Je úsmevné sledovať politikov, aké sociálne city sa u nich prejavia pred voľbami. Hustota ich návštev v komunitách pre chudobných a chorých je vysoká. Pred minulými voľbami sa tiež ukazovali rôzne figúrky. Aj bývalý župan poslal zhrdzavenú panvicu. Nepomohlo – nebol zvolený. Teraz nosí kufor svojmu šéfovi a niekedy možno aj šéfa. Nedávno prišiel pán JUDr, čo tak smiešne hláskuje a na všetkých nadáva. Chlapom pri jeho rečiach nechutila ani krupicová kaša. Na to, čo ten pán vysúdil, mohol ku kaši priniesť aspoň nejaký darček pre chudobných ľudí. Nepriniesol nič a ani kašu nezjedol. Iba táral. Ale dobre, že prišiel. Odstrašil všetkých tak, že u nás hlasy nezíska. Máme radi pokoj a nie nenávistných krikľúňov.

Chodí aj Marián, ktorý má rád fašistickú šifru 1488. Je celkom pokojný a usmieva sa, že získal k sebe poblúdených katolíkov. Asi mám šťastie, že nie som liberál ale anarchista, keď som dostal od nich toľko vianočných pozdravov – plných lásky a pokoja.

Uvidíme, kto sa ešte ukáže. Pred voľbami sa ozývajú, chodia medzi ľudí a sľubujú. Potom na štyri roky zmiznú a na sľuby zabudnú. Jeden nás presviedča, že myslí srdcom. Asi preto má tak veľa detí s rôznymi ženami. Aj kapitán má toho teraz dosť – rozdávať balíčky a vymýšľať ďalšie hlúposti, aby si ho média všimli. Béla možno oprašuje heslá o charaktere a SMERáci nás presviedčajú o zodpovednej zmene. Neviem čo to znamená. Že už nebudú klamať a kradnúť? Alebo len zodpovedne a menej?  Máme tam aj iných exotov, niektorí sľubujú dobrú voľbu, iní kričia, že toho majú dosť. Komunisti a fašisti nadávajú na kapitalistov a liberálov, vďaka ktorým môžu vykrikovať svoje nezmysly a kandidovať vo voľbách. Oni by žiadne voľby nepripustili. Ďalší zneužívajú náboženstvo a národ na získanie pozornosti. Na každom zozname je vidieť aj veľa kariéristov, ktorí preskakujú zo strany do strany. Niektorí o sebe tvrdia, že sú lepší kresťania ako druhí, iní nás presviedčajú, že práve oni sú tí slušní, čo už klamať a kradnúť nebudú. Zatiaľ iba klamú. Je tam dosť ľudí túžiacich po moci a peniazoch. Ale aj dosť takých, ktorí snívajú o imunite alebo pomste. A aby sme boli spravodliví – sú tam aj mnohí slušní a dobrí ľudia. Škoda, že musíme voliť strany a nie osobnosti. Ja by som napríklad krúžkoval týchto ľudí – Milan Kuriak, Edo Heger, Vlado Šucha, Janko Marosz, Gábor Grendel, Ján Budaj, Mária Šofranko, Vladimír Ledecký, Mišo Truban, Juraj Hipš, Milan Majerský, Igor Janckulík, Veronika Remišová, Roman Mikulec, Hanka Verešová, Miriam Kuzárová, Jaroslav Naď, Erik Baláž, Tomáš Meravý…

Modlime sa za kandidátov, ktorí sú slušní, aby si nenechali zobrať svoje ideály a nestali sa z nich štandardní politici. A usilujme sa, aby sme politikov nepotrebovali a zorganizovali si svoje životy, rodiny, firmy a komunity aj bez nich. My bez politikov prežijeme, oni bez nás nie.

0