Koncom starého roka si niektorí ľudia dávajú rôzne záväzky, aby sa ich na začiatku nového roka mohli začať postupne vzdávať. Niekedy je plánov príliš veľa, inokedy presahujú nad naše reálne možnosti. Nemôžeme byť  napríklad večne mladí ani získať bohatstvo celého sveta. S tými bohatstvom mi to pripadá ako s hračkou v rukách dieťaťa. Dostávame ho iba dočasne. Akoby nás náš Otec pozoroval, čo s nim urobíme – s talentmi, ktoré sme dostali. Niekto iba rozpráva aké je všetko zlé a druhý to zmení, niekto využije moc a peniaze na dobré vecí a iného zničia.

Môj učiteľ Vladko Maslák pomáha ľuďom, ktorí prichádzajú z ulice, detských domovov alebo väzenia. Aj on používa príklad s hračkou a dieťaťom. Hovorí, že keď chcú rodičia zobrať dieťaťu z ruky nôž alebo zápalky, musia mu dať nejakú lepšiu náhradu – napríklad hokejku alebo knihu. Aj Vladko berie ľuďom „hračky,“ na ktoré si už privykli – alkohol, drogy, hazardné hry, násilné sklony alebo vulgárne slová. Dáva im za ne prijatie, prácu, pokoj, modlitbu. Aj my sa môžeme rozhodnúť pre takúto výmenu. Alkohol môžeme napríklad vymeniť za pohyb a šport. Neberiete drogy? A čo také závislosti na čokoláde, sláve a obdive, moci a egu, sebastrednosti a sebaľútosti? Možno nesedíte každý deň za hracím automatom, ale za internetom a hazardujete za volantom auta. Čo tak odpojiť sa od internetu a cestovať vlakom? Na začiatok postačí aspoň pár dní v mesiaci. A môžeme pokračovať – ohováranie ľudí nahraďme pochvalou (hľadajme v druhých ľudí Krista, aj keď je riadne ukrytý), útoky na druhých (často slabších ako my) vymeňme za ich ochranu. Otočme prst, ktorým ukazujeme na nedostatky druhých radšej na seba. Vymeňme svoj autoportrét dokonalosti za zrkadlo a poctivo si v ňom urobme vlastnú reflexiu. Spomeňme si na mnohých svätých – mali zlý začiatok, ale dobrý koniec. Minulosť je za nami, nevyčítajme si už donekonečna svoje pády. Budúcnosť je pred nami, pracujme na nej. Každý deň, každú hodinu, môžeme znovu začať – zmeniť sa, premeniť sa, obrátiť sa, znovu sa narodiť alebo vstať z mŕtvych.

image001Takto sme nakladali 24.12.2019 s Vladkom tovar z obchodov do Potravinovej banky. Ďakujeme. Dúfam, že sa v Novom roku pridajú aj ďalśie obchody – napríklad Kaufland v Martine alebo Billa, Lídl ktoré potraviny vyhadzujú a likvidujú. Hlavným cieľom Potravinovej banky je, aby sa potraviny nevyhadzovali. Sieti Tesco, ktorá je najaktívnejšia, sa takto podarilo znížiť potravinový odpad až o 50%. Zmeňme naše návyky – nakupujme menej, nevyhadzujme potraviny a keď niečo zostane, tak darujme najskôr ľuďom, potom zvieratám a čo zvýši skúsme kompostovať. A verím, že vo februári skompostujeme aj súčasnú vládnu koalíciu, ktorá nakazila celú krajinu korupciou a zlodejstvom.

Teším sa na spoločné semináre a workshopy v roku 2020 a na spoločné inovačné projekty. Uvidíme sa aj na Podnikateľskej univerziteStrojárskej univerzite.

pod suchym2

Včera pod Suchým

0