V živote nefunguje princíp oko za oko a zub za zub. Pomáha zlaté pravidlo – všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im. A robíte? Nedávno na Podnikateľskej univerzite rozprával Peter Pallo, majiteľ firmy DLR ako zariaďuje interiéry hotelov v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku a v ďalších krajinách. Hovoril o tom, ako sa snaží splniť zákazníkovi aj to, čo nevypovedal. A zároveň mu pomáha v tom, aby neinvestoval zle. Radí mu vo veciach, v ktorých sa klient nevyzná a rieši aj také detaily, ako sú ušká na matracoch za niekoľko centov. Viete načo? Aby sa upratovačka v hoteli menej narobila, skrátila čas na prezlečenie postele a upratala v pracovnej dobe viac izieb. Napadlo by vás, že dodávateľ nábytku a ďalších doplnkov rieši produktivitu upratovačky alebo údržbára v hoteli a biznis model jeho majiteľa? A preto je Peter úspešný. Pomáha k úspechu svojim zákazníkom – najlepšie ako vie. Nenavrhne im zbytočne predražený interiér len preto, aby mal vysokú maržu. On s nimi rieši obsadenie izby a návratnosť investície. A presne tak sa správa aj k svojim dodávateľom – výrobcom nábytku, dodávateľom kobercov, malým stolárom a remeselníkom. Presne im definuje ich úlohy, pomáha  im, platí im, čo si zaslúžia a načas. A oni sa mu za to odmenia – sú schopní prísť opraviť skriňu do Rakúska aj cez Vianočné sviatky. A zákazníci to ocenia. Peter pochopil, že obchodník nepredáva, ale pomáha kúpiť. Pomáha zákazníkovi kúpiť dobre, aby od neho nakúpil aj druhý raz. A k svojim výrobkom poskytuje aj služby – architektúru, dizajn, projektové riadenie, výrobu, montáž a logistiku. Peter vyše dvadsať rokov budoval túto sieť, postavenú na rešpekte, dôvere a spolupráci. Súperil s jedným konkurentom v Rakúsku. Každý z nich mal inú konkurenčnú výhodu. Keď ich spojili a založili spoločný podnik, využívajú konkurenčné výhody oboch strán a môžu si rozdeliť výsledky tejto synergie.

Spájanie a spolupráca sú lepšie ako segregácia a súperenie. Pri spájaní sa učíme a spájame svoje výhody, segregácia nás izoluje a ochudobňuje. Súperenie nás vyčerpáva, spolupráca dáva silu.

Toto sú témy našej konferencie Podnikatelia spojte sa 28.-29.4.2020 v Žiline. Dám vám hádanku. Poznáte tváre na obrázku? Všetci majú niečo spoločné s témou našej konferencie – vytváranie sietí spolupráce. A budú na nej vystupovať – vizionár a vedec, ktorý sa vypracoval na najvyššiu priečku v Spoločnom výskumnom centre EÚ v Bruseli, podnikatelia, ktorí budujú svoje firmy ako siete autonómnych firiem vo firme. Ľudia, ktorí nemajú vo svojich podnikoch zamestnancov ani ľudské zdroje, ale podnikateľov a inovátorov. Predstavia sa podnikatelia z Podnikateľskej univerzity a inovátori zo siete Inovato. Mladí podnikatelia budú hovoriť o tom ako začať a starší o tom ako rozumne rásť a budovať slušnú firmu s princípmi veľkej rodiny. Prehovoria aj podnikatelia, ktorým podnikanie pomohlo vstať, keď boli na dne aj žena, ktorá podniká s opustenými matkami a deťmi. Ak chcete stretnúť chalana, ktorý vyštudoval teológiu, stal sa gamblerom, skončil na ulici, začal písať, vydal knihy a dostal sa späť do života, tak príde. Rovnako ako mladá dáma, čo si vymyslela biznis, ktorý ju prepojil s michelinovskými kuchármi. Tomáš Hajzler, Peoplecomm a Josef Dvořáček, Sonnentor, nám ukážu, že firmy a podnikatelia dokážu opravovať svet, že podnikanie a zarábanie peňazí nie sú v rozpore so slušnosťou a rodinným životom. Budeme hovoriť aj o tom, ako spolupracovať s celým svetom – s farmármi v exotických krajinách alebo programátormi na rôznych kontinentoch. Ukážeme si rôzne platformy spolupráce, príklady sietí s autonómnymi podnikateľskými jednotkami, mnohé inšpirácie a inovácie, ktoré fungujú. Niektoré témy rozoberieme vo workshopoch. Aj medzi účastníkmi budú zaujímaví ľudia – chlapík, ktorý pomohol Robovi Boženíkovi, aby hral vo Feyenoorde Rotterdam a ďalší úžasní ľudia – opravári sveta.

Budem vás sprevádzať celou konferenciou a teším sa na vás.

Niektorí ľudia, ktorí by mali na konferencii vystúpiť – Vladimír ŠuchaJuraj MálikJosef DvořáčekLeoš JireleTomáš HajzlerTadeáš GavalaMichal PalloJaroslav DodokMartin KováčikAdriana FontányováPetra KaločayováVítězslav ŠopíkMiroslav SrogoňMiloš OlejárRoman Lisičan, Peter Sorát,  a ešte niekoľko prekvapení.

0