyrábané elektrobicykle na mieru. Štefan Čeman vytvoril na Slovensku trh s elektrobicyklami, ktorý dnes exponenciálne rastie, rovnako ako v iných krajinách. Štefan má plány vytvoriť nový globálny systém predaja a servisu elektrobicyklov. Investoval do simulátora, na ktorom sa dá zmerať jazdec a vytvoriť mu elektrobicykel individuálne na mieru podľa jeho postavy, fyzických schopností a štýlu jazdy. Štefan začal s predajom elektrobicyklov a sústredil sa hlavne na digitalizovaný a perfektne zorganizovaný servis. Znovu ukázal, že vidí do budúcnosti a rozumie 3S – Sales, Service, Sharing. Áno, marže u výrobcov a predajcov budú klesať a zarábať sa bude na službách zákazníkovi. Neplatí to len pre automobily a bicykle, ale všeobecne. Ak chcete prežiť, musíte okrem inovácii produktov a služieb, inovovať aj vaše biznis modely.

O3

Tím Patrika Paula so Štefanom Čemanom pri prezentácií elektrobicykla Kinazo

„Experti“ na bicykle, ktorí sa nám na začiatku smiali, dnes premýšľajú, ako dobehnúť čas, ktorý zaspali. Čudujem sa im, lebo už vtedy bola k dispozícií výborná analýza svetového guru elektrobicyklov, Hannesa Neuperta, ktorá ukazovala tento silný trend. V Nemecku sa v tom čase predávalo už okolo 100 tisíc elektrobicyklov ročne, v roku 2017 to bolo 720 tisíc, v roku 2018 980 tisíc, a tento rok sa očakáva 1,2 milióna. Do roku 2025 by mal ročný biznis s elektrobicyklami presiahnuť veľkosť 38 miliárd USD. V krajinách, kde sa jazdí v kopcoch, dnes elektrobicykle dominujú v predajniach aj v požičovniach. Uber presúva do Európy svoju službu Jump na zdieľanie elektrobicyklov a elektroskútrov. Elektrobicykle sa dnes vyrábajú vo všetkých kategóriách, ktoré poznáme z klasických bicyklov – enduro, horské, trek, cesta, pretekárske. Kupujú si ich športovci, rodičia deťom, manželia manželkám (a potom sebe), na elektrobicykloch začali jazdiť aj staršie skupiny ľudí, ktorí predtým na bicykloch vôbec nejazdili.

Elektrobicykle sú rovnako staré ako bicykle

Elektrické bicykle začali takmer v rovnakom čase ako tradičné bicykle. V roku 1890 boli udelené prvé patenty na elektrické motory pre bicykle a v roku 1895 pre batérie. V roku 1897 si Hosea W. Libbey v Bostone patentoval elektrický bicykel. V roku 1920 začína rozvoj elektrobicyklov v Nemecku a ich využívanie v 30. rokov v Nemeckej pošte aj počas vojny keď chýbali motorové vozidlá. Po vojne sa úsilie inžinierov sústredilo na automobilový a letecký priemysel a rozvoj elektrobicyklov ustrnul až do ropnej krízy v sedemdesiatych rokoch.

Vynálezca Egon Gelhard vyvinul prototyp elektrických bicyklov, kde jazdcovi pomáha elektrická trakcia motora pri šliapaní do pedálov. V deväťtdesiatych rokoch sa elektrobicyklom venujú firmy Sinclair Research, ktorá vyvinula elektrobicykel s nikel – kadmiovými batériami a japonská spoločnosť Yamaha prišla s modelom „bicilec,“ „pedelec“ (pedálový elektrický „cykel“ – termín od Hannesa Neuperta) a „power assist.“ Jeden z prvých komerčne úspešných modelov e-bicyklov sa objavil v roku 1997 s názvom „Select“. O rok bolo na trhu k dispozícii viac ako 49 rôznych modelov elektrobicyklov. Nádejný rozvoj elektrobicyklov koncom 90. rokov sa postupne rozplynulo okolo roku 2000 a znovu sa obnovil v roku 2005 nástupom lítiovej batérie. Začína sa zároveň éra znižovania hmotnosti, ktorú naštartovali spoločnosti Panasonic 19,9 kg) a Honda (18,7 kg). V roku 2012 sa už predalo 854 000 elektrických bicyklov a trh začal rásť v dvojciferných percentách ročne. Odhaduje sa, že len v Číne jazdilo v roku 2009 približne 21 miliónov elektrických bicyklov. Využíva ich aj čínska polícia a pošta. V roku 2015 sa na celom svete predalo vyše 40 miliónov elektrických bicyklov.

O2

Prvý 3D tlačený elektrobicykel Kinazo dizajnovaný a vyvinutý Patrikom Paulom a Slavom Ozaníkom

Ako fungujú elektrobicykle?

Najčastejšie sa využívajú 2 princípy elektrobicykla (niekedy sa používa názov Pedelec – Pedal Electric Cycles) – so snímačom otáčok, kde je asistencia elektromotora úmerná frekvencii pedálovania (keď jazdec začne točiť pedálmi, zapne sa motor naplno) a s tlakovým snímačom, kde je asistencia elektromotora závislá na krútiacom momente pedálovania (sila, ktorou sa jazdec opiera do pedálov). Väčšina elektrobicyklov funguje na princípe, že pomáha cyklistovi počas pedálovania úmerne jeho sile. Ovládacou jednotkou na riadítkach sa prepína stupeň asistencie motora od 25% až k 340% pomoci. Asistencia motora sa bežne preruší pri dosiahnutí rýchlosti 25 km/hod (Pedelec, 250 wattov). Rýchlejšie systémy Speed-Pedelec majú výkon 350 – 500 wattov a rýchlosť až 45 km/hod. Pohon bicykla býva umiestnený vpredu, vzadu alebo v strede (vhodné hlavne pre horské bicykle).

Elektrobicykel sa teda od štandardného bicykla líši troma komponentmi – motor, batéria a riadiaci systém s displejom (manažment batérie, prepínanie stupňov asistencie, tachometer, navigačný systém a ďalšie funkcie). Prvý dojem pri jazde na elektrobicykli je podobný ako na normálnom bicykli so silným vetrom v chrbte. Podpora motora je veľmi dobrá pri prudkom stúpaní a dá sa dosiahnuť približne dvojnásobná priemerná rýchlosť ako pri tradičnom bicykli. Hlavnou nevýhodou je hmotnosť (približne o 7 kg vyššia ako bicykle), ktorá sa však postupne znižuje novými konštrukčnými materiálmi aj optimalizáciou motorov a batérií.

Dojazd batérie závisí od stupňa asistencie motora a pohybuje sa medzi 20 – 200 km (bežne 50 – 100) a závisí hlavne od hmotnosti jazdca a profilu terénu. Nové trendy v elektrobicykloch sú podobné ako v automobiloch – silné kotúčové brzdy, ABS, znižovanie hmotnosti (karbón, 3D tlač), automatická prevodovka, asistent držania stopy, spolupráca s mobilom, nové druhy pohonov – vodík, palivové články, digitalizácia s možnosťou súťaženia na diaľku, prepínania asistencie podľa tepu cyklistu a náročnosti terénu a pod.

Čo ďalej?

Zdá sa, že mnohé tradičné priemyselné odvetvia, vrátane výroby automobilov, stoja pred veľkými problémami a zmenami. Slovensko, Česko, ale aj Francúzsko a ďalšie krajiny sa s nepokojom pozerajú na nemecké automobilky, ktorých výroba postupne klesá. Nie je to kríza, ale transformácia. Auto prestáva byť symbolom statusu a mladí ľudia už netúžia vlastniť auto tak, ako kedysi ich rodičia. Mobil ich vzrušuje viac ako automobil. V mnohých väčších mestách vám je dnes auto úplne nanič. A prichádzajú ľudia, ktorí majú radi prírodu a neznášajú spaľovacie motory. Čakajú na alternatívne pohony. A k tomu pripočítajme uberizáciu a zdieľanie automobilov. Už nesedí v kabíne jeden človek, ale traja alebo štyria a auto je vyťažené celý deň. Bude menej áut na cestách, plynulejšia premávka, menej výfukových plynov, menej nehôd a viac zelených plôch, namiesto parkovísk. Samé dobré správy. Akurát jedná zlá – pre výrobcov automobilov. Ľudia budú potrebovať menej áut. A prichádzajú autá bez vodiča, riadené umelou inteligenciou, inteligentné dopravné systémy ktoré budú optimalizovať nielen trasy, ale aj využitie dopravných prostriedkov. Je možné, že zdieľanie vozidiel privedie výrobcov znovu k rozumu – využiť modularitu auta na to, aby sme nemuseli platiť za plánované opotrebenie a zbytočné opravy. Bude sa predlžovať životnosť auta a v prípade technických inovácii sa vymenia iba potrebné moduly. Ďalšia rana pre tých, ktorí snívajú o nekonečnom raste. Automobilový priemysel bude iný, ako bol doposiaľ. Musí sa vzdať mnohých paradigiem, ale aj pýchy, nenásytnosti a zdierania svojich dodávateľov. Zlaté časy automobiliek, ktoré riadili politiku aj ekonomiku sa končia. Je to dobrá správa pre všetkých, okrem automobiliek. Ale takto to bolo v histórii vždy – starý svet odchádza, aby prišlo na svet niečo nové. A začína sa nový biznis model s novou S krivkou a novými hráčmi. Nevieme presne kam sa to celé bude uberať. Bude to však viac o dátach, informáciách a umelej inteligencii, ako o železe a ozubených kolesách.

Pre tých, ktorí uviazli v automobilovom priemysle mám dobrú správu – elektrobicykle a malé elektrické vozidlá rastú a vytvárajú nový segment ekologickej, zdravej a lacnej mikro dopravy. Na severe Európy sa na bicykloch mnohí ľudia presúvajú už dávno. Elektrobicykle sú prelomovou inováciou, prichádzajú noví hráči a karty sa rozdávajú odznova. V našej inovačnej sieti Inovato budeme diskutovať o budúcnosti bicyklov a elektrobicyklov 7.4.2021. Účastníkov budeme vyberať z prihlásených záujemcov tak, aby sme vedeli vytvoriť spoločné vývojové a pracovné tímy. Žijeme zaujímavú dobu – dodávky komponenov z Číny viaznu, výroba bicyklov a elektrobicyklov sa začína kustomizovať a približovať k zákazníkom, vznikajú úplne nové biznis modely výroby, predaja a servisu ebikov a množstvo nových dizajnových a konštrukčných riešení. Teším sa  na aprílovú diskusiu v Inovato. 

Tu je zopár mojich poznámok k vývoju ebikov: 

eBike-con

0