Často sa hovorí o elitách národa. Zaraďujú sa medzi nich vysokopostavení ľudia. Žiaľ, je to často skôr galéria úbohosti a biedy. Nedávno mi mladý pracovník z jednej univerzity rozprával, ako mu prorektor poslal svoje práce, ktoré má citovať. Ďalšieho mladého vedca žiadal dekan, aby ho pripísal ako spoluautora svojej knihy. Niektorí šéfovia si z univerzity urobili cestovnú kanceláriu. Ďalší predávajú diplomy politikom a podnikateľom. Na Slovensku sú univerzitné pracoviská, kde je úroveň vedy, výskumu a výučby veľmi nízka. Vedeli by však na svetovej úrovni vyučovať napríklad predmety zákulisné intrigy, žabo-myšie boje alebo stavanie potemkinovských hradov na vlastnom piesočku. Smutné sú aj rôzne machinácie a obchody pri voľbách do senátov, voľbách funkcionárov a udeľovaní titulov. Plagiátorstvo a korupcia sú ďalšou chorobou niektorých univerzitných pracovísk. Poznám aj univerzitného funkcionára, ktorý má rozvíjať spoluprácu školy a podnikov a on sám robí pre podniky bokom cez svoju vlastnú firmu. Ďalší univerzitní reprezentanti služobne cestujú po svete a vybavujú si tam svoju súkromnú agendu. Nedávno zmanipuloval voľby a stal sa dekanom chlapík, ktorého brat robí cez svoje firmy pochybné obchody so štátom. Aby mu nestála v ceste slušná a špičková profesorka tak ju vyhodil.

Najhoršia je však pýcha, ktorá sa spája s malosťou a provinčnosťou mnohých pracovísk. Ak sa tam aj vyskytnú osobnosti, ktoré mali možnosť robiť svoju vedeckú prácu na svetovej úrovni, doma ich často vôbec nechápu. Neodbornosť a morálny úpadok charakterizuje mnohé pracoviská na vysokých školách. Rodičia by mali byť opatrní kam idú ich deti študovať, pretože hrozí, že ich budú vzdelávať a vychovávať ľudia, od ktorých sa nenaučia veľa dobrého. Aj to je možno dôvod prečo ide 30 tisíc slovenských študentov každý rok radšej študovať do zahraničia. Bolo by to dobré, keby sa vracali domov a menili našu krajinu k lepšiemu. Lenže nevracajú sa. Problém je v tom, že mladí ľudia, ktorí sú formovaní na takto nakazených slovenských univerzitách, budú raz vo vysokých pozíciách v štáte alebo v podnikoch. A aj oni budú vychovávať svojich nástupcov. Je to ako dedičná choroba. Čo s tým? Ak hovoríme o slušnom Slovensku, tak nebude stačiť iba politická výmena. Budeme musieť očistiť mnohé oblasti našej krajiny. V poslednom období sme videli špinu, ktorou je zanesená oblasť súdnictva a polície. Podobné je to, žiaľ aj v školstve, poľnohospodárstve, doprave, životnom prostredí, hospodárstve aj v zdravotníctve. Okrem zvýšenia odbornosti bude nutná hlavne morálna očista. Tlak musíme vytvoriť všetci, ktorí tento štát spolufinancujeme a sme jeho zákazníkmi. Myslím si, že by bolo dobré prestať počúvať konferenciu rektorov Slovenska, akademikov, ktorí vedia míňať peniaze ale nevedia priniesť úžitok. Eliminovať treba aj rôzne zväzy, asociácie, „inovačné a podnikateľské“ agentúry, nadnárodné konzultačné firmy, ktoré sa podieľali na rozklade Slovenska v posledných rokoch. Mnohí, ktorí sa tu roky vyhlasovali za elity a sedeli za stolom s politikmi, stratili morálny aj odborný kredit – právnici, akademici, poradcovia, analytici, informatici a ďalší. Máme dosť ľudí, ktorí majú pevný charakter aj kompetencie. Mafiáni z politiky a rôznych „elitných“ klubov ich však nepustili tam, kde sa rozhodovalo o dôležitých veciach. Aj v Európskej únii niekedy krútili hlavami nad mafiánmi, ktorí riadili tento štát. Otvorme dvere slušným odborníkom – mnohí sú skrytí vo svojich dielňach, laboratóriách a firmách. Niektorí doma, iní v zahraničí. Je ich dosť, len musia uveriť, že darebáci začínajú prehrávať.

V piatok bol deň ukončenia vojny aj deň testovania v Dobrom Pastierovi. Všetci sú pozitívni na zmenu k lepšiemu a negatívni na covid-19.

Vladko Maslák sa naučil ďalšiu profesiu

Nový obraz Miška Pallu vypálený na drevo

0