Sú ľudia, ktorých ničia alkohol, drogy alebo hazardné hry. Mení sa ich správanie a výzor. A sú aj ľudia ktorých menia peniaze, moc a sláva. Mení sa ich správanie aj výzor. Tí prví končia niekedy na ulici, tí druhí na rôznych VIP večierkoch. Strácajú postupne citlivosť k svojmu okoliu a dovoľujú si stále viac. Sú nenásytní, arogantní a myslia si, že zákony pre nich neplatia.

Poznám jedného „podnikateľa.“ Kupuje si drahé autá a užíva si luxus – z peňazí, ktoré mu zarábajú druhí ľudia. Neváži si ich a chce z firmy stále viac – služobné Rolls-Royce a ďalšie márnivosti. So svojimi drahými hračkami sa rád vychvaľuje v časopisoch. Firme tým nepomáha. Dividendy investuje do pochybných projektov. Druhých ľudí posudzuje podľa zarobených peňazí a majetkov. Rozkladá sa mu rodina a nemá skutočných priateľov. S ľuďmi ho spájajú len peniaze a cesta k moci. Túži po sláve a obdive a vybavuje si o sebe články a rozhovory v médiách. Peniaze sa pre neho stávajú drogou – potrebuje ich viac a viac. Pomáhajú mu získať moc a falošnú slávu.

Sú dve skupiny ľudí, ktorí majú problém. V jednej sú ľudia, ktorí skončili na ulici, nemajú peniaze ani strechu nad hlavou. Alkohol im pomáha prežiť a stávajú sa na ňom závislí. V druhej skupine sú tí, ktorí majú nadbytok peňazí a stavajú sa závislí na moci a sláve. Myslím si, že sú na tom ešte horšie ako tí prví. Tých prvých ľudia často ľutujú, tých druhých nenávidia. Tí prví sú už na dne, tých druhých pád ešte čaká. Niektorým moc stúpla do hlavy tak, že sa budú prezliekať z oblekov do väzenského úboru. Ešte aj na súdoch vystupujú arogantne a sebavedomo. Tí, ktorí sa ocitli na dne  sa pokúšajú vstať. Pyšní a sebavedomí egocentrici tiež padli, ale nevšimli si to. Chudobní a hladní sa zachránia skôr, ako bohatí a presýtení.

Mnísi sa pripravovali na boj proti zamaskovanému zlu v púšti. Evagrius Pontský alebo Ján Kasián hovorili o tom, že dobré veci sa môžu stať pre človeka zlými, ak ich nezvládne – napríklad maškrtnosť a závislosť na vyberaných jedlách, zlé myšlienky, láska k peniazom, hnev, neschopnosť naplniť sa radosťou, lenivosť a chvastanie sa. Kto je viac ohrozený zlom – tí, ktorí stratili všetko, alebo ti, ktorí chcú všetko mať? Tí, čo skončili na ulici, alebo tí, ktorí bývajú za vysokými plotmi?

0