Dnes je dobrý deň. Prvý jarný a posledný deň Ficovho ničenia Slovenska. Vonku síce zúri vírus, ale jedna katastrofa odchádza. Kapitán si dnes ešte potrasie rukami a zmizne. Béla, Hrnčiar a im podobní sa poberajú tiež. Zopár kriminálnikov a bláznov ešte v parlamente zostalo, ale ich moc sa rozplýva. Dobrou správou je aj to, že odchádza Pellegrini – manekýn z tlačoviek, mediálny táraj, fotomodel z traktorov, lietadiel, lodí a bagrov. Drzo vyhlasuje, že odovzdáva funkčný štát. Klame ako vždy. Odovzdáva rozkradnutý a paralyzovaný štát, v ktorom nefungujú základné procesy, okrem jeho vykrádania „našimi“ ľuďmi – a to aj teraz, na úkor pomoci ľuďom v čase vírusu.

Prichádzajú noví – plní energie a plánov, ale mnohí z nich ani nevedia čo nevedia. Čaká ich toľko nástražných mín a výbušných systémov, že im nie je čo závidieť. Otázkou je, ako sa k tomu postavia. Či preberú Pellegriniho štýl mediálnych prezentácií, alebo začnú riešiť skutočné príčiny problémov. Poznám aj ľudí, ktorí by im pomohli, ale cez stranícke štruktúry sa k nim nedostanú. A stranícke štruktúry môžu začať časom fungovať podobne, ako štruktúry Mečiara, Dzurindu alebo Fica. Nastal čas, keď sa veci nebudú dať riešiť videami na facebooku a tlačovkami pre médiá. Dnešná doba ukazuje, že by politici mali k rozhodovaniu pustiť vedcov a skutočných odborníkov, ktorí vedia veci reálne vyriešiť, nie iba o nich rozprávať. Koronavírus je epidémia, ktorej šírenie  sa dá vedecky skúmať a eliminovať. Podobné je to aj s jeho ekonomickými následkami. Katastrofa menom SMER môže ustúpiť, ale môže sa aj vrátiť, ak to nová vláda nezvládne. Môže sa zopakovať ich trápenie sa pri preberaní niektorých VÚC – tentokrát však budú následky oveľa horšie. Ľudia im držia palce, niektorí sa za nich modlia, ale „tí hore“ dnes musia otvoriť svoje mysle a srdcia. Hrozí im, že im tam znovu dosadia neschopné figúrky a panáčikov, že sa zbytočne zbavia odborníkov, ktorí im povedia pravdu do očí. 

Tu je niekoľko odkazov koronavírusu pre tých, ktorí dnes prichádzajú:

  1. Zlyhalo vedenie Európskej únie (dnes nám dali desať odporúčaní, ktoré už väčšina ľudí bežne používa (hlavne, že z nás z internetu furt vyskakuje reklama „načo nám je EÚ“), a napriek pôsobivým tlačovkám, aj odchádzajúca slovenská vláda. Politici nám zatiaľ ukazujú, že vedia z kríz a problémov ťažiť iba pre seba, ale ochrániť ľudí a vyriešiť príčiny problémov nedokážu.
  2. Viac ako na politikov by sme sa mali obracať na vedcov, ktorí rozumejú zložitým systémom a praktikov, ktorí vedia veci reálne urobiť a nie iba o nich rozprávať.
  3. Niekedy si kladieme otázku, či ľudia nemôžu svojou činnosťou zničiť našu Zem. Položme si otázku, či táto Zem nemôže zničiť egoistického človeka, ktorého ekonomická činnosť je horšia ako najagresívnejšie vírusy. Píše o tom Yuval Noah Harari vo svojich knihách Sapiens a Homo Deus.
  4. Ekonómovia si kladú otázku, kedy sa v dobe po víruse zase vrátime k ekonomickému rastu. Je to zlé uvažovanie – mali by sme sa vrátiť k udržateľnému ekonomickému poklesu, k tomu, aby sme konštruovali modulárne produkty a predlžovali ich životnosť (a nie umelo skracovali ich životné cykly v záujme rastu), aby sme vyrábali menej výrobkov, spotrebovávali menej zdrojov a hromadili menej odpadu.
  5. Vírus nám ukazuje, že zdravotníci, záchranári, vedci alebo učitelia, sú pre naše životy dôležitejší, ako bohaté celebrity, ktoré nás zabávajú vo filmoch, hudbe alebo v športových podujatiach plných reklamy a korupcie.
  6. V dnešných dňoch sa zastavili výrobné linky aj ľudia v celej spoločnosti. Máme čas zastaviť sa a premýšľať nad tým, či takto chceme podnikať a žiť ďalej, alebo chceme zmeniť svoju cestu. Tešme sa z toho, že každý deň, keď fabriky nevyrábajú je síce ekonomika slabšia, ale príroda sa regeneruje.
  7. Čas, v ktorom sa nachádzame je ideálny na inovácie – môžeme premýšľať ako prekonáme naše súčasné obmedzenia, čo sú skutočné príčiny tohto kolapsu, čo nás učí súčasná kríza a ako chceme ďalej žiť a podnikať v dobe, keď vírus ustúpi.
  8. V spoločnosti budú vždy spolu bojovať dobro a zlo, múdrosť a hlúposť, pokora a pýcha. Aj dnes vidíme veľa dobrých ľudí, ktorí svoje talenty a zdroje vynakladajú na pomoc druhým, aj tých, ktorí dnešné problémy nehanebne využívajú pre svoje obohatenie.
  9. Je šanca zásadne zmeniť celú spoločnosť a naše správanie a podnikanie, alebo sa vrátiť do starých koľají a očakávať ešte horšie pohromy.
  10. Prestaňme sa klaňať mocným a bohatým a naučme sa skláňať sa k nemocným, starým a chudobným.

Jedna katastrofa ustupuje, s druhou bojujeme s rúškami na ústach a bojíme sa, aby nám eufória z novej vlády, nepriniesla nové vírusy a nebezpečenstvá. Výkriky „zvládneme to“ možno povzbudia, ale nestačia.

foto: Miroslav Saniga

0