Firma Toyota naučila svet slovo gemba – dielňa, skutočné miesto, kde vznikajú a kde sa riešia problémy. Policajti nevyšetrujú nehodu alebo zločin v kancelárii. Idú na miesto činu, kde zaistia stopy a urobia analýzy. Podobne postupujú aj manažéri vo firme Toyota. Miestom ich práce je gemba – miesto činu. Priamo na pracoviskách v dielni zachytávajú problémy, ich príčiny a spolu s ľuďmi z výroby hľadajú riešenia. Nesnažia sa iba opraviť nepodarok alebo pokazený stroj, ale hľadajú opatrenia, aby sa podobné problémy už nestali. Toto je základ dokonalých procesov vo výrobe. Podobne pracujú však aj vývojári a konštruktéri. Používajú veľkú miestnosť (Obeya), v ktorej sú na stenách zavesené výkresy, diagramy a grafy problémov, ktoré práve riešia. Stretávajú sa pri nich tímy a diskutujú, zdieľajú svoje skúsenosti, prinášajú návrhy riešenia.

Porovnajme si to s prácou mnohých manažérov a inžinierov v našich podnikoch. Sedia v kanceláriách, pozerajú grafy v informačnom systéme, do výroby takmer nechodia. Pri návštevách firiem v Japonsku ma vždy zaujalo, že šéfovia trávili takmer všetok svoj pracovný čas v dielni – riešením problémov tam, kde vznikali, hľadaním príčin a riešení s ľuďmi, ktorí tam pracujú.

Všímam si v posledných týždňoch jedného politika. Volá sa Ján Budaj. Kedysi vyšiel na ulicu a postavil sa komunistom, keď mnohí „revolucionári“ ešte sedeli skrytí v kukurici. On a Milan Kňažko strhli masy ľudí k protestom proti komunizmu. Dnes je tento pán ministrom. Sadne do auta a ide na miesto činu – na skládku, na priehradu, do lesa. Nerieši problémy v kancelárii na ministerstve, ale tam, kde vznikajú. Nie sú to výjazdy pre médiá. Po identifikácii problému nasledujú podnety na trestné oznámenia a zmeny zákonov. Presne takto by mal pracovať manažér vo firme aj minister na ministerstve – nestať sa obeťou analýz, grafov a správ, nevysedávať na schôdzach, nepodľahnúť rôznym poradcom a prikyvovačom. Zachovať si zdravý rozum a kontakt s realitou, stretávať sa s normálnymi ľuďmi, ale nezostať pri podávaní rúk, fotografiách a všeobecných sľuboch, ktoré sa nikdy nesplnia. Gemba funguje takto – choď na miesto činu, pochop problém a nájdi jeho príčinu, navrhni opatrenia, aby sa takýto problém už nikdy a nikde nezopakoval, zaveď tieto opatrenia a dohliadni na to, či to funguje. Vďaka Ján Budaj, že nám po rokoch znovu prinášate nádej, že aj politici môžu zmeniť svet k lepšiemu.

0