Keď sme s Pavlom Dvořákom spolu putovali po Číne a Tibete, napadlo nás, že by sme mohli navštíviť aj zaujímavé čínske firmy. 4.11. – 14.11.2019 sa uskutočnila naša cesta, ktorej sa zúčastnili hlavne účastníci Podnikateľskej univerzity. Ďalšia cesta bude v novembri 2020, prihlásiť sa môžete priamo u Pavla. Tu je program.

Tu je niekoľko poznámok.

 „Aj ďaleké cesty začínajú prvým krokom.“ —  Lao-c‘

Účastníci

Pavel Dvořák, Ľubomír Švec, Adam Švec, Miloš Olejár, Miroslav Kunsch, Jaroslav Rybák, Radoslav Štefánek, Martin Kováčik, Ľubomír Szabados, Miroslav Hartmann, Miroslav Srogoň, Ján Košturiak

4.11.2019

Príchod do Pekingu – prehliadka mesta a ochutnávka pekingskej kačky

Zoznamujeme sa navzájom, spoznávame hotel, metro a historické časti Pekingu.

peking

5.11.2019

Výlet na Čínsky múr.

Autobusom sa presúvame asi dve hodiny k Čínskemu múru, vystupujeme na kopec a robíme hrebeňovku. Po skončení obedujeme v priľahlom mestečku, ochutnáva sa miestna pálenka a pivo, vraciame sa do Pekingu. Spoločná večera v Pekingu.

IMG_8099

stanica

6.11.2019

Skoro ráno sa presúvame na stanicu a rýchlovlakom cestujeme do mesta Qingdao. Pripájajú sa k nám Erwin Chen  a Martin Kováčik, Krauss Maffei.

V meste Quigdao vidieť vplyv Nemecka v architektúre, ale aj na rozvoji priemyslu (CRRC, Haier) a výrobe výborného piva, ktoré ochutnávame pri obede s Erwinom. Pavel nám robí školenie čínskeho stolovania.

Po obede sa presúvame do firmy na výrobu vlakov a rýchlovlakov CRRC, www.crrc.cc. Víta nás manažment firmy.

Podnik má 11836 pracovníkov a obrat 6,2 mld. USD. Každé 4 dni vyjde z linky vo firme CRRC jeden nový vlak, ktoré vyrábajú v ôsmych rôznych výrobkových skupinách. Dosiahli rekordnú rýchlosť vyše 480 km/hod a už vedia dosiahnuť aj 600 km/hod. Vo výrobe je dôraz na kvalitu, nové materiály napr. karbón a hliník pri znižovaní hmotnosti a technológie – simulácie, virtuálna realita, testovacie laboratóriá, 3 úrovne kontroly kvality, vizuálny manažment, MES vo výrobe, poriadok a čistota, lean systém organizácie a riadenia výroby. Firma spolupracuje s vládou na výskume a vývoji a má vývojové centrá aj v zahraničí.

IMG_8158

IMG_8174

CRRC2

7.11. Návšteva firmy Haier 

Firma Haier patrí v posledných rokoch k najobdivovanejším firmám na svete a jej riaditeľ Zhang Ruimin získal viaceré ocenenia v USA a v ďalších krajinách, ako novodobý líder a vizionár, ktorý mení svet podnikania. Zhang Ruimin hovorí, že moderná firma nemá zamestnancov, ale spolupodnikateľov. Tento človek prevzal v roku 1984 výrobu chladničiek v závode Haier v Quingdao. Firma bola zle organizovaná, mala nízku pracovnú morálku a katastrofálnu kvalitu. Keď sa vrátilo do podniku 76 reklamovaných chladničiek, bola diskusia, či by sa nedali so zľavou predať zamestnancom. Zhang Ruimin vtedy vyhlásil, že ak budú akceptovať jeden deň 76 nepodarkov, tak na druhý deň vyrobia ďalších 760. Rozhodli sa chybné kusy so spolupracovníkmi rozbiť na dvore kladivami a navždy skoncovať s nekvalitou. Tu sa začala prvá fáza rozvoja firmy Haier – budovanie nekompromisného systému kvality. Začali sa učiť nové technológie a systémy kvality od Nemcov a vyrábali pod značkou Quindao-Liebherr (v zjednodušenej Čínštine 琴岛—利勃海尔; v tradičnej Čínštine: 琴島-利勃海爾; pinyinQíndǎo—lìbó hǎi’ěr). Dnešná značka Haier pochádza z dvoch posledných slabík čínskeho slova Liebherr – pinyinQíndǎo—lìbó hǎi’ěr).

Spoločnosť Haier sleduje nové trendy v bývaní a technológie smart a IoT, ktoré implementuje do svojich výrobkov. Dnes v nej pracuje vyše 80 tisíc ľudí a postupne skupuje svojich konkurentov – napr. General Electric, Candy, Sanyo, Fisher & Paykel a i.

Haier4

haier1

haier2

Haier3

Firma Haier prešla vývojom v niekoľkých približne 7 ročných cykloch, kde na začiatku budovali samoorganizované tímy a systém kvality, potom sa od roku 1991 sústredili na diverzifikáciu a rozvoj strategických podnikateľských jednotiek (SBUs). V ďalšej fáze sa nažili vytvoriť silne prepojenie na zákazníka a tvorbu hodnoty a vytvorenie trhového systému, nasledujú nezávislé podnikateľské jednotky, mikro podniky (microenterprises) a v súčasnosti sa Haier sústreďuje na vytvorenie otvoreného ekosystému pre spoluvytváranie inovácii so spolupodnikateľmi vo firme, zákazníkmi a externými partnermi.

Dnes je spoločnosť Haier rozdelená na viac ako 4 000 mikropodnikov (ME – Microentreprises): malé, autonómne podniky, ktoré si vyberajú svojich vlastných lídrov. Mikropodniky s približne 12 ľuďmi majú autonómiu pri stanovovaní stratégie, rozhodovaní, riadení financií a rozdeľovaní odmien. Jeden typ mikropodnikov sa zameriava priamo na zákazníkov (User MEs), ostatné poskytujú služby a produkty iným mikropodnikom (Node MEs). Očakáva sa, že každý mikropodnik bude rásť aspoň trikrát rýchlejšie ako odvetvie. Každý pracovník vo firme Haier je teda platený zákazníkom, firma a jej manažment budujú otvorenú inovačnú platformu a podporné služby pre podnikanie mikropodnikov. Od pracovníkov sa očakáva hľadanie príležitostí, vytváranie nových produktov, služieb a biznis modelov. Firma Haier má aj zmluvy so skupinou externého rizikového kapitálu na podporu financovania nových nápadov a podnikov. Ak ľudia pracujú dobre, zarobia si viac peňazí. Ak však mikropodnik nedosahuje výkony, tím môže vyhodiť svojho lídra alebo zanikne. haier sturkt

metropolis

7.11. Návšteva „Hollywoodu východu“ – Oriental Movie Metropolis

Najväčší e a najmodernejší komplex na filmovú produkciu na svete s najväčším štúdiovým pavilónom na svete (10000 m2) a najväčšou vnútornou podvodnou scénou na svete. Pozemok 25 km2 a produkcia 130 filmov ročne, z toho 30 zahraničných. Navštívili sme aj múzeum filmu. Spoločná večera a rozlúčka s Qingdaom.

metropolis1

film2

film

8.11.2019 – Presun do Šanghaja

Ráno sa lietadlom sa presúvame do Šanghaja, metrom cestujeme do Park Hotela, ktorý projektoval Ladislav Hudec. Po obede máme prehliadku mesta, návštevu najvyššej veže a spoločnú večeru na 91 poschodí Finančného centra.

Shanghai veze

9.11.2019 – Návšteva Yiwu

Rýchlovlakom cestujeme do Yiwu, kde je na ploche vyše 8 miliónov m2 jedno z najväčších trhovísk sveta s malými komoditami (hračky, domáce potreby, elektronika, kozmetika, vianočné ozdoby, umelé kvety a pod.). Môžete si vybrať produkt z vyše 400 tisíc vzoriek, alebo doniesť vlastný vzor, dohodnúť cenu a množstvo a do pár týždňov máte vyrobené dokonalé kópie. Z trhoviska ideme do firmy, ktorá šije tašky a kabelky. Pred fabrikou stojí Ferrari majiteľa.

lopaty

Číňania považujú kopírovanie za umenie. Umelci roky kopírujú nejaký vzor, keď si vyberú váš výrobok za predmet kopírovania, je to pocta. Kopírovaním sa zároveň učia dokonalosti. Majster Sun-c‘ v knihe Umenie vojny hovorí: V umení viesť vojnu hrá dôležitú úlohu päť faktorov, ktoré určujú stratégiu boja. Sú to: (1) zákony morálky, (2) nebo (striedanie dňa a noci, postupnosti ročných období), (3) zem (vzdialené a blízke, vysoké a hlboké, schodné a neschodné, ohrozené a chránené, otvorenú krajinu a úzke priesmyky, život a smrť, (4) vodca (múdrosť, spoľahlivosť, ústretovosť, chrabrosť a prísnosť), (5) postup a disciplína (pochopenie bojového poľa, rozdelenie vojska do oddielov, udržanie hierarchie hodností a ochranu ciest zásobovania

a udržanie rozumnej miery výdavkov). Niektoré rady majstra Sun-ca:‘ Ak ťa okolnosti prinútia, pokojne zmeň svoj plán. Založ svoju stratégiu na výhode a lži. Preto, ak si pripravený na útok, vyvolaj zdanie nepripravenosti, ak si už blízko, vyvolaj dojem, že si ďaleko, ak si ďaleko predstieraj, že si blízko. Nastav pascu, vylákaj nepriateľa zdanlivou výhodou a znič ho. Keď uverí lži a je si istý svojou prevahou, zaútoč. Keď však zistíš, že je naozaj silnejší, radšej sa mu vyhni. Ak je tvoj nepriateľ rozrušený, dráždi ho. Vyprovokuj ho k arogantnému jednaniu predstieraním slabosti. Ak je unavený, podpor jeho pýchu, nedaj mu oddýchnuť. Ak je jednotný, alebo má spojencov, rozdeľ ich. Objav sa náhle, tam kde ťa najmenej čaká. Útoč, keď s tým neráta. Nikdy dopredu neohlás taktiku boja. V tom spočíva majstrovstvo víťazov vojen.

Túto knihu študujú mnohí čínski manažéri. Zdá sa, že čínske firmy postupujú takto:

  1. Vyberú si oblasť pôsobenia
  2. Nájdu lídra v danom odvetví, od ktorého sa môžu učiť a kopírovať ho.
  3. Zvládnu daný produkt a technológiu.
  4. Nastavia ceny tak nízko, že postupne preberú trh svojej konkurencie. Znižovanie cien bolo v minulosti možné nízkou cenou práce, dnes v však inžinieri v Číne zarábajú viac ako u nás a zvyšujú sa aj platy ľudí vo výrobe. Ďalšie možnosti znižovania ceny sú – štátne dotácie pre export, efektivita výroby v obrovských množstvách. V poslednej dobe Číňania automatizujú výrobné procesy, zavádzajú v nich princípy lean a neefektívnych a špinavých výrob sa zbavujú.
  5. Ovládnu dané odvetvie. Haier dnes postupuje na svetové trhy v bielej technike, Huawei v digitalizácii a smart riešeniach, Alibaba je naväčší on line predajca, internetové aplikácie WeChat a Qzone od firmy Trecent predbiehajú svojich amerických konkurentov. Xiaomi vylepšuje mobilné technológie, Didi má lepšie služby ako Uber, ktorého v Číne kúpil, Baidu konkuruje Googlu, atď. Čína sa dne stáva veľmocou v zdieľanej ekonomike, elektromobilite (480 výrobcov elektromobilov, Tesla postavila fabriku v Šanghaji za 10 mesiacov). Sieť rýchlovlakov, ktorá sa buduje necelých desať rokov, už má takmer 20 tisíc km a veľmi rýchlo rastie. Cieľom je 80 tisíc kilometrov tratí pre rýchlovlaky. Diaľnice v Číne už presiahli dĺžku 85 tisíc kilometrov. Čína sa stáva veľmocou v on line aplikáciách a umelej inteligencii, investuje do ekológie a chce byť v ochrane životného prostredia lídrom.

Čína dala svetu papier, čaj, hodváb, porcelán, seizmograf, kompas, strelný prach, alkohol, tlač, zubnú kefku, vidličku a dnes je znova najväčšou ekonomikou sveta. „Čína je spiaci obor. Nechajte ho spať, lebo keď sa zobudí, zatrasie svetom,” povedal Napoleon Bonaparte. Obor sa zobudil.

Číňania sa viac učia aj viac pracujú ako my. Žiaci a študenti majú extrémne zaťaženie a veľmi náročné skúšky, ľudia v práci prvý rok nemajú dovolenku, druhý rok 5 dní a postupne sa im to zvyšuje po jednom dni. Na stavbách sa pracuje 24 hodín denne. Aj preto vedia postaviť modulárnu železničnú stanicu za 24 hodín a 10 nových staníc metra za rok.

Asi nie je dobré merať rozvoj spoločnosti iba ekonomickým rastom a bohatstvom ľudí. Čína pôsobí ako krajina, kde je všetko podriadené biznisu a peniazom. Je to ako štátne náboženstvo, ktoré sa volá materializmus a bohom sú peniaze. Dá sa tomu aj trochu rozumieť, pretože pred 30 rokmi žilo 95% obyvateľstva Číny pod hranicou biedy. Ľudia v Číne môžu bohatnúť a bohatnú.

kabelky

10.11.2019 – Prehliadka Šanghaja a odlet do Shenzhenu

Po návšteve z Yiwu sme mali spoločnú večeru v japonskej reštaurácii v Šanghaji, dopoludnia prehliadku Šanghaja (niektorí omšu v katolíckom kostole), popoludní presun rýchlovlakom Maglev na letisko a let do Shenzenu.

11.11.2019 – Návšteva spoločnosti Huawei

Spoločnosť Huawei nám predstavuje produkty a služby v oblasti 5G technológií, riešení pre smart mestá. Firma má 194 tisíc zamestnancov a z toho 96 tisíc v oblasti výskumu a vývoja. Je zastúpená v 170 krajinách sveta.

Po prezentácii riešení firmy Huawei máme spoločný obed a odchádzame do nového campusu (12 blokov, 108 budov, 1,4 mil. m2), kde pracuje 25 tisíc ľudí v oblasti výskumu a vývoja. Budovy sú kópiami rôznych európskych miest (napr. Paríž, Heidelberg, Verona, Český Krumlov),

Na záver je prehliadka výroby a spoločná večera v luxusnom hoteli. Vo výrobe vidieť prvky plynulého toku, systémy štíhlej výroby, vizuálny manažment, automaticky vedené vozíky (AGV) na presun materiálu a monitorovanie čistoty prostredia. Na nástenkách sa sleduje, či sa cítia pracovníci šťastní a sú vyzývaní k tímovej  spolupráci a inováciám v procesoch.

H1

H2

H3

H4

H5

H6

H7

H8

H9

H11

Vo výrobách CRRC, Haier aj Huawei sme videli systémy lean (5S, vizuálny manažment, kanban, plynulý materiálový tok), on line sledovanie procesov (MES) a elektronické dash boardy.  Dôraz bol na ľudí, ich zapojenie do zlepšovanie procesov (shop floor management, PDCA, tímová práca, inovácie, kaizen), ale aj sledovanie ich spokojnosti v práci a hodnotám. Využívali sa najmodernejšie výrobné a automatizačné technológie, roboty, virtuálna realita, systémy riadenia kvality, bezpečnosť práce, čistotu a životne prostredie.

12.11.2019 – Presun loďou do Macaa

macau

macau1

13.11.2019 – Macau, presun na letisko v Hongkongu a návrat domov

anoc

Zhrnutie

  • V Číne je ohromujúca rýchlosť zmien – rýchle rozhodovanie, rýchla realizácia, rýchle učenia sa, kopírovanie.
  • Číňania sú pracovití, začína to už v školách veľkými nárokmi na deti a študentov.
  • napriek rýchlym zmenám sa Číňania neponáhľajú – svoju stratégiu rozvoja budujú postupne v premyslených etapách – sedemročné cykly rozvoja vo firme Haier, postupné expanzia Huawei, CRRC a ďalších.
  • Orientácia na materiálne bohatstvo – v Číne pred niekoľkými desiatkami rokov žilo 95% obyvateľstva pod hranicou biedy, dnes zarábajú mnohí na úrovni Európy, buduje sa infraštruktúra aj v chudobnejších západných oblastiach a ľudia sa majú lepšie. Filozoficky vychádza Čína z Konfucionizmu a Taoizmu, ale Boha vždy nahrádzal cisár a dnes prezident.
  • Čína sa zbavuje problémov z minulosti – nekvalita, znečisťovanie životného prostredia, lacná a špinavá výroba, nelegálne porušovanie autorských práv a pod.
  • Systém práce od ľudí vyžaduje vysoký výkon – po nástupe do práce neexistuje dovolenka, potom jeden deň, dva, atď…Sviatky sa nadrábajú, nadčasy nepreplácajú. Investuje sa aj do automatizácie, robotiky, digitalizácie.
  • Čína už nie je krajinou, ktorej rozvoj je postavený na kopírovaní a lacnej pracovnej sile – investuje do digitálnych technológií, životného prostredia, elektromobility, technológií zdieľania, umelej inteligencie, robotiky a automatizácie, dopravných technológií, priemyselného dizajnu a pod.
  • V Číne je všetko niekoľkonásobne väčšie (mestá, podniky, výroba, dáta), čo spôsobuje výhodu efektívnosti, ale aj rýchlejšieho postupu pre testovaní nových riešení alebo učení sa umelej inteligencie.
  • Všetko sa monitoruje a sleduje (kamery, cenzúra, obmedzovanie internetu), digitálne systémy počítajú ľuďom sociálny kredit. Silná pozícia prezidenta, sledovanie ľudí, návrat ku komunistickým tradíciám v spoločnosti, zvyšovanie medzinárodnej sily môže viesť k nebezpečným scenárom vývoja. Otázkou je aj to, či je možné neustále zvyšovať bohatstvo štátu a ľudí, a ak áno, či v spoločnosti nechýbajú vyššie, spirituálne, hodnotové rámce.
  • S Čínou sa nedá ekonomicky bojovať, skôr si treba hľadať dôstojné miesto na spoluprácu s čínskymi podnikmi. Hľadajme v Číne inšpirácie v tom, ako sa dá krajina zmeniť za 30 rokov, ako sa dá poučiť z chýb a rýchlo napredovať, ako podporovať vzdelávanie detí a dať rešpekt a úctu rodičom, ako rozvíjať disciplínu a pracovitosť.

„Bohatstvo a postavenie plodí pýchu a pýcha vyvoláva pohromu.“ —  Lao-c‘

„Všetky veci v prírode pôsobia ticho. Vznikajú a nič nevlastnia. Plnia svoju úlohu a nič nepožadujú. Všetky veci konajú svoje dielo. Keď dosiahnu svoj rozkvet, vracajú sa k svojmu pôvodu. Je to naplnenie osudu, večný zákon. A poznať zákon je múdrosť.“ —  Lao-c‘

A3

A2

A4

A1

1