Mesto Babylon je symbolom pýchy ľudí, ktorí chceli postaviť vežu do neba a vyrovnať sa Bohu. Výsledok poznáme z knihy Genesis: „Poďme, zostúpme a pomäťme tam ich jazyk, aby nik nerozumel reči druhého!“ A takto ich Pán odtiaľ rozohnal po celej zemi a mesto prestali stavať. (Gn, 11, 7-8).

Zdá sa, že sa niečo podobné deje aj dnes. Máme trochu pomätené jazyky a každú vetu začíname slovom Ja. Nepočujeme druhých ľudí a ani Boha nad nami. Zahľadení do zrkadla pýchy. Prišiel vírus, ktorý kosí ľudí aj firmy. A hneď vychádzajú podnikatelia a kričia: „Pomáhajte nám. Pomáhať treba hlavne chorým a ohrozeným, nie „firmám – brojlerom,“ ktoré sa roky priživovali na štátnych stimuloch, dotáciách a zákazkách a dnes žiadajú o pomoc. Baťa nikdy nežiadal pomoc od štátu a  za príčinu krízy označil mravnú biedu. Neprepustil svojich spolupracovníkov. Znížil ceny, platy a ochránil najslabších. A počas krízy firma Baťa dokázala rásť. Prepúšťať ľudí dokáže každý. Keď treba robiť nadčasy, tak ľuďom rozprávajú, že sú na jednej lodi. Keď im treba pomôcť, hodia ich cez palubu.

Viem, že mnohí budú potrebovať pomoc. Len sa neprekrikujme a snažme sa najskôr pomáhať. Aj tí, čo žijú v luxuse svojich babylonských veží. Padá Babylon. Pätnásť futbalistov prišlo o prácu a médiá o tom píšu viac, ako o trpiacich a zomierajúcich. Futbal sa nehrá, netrénuje sa a tak dostali návrh, že dostanú iba 20% z platu. Hovorím o 1500 – 2000 eurách mesačne. Chlapci sa mali uskromniť, aby prežili najslabší – tí, čo im polievajú trávu, perú dresy, masírujú ich a trénujú mládež. Padajú veže. Boháč, ktorý zbiera luxusné autá, už asi nedokončí svoju babylonskú vežu a príroda v Jasnej si vydýchne. Padne Babylon – pyšné a veľké korporácie, finančné systémy postavené na nezmyselnom raste, aj celé spoločenstvá, ktoré povýšili peniaze nad ľudí a prírodu.

Písal som nedávno, že by nám ŽSR mohli pomôcť s opustenými a zničenými chatkami v rekreačnom areáli na Vrícku. Keď sme sa dopracovali k zmluve, boli tam dve zvláštne veci – vysoká cena za zničenú chatku, bez vody a elektriny na mesiac. V pondelok sme mali dostať kľúče a cez víkend som napísal slušný mail šéfovi železníc – že je to karanténna pomoc pre ohrozených ľudí z ulice, že by mohli prehodnotiť cenu a urobiť skutok dobročinnosti, že uviesť pri vrátení chatky do pôvodného stavu nebude jednoduché, lebo ich ideme vyčistiť a toľko myší už asi nezoženieme. Neozvali sa a pán farár kľúče nedostal. Šéf štátnej firmy mohol urobiť gesto pomoci. Neurobil, veď ochraňuje majetok tak, ako to v tejto spoločnosti bolo vždy. Nesúdim. Možno veľa práce, ale odpovedať by sa patrilo. Pán zo správy majetku nám vytkol, že im vypisujeme, vraj postupuje štandardne. Veď práve, v neštandardnej situácii štandardné postupy moc nepomáhajú. Aj v mnohých štátnych podnikoch sa postupovalo neštandardne pri správe majetku, ale vtedy sa nepomáhalo chudobným, ale bohatým.

Kým padajú veže, dejú sa aj lepšie veci. Teší ma, že sa mi ozývajú moji študenti z Podnikateľskej univerzity. Nefňukajú a nenatŕčajú ruky k štátu. Inovujú a bojujú o prežitie ak, ako sme sa to spolu učili. Artur Gevorkyan mi posiela prvé vzorky masiek s výmenným strieborným filtrom a so Števom Súkenníkom z Kinekusu už dohodujú ich distribúciu. Chlapci z Inovata okolo Ľuba Šveca za pár dní vymysleli dezinfekčnú bránu, Maťo Kováčik v i-industry tlačí ochranné štíty na 3D tlačiarni. 500 kusov denne je málo, tak pripravujú s Martinom Štepánkom z Krauss Maffei ich výrobu na vstrekolisoch. Výkresy skladacieho a stohovateľného lôžka mi posiela Zdeněk Fabičovič z Tripalu videl poľnú nemocnicu v Madride a do druhého dňa to nakreslil a vyrobili prototyp. Dokumentáciu ponúka všetkým výrobcom na svete, ktorí potrebujú rýchlo vyrobiť poľné postele. Títo ľudia tiež majú problémy, ale premýšľajú nad tým, ako pomôžu druhým. nemajú čas písať listy premiérovi a čakať na pomoc zhora. Viem, pomoc bude potrebná, len buďme ohľaduplní – aj nemocnice teraz potrebujú tí, ktorí sú na tom najhoršie.

Tu je môj mail. 

Vážený pán Ing. Igor Polák, Generálny riaditeľ, ŽSR

Moje meno je Ján Košturiak a pomáham pánovi farárovi Vladimírovi Maslákovi v OZ Dobrý Pastier v Kláštore pod Znievom. Pán farár už vyše 10 rokov pomáha ľuďom z okraja spoločnosti vrátiť sa do života a máme veľa pekných príbehov založenia si rodiny, nájdenia si práce alebo návratu k rodine a normálnemu životu. Máme 600 klientov a z toho je asi tretina vo vyššom veku, niektorí si vyžadujú opatrovateľskú službu, ktorú čiastočne vykonávajú aj bývalí klienti.

V súčasnej dobe nám veľmi záleží na tom, aby sme túto ohrozenú skupinu obyvateľstva izolovali od možnosti nakazenia a preto sme uzatvorili príjem zvonka. Sú však prípady, kedy ide o život – minulý týždeň priviezli pána z ulice, ktorý bol vážne zranený a vonku by asi neprežil. Museli sme ho, žiaľ, umiestniť do chladiacej skrine z Avia, kde mu podávame stravu a držíme ho takto v izolácii.

V priebehu posledných dní sme mali niekoľko podobných prípadov a preto sme sa obrátili na pána riaditeľa Výskumného a vývojového ústavu železníc, Ing. Jána Urdu, ktorý bol k nám veľmi ústretový. Požiadali sme ho, či by nebolo možné dočasne využívať chatky v rekreačnom priestore Vrícko, ktoré sú už dlhšiu dobu nevyužívané. Pán farár si bol s Vašim pracovníkom pozrieť priestory, sú veľmi zničené, plné myší a špiny a ak by sme ich využívali, tak z bezpečnostných dôvodov bez vody a elektriny. Stravu by sme nosili z nášho zariadenia sv. Anny na Vrícku.

Aj tak sme boli veľmi radi a pripravili sme aj poďakovanie do médií k prístupu ŽSR. Priznám sa, že nás zaskočila zmluva, ktorú sme dostali v piatok. Verím, že pán zo správy majetku ŽSR v nej postupuje presne podľa smerníc a záleží mu na majetku ŽSR.

Nájom 225.- euro bez DPH zaplatíme, zmluvu by sme uvítali nie do konca apríla ale do konca krízy. Radi by sme ju upratali, vyčistili a môžeme urobiť aj nutné opravy – uviesť ju do pôvodného stavu by bol hriech.

Pán riaditeľ, je doba, keď vidíme veľkú vzájomnú pomoc medzi ľuďmi, ktorí potrebujú pomoc. Verím, že to robíte aj Vy a Vaša spoločnosť. Veľmi by nám pomohlo, keby ste zmluvu vedeli upraviť tak, že by nájom bol napríklad 1.- euro a doba predĺžená do konca krízy.

Nejde nám ani tak o výšku čiastky, ale skôr symbolické vyjadrenie pomoci chudobným a chorým ľuďom, ktorí sú našimi klientmi. Majiteľ českej firmy KOMA Modular, Stanislav Martinec, nám ponúkol špeciálne karanténne moduly, ale výrobne a logisticky to zvládneme až za niekoľko týždňov, preto by nám Vaša ústretovosť vyšla vhod.

Prepáčte za obťažovanie, viem, že v dnešnej dobe asi riešite aj veľa iných dôležitých vecí

S úctou

Ján Košturiak

Toto sú chatky, o ktorých sa bavíme. V súčasnom stave sa v nich nedá využívat ani voda ani elektrina.

IMG_8743

Odpoveď neprišla. Premýšľam, čím som sa dotkol ľudí vo vedeni ŽSR, že naň nikto nereagoval.  Všetko beží podľa štandardným postupov. Obyčajní ľudia musia niekedy počkať na tých hore vo veži. Pred pár dňami sme sa rozprávali ako tento štát slúži bohatým a šikanuje chudobných. Naši chlapci z ulice, ktorí prichádzajú do Dobrého Pastiera pri vybavovaní dávky v núdzi musia predkladať potvrdenie o rozvode. Väčšinou ho nemajú a tak ho musia žiadať súdnou cestou – poplatky, cestovanie, naťahovanie času. Keď ale ženatí napíše prehlásenie, že je slobodný, tak to úradníci okamžite odhalia. takže prístup k týmto informáciám majú. Na jednom úrade zasa chcú od týchto ľudí potvrdenie, že nevlastnia auto. Aj to by sa malo dať niekde v drahých štátnych informačných systémoch nájsť. Ale načo, keď môžeme posielať chudobných ľudí z ulice z úradu na úrad a predlžovať im tak vyplatenie dávky okolo šesťdesiat eúr mesačne? Lenže oni nemajú nič, ani na kolok ani na autobus. Mnohým bohatým a mocným bude úzka brána do neba a mnohí budú pri rúcaní Babylonu padať z veľkej výšky. Volal mi jeden z najlepších expertov na energetiku. Robil veľké projekty po celej Európe a presne vie, ako vyzerá budúcnosť výroby a predaja elektrickej energie. Hovorí, že už dnes by sa dali ušetriť miliardy eúr. Volajú mu ešte stále experti a ministri z rôznych krajín s prosbou o stretnutie alebo radu. Už ich odmieta. „Deväťdesiadeväť percentám z týchto ľudí svietili v očiach doláre a všetci mysleli iba na seba.“ hovorí mi. Poďme radšej pomáhať chudobným, uzatvoril náš rozhovor tento múdry a skúsený človek. Pád Babylonu už nezastavíme, poďme sa baviť o tom, čo postavíme na jeho ruinách.

basic bed prototype-01-08-1

BASIC BED-08

90457883_2358259397797255_7980861607557201920_n

 

 

obr3

 

Gevorkyan mask sj_SK1 Industry

1