Súčasná doba ukazuje, čo je potrebné na to, aby prežili ľudia a firmy – dnes aj v budúcnosti. Treba konať včas a rýchlo. V boji s vírusom sa ukazujú iba dve cesty – buď vírus ovládne región alebo celú krajinu, alebo región a krajina udržia vírus na uzde. Podobne to je aj s inými čiernymi labuťami ako sú prelomové technológie, migrácia alebo klimatické zmeny. Ak by som mal ľuďom odporúčať tri knihy na tento čas, tak by to bola Biblia a dve knihy od Nassima Taleba – Čierna labuť a Antifragile.

Mnohé trendy, o ktorých diskutujeme a riešime ich v mnohých projektoch, súčasné udalosti veľmi urýchlia. V priamom prenose vidíme silu digitálnej komunikácie a nových spôsobov spolupráce vedcov, podnikateľov aj politikov. Rýchla akcia a správna je dôležitá a budeme potrebovať systémy včasného varovania – nielen na pandémie, ale aj na ďalšie veľké zmeny, ktoré nás čakajú – veľká transformácia, migrácia, klimatické a spoločenské zmeny. 3D tlačiarne tlačia potrebné zdravotné pomôcky, inovátori vymýšľajú nové prístroje a riešenia, ukazuje sa význam agility, podnikateľstva, regiónov, lokálnej a cirkulárnej ekonomiky. Pred pár dňami vznikla myšlienka dezinfekcie v našom tíme Inovato a dnes o tom už informujú médiá. Noro Brath, Miloš Olejár, Paľo Harvan, Peťo Ballon, Patrik Paul ďalší makajú v noci aj cez víkend. Pred chvíľou sme skončili telekonferenciu a Ľubo Švec viackrát opakoval slová – rýchlo, musíme to riešiť v hodinách, nie v dňoch, ponáhľajme sa…Aj vlády a manažmenty firiem budú potrebovať systémy včasného varovania a tímy rýchleho nasadenia.

V priebehu telekonferencie mi volal Staňa Martinec, majiteľ firmy KOMA Modular. Číta moje blogy a hneď reagoval na ten včerajší. Ponúkol nám do Dobrého Pastiera karanténne jednotky – 5 nových testovacích modulov v priebehu niekoľkých dní a štyri repasované neskôr. Staňa vie, čo to je konať rýchlo a včas. Aj preto je jeho firma úspešná na celom svete. Poctivý chlap, Baťovec, ktorého hnevá nepoctivosť a arogancia priemyselnej činnosti voči prírode a ľuďom. Napísal mi pred pár dňami takéto prehlásenie:

Ve Zlíně, 28. března 2020, Stanislav Martinec

Vážení homo sapiens,

ocitli jsme se v době, kdy náhle je vše jinak, my žijeme jinak, ekonomika klesá a my se všichni upínáme k naději, že to brzy přejde, a že se vše vrátí do starých kolejí opětovného růstu a našeho předchozího způsobu života. Ze všech stran slyšíme předpovědi o kolik % se ekonomika propadne a kdy se znovu zotaví, kdy budeme opět svobodně cestovat a kdy si budeme opět užívat života naplno.

Já bych Vám chtěl předložit ale alternativu jinou: “Nepromarněme tuto jedinečnou současnou příležitost, kdy se svět zastavil a ekonomika padá. Nepromarněme šanci dál klesat a žít v nové budoucnosti jinak”

Zkusme změnit náš postoj k neustále rostoucímu světu. Zkusme si zvyknout na to, že ekonomika poklesne třeba i o 20% a takto to zůstane na vždy. Bude nás muset být na planetě méně, budeme méně cestovat, nebudeme produkovat tolik potravin, aut se bude vyrábět výrazně méně, ale budou kvalitní a déle vydrží, vzroste úloha cirkulární ekonomiky. Vybraní sportovci nebudou brát stamiliony, nebudeme tolik poslouchat média, budeme méně digitální, rmarketing a reklama budou upozaděny, falešné celebrity přestanou být uznávány. Z ničitelů přírody, podvodníků a úplatkářů se stanou lidé na okraji společnosti.

My si v lokálním obchodu s lokálními potravinami místo deseti rohlíků nebo deseti piv koupíme jen pět, v rodině budeme mít jen to jedno kvalitní auto, budeme jezdit více na kole a chodit pěšky. Sportovní a kulturní akce, které byly každý rok budou jen jednou za dva roky, vzroste pozice amaterského sportu, profesionální sport zanikne. Vzroste úloha kultůry a vzdělávání člověka. Evropská komise nubude muset vyhlašovat složité programy udržitelnosti / např. “Green deal” / a tyto složitě dotovat a kontrolovat, příroda se totiž ozdraví sama právě našim novým způsobem života, jak to vidíme nyní. Vzroste úloha států a jejich osvícených vůdců, změní se volební systémy a zastaralé nefunkční systémy parlamentní demokracie. Firmy zůstanou jen ty zodpovědné.

Asi bych mohl takto psát dále, ale nebudu. Nevím jestli to není v dnešní době šíření poplašné zprávy. Pokud si ten budoucí svět dovedete představit jako já, udělejme proto všichni ve své pozici, ve svém životě maximum.

Ďakujem Ti Staňa. Za tieto slová, aj za to čo robíš pre tento svet. Som hrdý, že môžem s Tebou budovať spoločnú Školu modularity a prinášať na svet riešenia mobilných a modulárnych fabrík a miest. Ďakujem Ti aj za to, že pomáhaš – včas a rýchlo. Slovenská štátna firma, ktorá sme požiadali o pomoc, postupuje štandardne a pomaly a Ty nám zo zahraničia posielaš pomoc zadarmo a hneď. Tomáš a Jan Baťovci v Tebe majú dobrého nasledovníka. Volal som hneď Vladkovi Maslákovi, vybrali sme miesto a ideme ho pripraviť na inštaláciu karanténnych modulov. Pomoc je účinná vtedy, keď prichádza rýchlo a včas. Popoludní sa ozval Lukáš Sekanina z Brna, v stredu nám privezú dezinfekčné prostiedky z jeho firmy Tradelin.

stana

V OZ Dobrý Pastier v Kláštore pod Znievom – Staňa Martinec, Miško Pallo a Vladko Maslák

1