Dnes mala začať naša konferencia Podnikatelia spojte. Začína, ale nie naživo. O jedenástej budeme mať diskusiu s Jurajom Málikom, o 15:30 s Leošom Jirelem. Niektoré prednášky a diskusie sme už nahrali. Minulý týždeň som hovoril s Vladom Šuchom, v sobotu s Mirom Srogoňom, v nedeľu s Janom Maškom a včera s Tomášom Hajzlerom, Tadeášom Gavalom a Miškom Pallom v Dobrom Pastierovi. Chceli by sme, aby sme na internete zostali spojení a mohli sa inšpirovať, učiť, prepájať sa a pomáhať si. Bude to teda konferencia on line a bude trvať rok. Dúfam, že sa medzitým stretneme aj osobne. Bude to rok veľkých zmien a spolu ich zvládneme lepšie. Budeme vám pridávať zaujímavý obsah, lekcie na zlepšenie vašich firiem a podnikania, analýzy trendov, projekty, kde môžeme spojit sily.

Profesor Milan Zelený rozlišuje podnikavcov a podnikateľov. O podnikavcoch hovorí: „Pod pojmom podnikavec rozumiem človeka, ktorý obratne využíva vzniknuté príležitosti bez dlhodobého zámeru, výrobky alebo služby. Namiesto uspokojovania zákazníka mu ide o jeho jednorázové využitie (niekedy až „ošklbanie“) za účelom zabezpečenia vlastnej krátkodobej prosperity. Podnikavcov máme nadbytok, podnikateľov iba poskromne.“ Podnikavcov medzi sebou nechceme, podnikateľov, ktorí vytvárajú hodnotu, slúžia zákazníkom, svojim spolupracovníkom a partnerom, áno.

Pozývame všetkých podnikateľov do občianskeho združenia Reg Start, v ktorom chceme prispieť k rozvoju našich regiónov. Milan Zelený hovorí, že pohyb a rozvoj krajiny neprebiehajú na ministerstvách, ale v regiónoch s aktívnymi občanmi a podnikateľmi. Pridajte sa do iniciatívy Reg Start, čoskoro bude prvé stretnutie vo Vrábloch.

Žiaľ, máme aj aktívnych podnikavcov. Ich podnikateľské schopnosti sú často veľmi chabé, ale vedia si vybudovať politický vplyv, klamať a využiť príležitosti vo svoj prospech. Sú to ničitelia firiem, krajiny aj vzťahov. Kedysi som o tomto type ľudí písal blog a nazval som ho zničené mesto. Pred časom sa takýto podnikavec snažil ovládnuť jednu fakultu na univerzite v Bratislave, už niekoľko rokov sa podobní podnikavci snažia zničiť a ovládnuť firmu slušného podnikateľa Iva Bezloja v Humennom. Klamú, vydierajú, snažia sa ovplyvňovať politikov tak, ako to vždy robili. Hrajú sa dnes na revolucionárov, vylepujú plagáty a manipulujú ľudí. Obyčajní výpalníci, voči ktorým už dávno mali zasiahnuť orgány činné v trestnom konaní. Ohrozujú pracovné miesta stoviek ľudí, ničia cudzí majetok, nerešpektujú rozhodnutia súdov, robia hanbu Slovensku na medzinárodnej scéne – divoký východ. Obmedzujú vstup do areálu, vylepujú hanlivé plagáty, píšu premiérovi a ministrovi listy plné klamstva. Cez víkend oblbujú ďalšieho ministra. Všetko iba s jediným cieľom – zmocniť sa cudzieho majetku. Keby sa im to aj podarilo, sú takí hlúpi, že ho nakoniec aj tak zničia. Nič iné nevedia – zneužívať ľudí, klamať a ničiť. Verím, že sa novinári a vyšetrovatelia lepšie pozrú na ich podnikanie v minulosti a noví politici sa nenechajú vtiahnuť do špinavostí a zla, týchto podnikavcov. Vždy, keď sa stretnem s podobnými darebákmi, premýšľam nad tým, ako očistiť podnikateľské prostredie od takýchto ľudí a firiem. Viem, že sa časom zničia sami, lebo zlo je deštruktívne. Ale koľko medzitým narobia škody – okolo seba aj na dobrom mene slova podnikateľ. Zdá sa však, že títo výpalníci budú misieť zapnúť elektrinu, ináč na nich minister hospodárstva podá trestné oznámenie.

Podnikatelia spojme sa – aby naše firmy a regióny fungovali a aby sme podnikavcom, špekulantom a zlodejom nedali šancu.

Včera v Dobrom Pastierovi:

Zvieratá sú už vonku, vyrába sa syr aj žinčica – pre vlastnú potrebu

vladko kone

Erika, naša šéfka výroby syrov a najlepšia žena na svete, spracováva aj jablká od Emila Schultza a mrazené ovocie z Potravinovej banky

erika

jablka

Chlapci upravujú rajskú záhradu

Terezka je prázdna, robím si tam video konferencie, ale verím, že sa čoskoro stretneme

terezka1

Sušíme aj šupky z pomarančov a citrónov pre miestnu firmu

supky Josef Dvořáček so Sonnentoru nám poslal výborné čaje. Ďakujeme Josef. Hneď sme si urobili ten na dobrú náladu.

sonnentor

Aj Lurdská voda pomáha

lurdska voda

0