Nehrá sa futbal ani hokej. Ľudia teraz nemôžu radiť trénerom a hráčom. Tak riešia koronavírus. Tisíce expertov diskutujú v médiách aká stratégia boja s vírusom je najlepšia. Všetko kritizujú – kontroly na cestách, v rómskych osadách, slabú podporu firiem, „vypínanie Slovenska“ a ničenie ekonomiky. Mnohí analytici, kritici a experti akoby si nevšimli, že vo svete zúri pandémia a denne zomierajú tisíce ľudí. My sme, na tom našťastie zatiaľ trochu lepšie a tak môžeme filozofovať a mudrovať. Nassim Taleb vo svojej kniha Nasadiť vlastnú kožu, hovorí, že nejde len o to, že nasadzovať vlastnú kožu je nutné v záujme férovosti, obchodného úspechu a riadenia rizík – bez osobnej účasti nepochopíme svet ako taký. Je teda rozdiel rozprávať, písať, spätne analyzovať a rýchlo rozhodovať, reálne konať a niesť za to zodpovednosť.  Jeden vševedko, nedávno napísal, že jediná reálna alternatíva je, že sa budeme musieť zmieriť s istým počtom ľudských obetí padlých na oltár hospodárskej záchrany. Pán novinár, tak choďte do prvej línie a padnite za hospodársku záchranu. Čo to vlastne je? Návrat do pôvodného stavu? To fakt nechápete, že tento svet a spôsob nášho života a hospodárenia, musíme zásadne zmeniť? Naša budúcnosť nebude pokračovaním prítomnosti.

Chyby na druhých sa hľadajú ľahko. Ja však často zažívam zázraky uzdravenia ľudí, ktorí k nám do Dobrého pastiera prichádzajú z ulice. Viete prečo? Lebo existuje kňaz, ktorý ich prijme takých akí sú, hľadá na nich niečo dobré a dáva im šancu to rozvinúť. Hľadať chyby na druhých, nám robí niekedy dobre. Objavovať v druhých ľuďoch talenty a pomáhať ich rozvíjať, robí dobré tomuto svetu. Ak na človeku hľadáme iba chyby, tak ho tlačíme k zemi a do kúta. Ak na ňom nájdeme aj dobré veci, dávame mu šancu obohatiť svet. Máme na výber – rozvíjať negativizmus alebo pomáhať dobru. Rozumiem významu radikálnej otvorenosti a spätným väzbám. Ale namiesto nich vidím často iba egocentrizmus, aroganciu a narcisizmus niektorých “intelektuálov,” ktorí si potrebujú do niekoho kopnúť, aby ukázali svoju výnimočnosť. Potrebujeme viac pokory a pokoja. Na úradoch v štáte je dnes veľa predĺžených rúk mafiánov, nášľapných mín, časovaných bômb a sabotáží. Zlodeji ešte stále sedia na úradoch, niekorí by sa radi vrátili. Buďme citliví, rozvážni a trpezliví. Potrebujeme vyčistiť našu krajinu od vírusu, ktorý zabíja ľudí a vírusu, ktorý ničí túto krajinu korupciou. Ide to pomalšie, ako sme si mysleli. Nositelia koronavírusu sa dajú identifikovať testami, tí druhí, ktorí slúžia skorumpovaným politikom, oligarchom a mafiánom sú dobre zamaskovaní. Bude na nich treba poriadne koncentrovanú dezinfekciu.

Nikto dnes nevie, aké sú správne kroky proti vírusu. Je to čierna labuť, nepoznaná, neočakávaná a s nepredvídateľnými následkami. To, čo sa nám jeden deň javí ako dobré, sa môže ukázať zajtra nesprávne. Nečakajme jasnú a premyslenú stratégiu. Je to experimentovanie. Plané diskusie o blackoutoch, lockoutoch a vypínaní krajiny tiež nikam nevedú. Najskôr si treba definovať o čom sa presne diskutuje, až potom robiť závery. Prestaňme preto hysterčiť, viesť kaviarenské reči a sústreďme sa na spoločné ciele. Máme šancu zachrániť veľa životov, vyčistiť krajinu od mafiánov a zlodejov a vrátiť kľúče od našej ekonomiky na Slovensko – keď sa zameriame na domácich podnikateľov a inovátorov a začneme merať hrubý národný produkt. Keď opustíme preteky v raste spotreby a výroby. Keď začneme jeden na druhom hľadať to dobré. Musíme sa na svet po koronavíruse začat pozerať z úplne inej perspektívy. Milton Friedman kedysi povedal, že iba kríza prináša skutočnú zmenu, keď sa nemožné stáva nevyhnutným. Máme šancu, aj napriek koronovým expertom.

Dnešná svätá omša s oslávencom Vladkom Maslákom – https://www.youtube.com/watch?v=p99pVbhp5dk

omsa1

Aj v Dobrom Pastierovi hľadáme inovatívne riešenia. Dnešný oslávanec, Vladko Maslák, má pred svojou kanceláriou takúto guľu na nohu. Smejeme sa, že je to dobré zariadenie na obmedzenie pohybu a zaistenie karantény.

gila na nohu

Pokoj s vami, zaznelo dnes štyrikrát na svätej omši. Na dnešné slávnostné raňajky s Mirkom Klimantom a Vladkom Maslákom pripravila Helenka pstruhy. Vladko včera pokropil všetky zariadenia Lurdskou vodou. Ukazuje sa, že systém v našich zariadeniach, za ktorý sme boli úradmi kritizovaní, je dobrý. Klienti sú uzatvorení aj s personálom spolu týždeň pod jednou strechou a minimalizuje sa tak kontakt s vonkajším svetom. Vladko dnes rozprával príhodu, ako pred siedmymi rokmi robil vodičské skúšky na autobus. Jazdil opatrne a plynule a po ukončení jazdy mu policajt povedal: „Celé zle.“ Vraj nezdravil  šoférov autobusov, ktorí ho zdravili v protismere. Vladko si toto poučenie zapamätal. Ak stretnete šoféra na autobuse alebo veľkom aute, ktorý vás zdraví, tak ho odzdravte. Možno je to pán farár Maslák, ktorý vám hovorí: „Pokoj s vami.“

lurdska voda

vladko

mirko

vladko1

0