Viete, kto bol Joseph von Fraunhofer? Nemecký vedec, ktorý dokázal prepájať spájať svoje teórie a objavy s praktickými aplikáciami. A viete, čo je Fraunhoferova spoločnosť (Fraunhofer Gesellschaft)? Najväčšia organizácia pre aplikovaný výskum v Európe, ktorá robí to isté – premieňa teóriu na prax a nápady na prototypy a biznis. Pred vyše dvadsiatimu rokmi sme s prezidentom tejto spoločnosti, H.J.Warneckem otvárali náš spoločný podnik Fraunhofer IPA Slovakia v Žiline. A odvtedy sme urobili veľa inovačných projektov a vytvorili silnú sieť slovenských podnikateľov – Podnikateľskú univerzitu. Prečo o tom píšem? Lebo sme sa včera stretli vo Vrábľoch. Sú obmedzenia, tak nás bolo iba niekoľko zástupcov – Ľubo Švec, Švec Group, Peter Ballon, Inovato, Miloš Gregor, Gremi Klima, Patrik Paul, Paul + Murín Creative, Kinazo Design, Paľo Kubáň, scr Group, Vlado Levársky, OMS Intelligent Solutions, Edo Kovaľ, Koval Systems a ja. Keď zrátate obraty týchto firiem, ich ľudí a znalosti, tak je to celkom slušný potenciál. Cestou späť sme sa bavili s ďalšími podnikateľmi a počítali sme našu česko – slovenskú sieť inovátorov. Vyšlo nám vyše 100 firiem a viac ako 10 tisíc pracovníkov, obraty nad miliardou eúr. Máme silné vzťahy, ktoré sme budovali desaťročia a máme reálne výsledky.

Rozhodli sme sa, že založíme spoločnosť, ktorá bude pracovať podobne ako nemecký Fraunhofer – bude premieňať nápady na funkčné prototypy a úspešné biznis modely. Fraunhofer v Nemecku má tri zdroje financovania – tretinu tvoria vlastné projekty, tretinu zdroje z výskumných grantov zo zahraničia a tretinu financie zo štátneho rozpočtu. Takto to funguje v Nemecku už vyše 70 rokov. Hovorím o 28 tisíc zamestnancoch, vyše 74 inštitútoch a 2,8 miliardách eúr. Fraunhofer slúži hlavne malým a stredným podnikom a aj vďaka tomuto systému sú tieto firmy také úspešné v inováciách. My sme sa rozhodli, že vložíme do tejto organizácie svoje vlastné zdroje – peniaze, ľudí a znalosti. Budeme sa uchádzať aj o investície zo zahraničných zdrojov. Už sme jednali s niektorými investormi. Naša sila je však v tom, že máme v sieti výnimočných ľudí – inovátorov, vývojárov, dizajnérov, projektových manažérov, programátorov, konštruktérov, technológov, marketérov alebo obchodníkov.  Peniaze od Slovenskej vlády neočakávame. Majú dosť možností, ako ich rozhádzať. V minulosti za ne kŕmili rôzne agentúry, organizovali výlety papalášov do zahraničia a prelievali ich do spriatelených firiem.

Do konca roka vytvoríme právnu a organizačnú štruktúru, personálne obsadenie a plán pre rok 2021. Už máme pripravené zaujímavé projekty v oblasti emoblity, smart systémov, presného a ekologického poľnohospodárstva, automatizácie a digitalizácie, energetiky a vzduchotechniky.

Ak sa chcete pridať, napíšte mi. Ako hovorí Milan Zelený – inovácie nevznikajú na úradoch a ministerstvách, pohyb dopredu vzniká v podnikoch a regiónoch. Urobíme si to sami. Najlepšou pomocou slovenských politikov a úradníkov pre podnikateľov je, keď sedia vo svojich úradoch a nerobia vôbec nič.

Cestou domov sme sa ešte zastavili v Ivánke pri Nitre u Karola Stýbla, majstra čokolády. Pri dobrej káve a čokoláde nám ukazoval svoje nápady – výstavbu novej fabriky a komunitného centra, čokolády, ktoré majú na obale QR kód a na blockchaine sa sleduje celý príbeh čokolády – z kolumbijskej farmy až k vám domov. Držíme palce Karol, Tebe aj celej firme Lyra Group, ktorá začína dodávať do obchodného reťazca v Kórei. Aj Karol nám porozprával svoje príbehy so slovenskými veterinármi – ničiteľmi farmárov a podnikateľov.

1