Ubúdajú obyvatelia a pribúdajú prázdne domy v dedine. Farmárov okrádajú mafiáni s politickou ochranou. Firma, v ktorej pracovali šičky, sa presúva do lacnejšej krajiny a ženy sú bez práce. Vládni úradníci spísali akčný plán. Občas sa tu ukážu papaláši z Bratislavy, založia nejakú agentúru, nechajú opraviť chodníky. Ľudia na východe sú bezmocní. Vládla tam akási grófka s mafiánmi tam vraj majú stále veľký vplyv a beztrestnosť. Mladí sa sťahujú z východu na západ, východ starne a pustne.

Pred voľbami sa na východe fotografujú politici, podobné ako v charitatívnych zariadeniach. Píšu stratégie, veľa rozprávajú a málo robia. Lenže toto je práca pre východniarov. Obnoviť si región, v ktorom žijú. Dať dokopy ľudí (dnes sa dá spolupracovať aj na diaľku) a začať vymýšľať biznis modely pre región a ľudí, ktorí v ňom žijú. Žiadne výjazdné zasadnutia ani predvolebné kortešačky nič nevyriešia. Ani zahraniční „investori,“ ktorí na východe hľadajú lacné pracovné sily.

Bratislava si žije svojim životom – IT-čkári a startupisti si vystačia aj sami. Keď sa s nimi bavím, tak zvyšok Slovenska takmer nepoznajú. Veľká časť Slovenska sa označuje za Detroit Európy. Keď som navštívil americký Detroit, predstavoval som si, aký osud čaká krajinu, ktorá na svojom území vyrába automobily pre cudzie firmy a štátni úradníci ničia domácich podnikateľov a farmárov. Bol som raz v prosperujúcej slovenskej firme a práve v ten deň ich navštívil jeden minister (vraj ma firmu na obchodovanie s drevom). Viete akú pomoc ponúkal tejto slovenskej firme? Chcel im nájsť investora. Firme, ktorá má zisky v miliónoch eúr a investori, ktorý by do nej chceli vstúpiť,  prichádzajú každý týždeň. Takýchto hlúpych ministrov máme.

Ak sa nezobudíme, tak to, čo sa dnes deje na východe pri ukrajinských hraniciach, môže byť realita pre celé Slovensko. Vzdelaní mladí ľudia zostanú pracovať v zahraničí a ich zostarnutí rodičia budú bývať v opustených dedinách a na zničených sídliskách. Premiéra, čo nosí toaletný papier do nemocníc, bojuje proti plesniam a komárom vymenia. Kapitána, ktorý ochraňuje slovenský znak a bozkáva vence a výložky, povýšia za ruského alebo bieloruského maršala. A ľudia budú hovoriť – na východe nič nové.

Nemám zázračné plány. Iba viem, že sa musia ľudia dole zaktivizovať a začať podnikať – so svojimi talentmi a zdrojmi, ktoré nám ešte zostali. Železnice majú investičný dlh vyše miliardy eur a nikto nevie, kto ho zaplatí a opraví „horiace a meškajúce strely.“ Kamarát sa nedávno sťažoval na urgentnú poštovú zásielku, ktorá meškala 4 dni. Šéf pošty mu napísal, že on je spokojný s tým ako zefektívňuje procesy. Vraj im mešká iba 6% zásielok. Chápete to? V dobe keď meriame nekvalitu v troch – štyroch chybách z milióna, je šéf spokojný so šiestimi chybami zo sto. Odvtedy, ako nám tento štátny manažér napísal, sme čakali štyri ďalšie expresné zásielky. Ani jedna neprišla načas. Takže moja skúsenosť je, že nie 6%, ale 100% zásielok nepríde v poriadku. Šéf pošty nie je v poriadku, ani Slovenská pošta nie je v poriadku. Celé Slovensko nie je v poriadku.

Na východe nič nové. Nadávame, rozkrádame a rozpredávame si svoj majetok, mávame pritom slovenskými zástavami a spievame národné piesne.

Myslím si, že potrebujeme toto:

  • Porozumieť zmenám, ktoré prebiehajú okolo nás. Karty sa rozdávajú znova, dejú sa prelomové zmeny a vznikajú nové biznis modely.
  • Namiesto lamentovania treba začať robiť – prepájať sa, učiť sa, skúšať podnikať, využiť nové príležitosti, ktoré prichádzajú. Nedávno sme sa bavili o biznise bicyklov a elektro bicyklov. Prichádzajú noví hráči, technológie, materiály, predajcovia začínajú bicykle vyrábať a výrobcovia predávať. Prebieha 3S – Sales – Service – Sharing. Áno, dnes sa viac zarába na servise ako na predaji a zajtra sa bude viac zarábať na zdieľaní ako na servise. Nielen v oblasti bicyklov.
  • Na východ môže prísť práca aj bez diaľnice – stačí rýchly internet. Okrem informácii a znalostí, budú v budúcnosti vzácne aj ďalšie zdroje – pôda a voda. A schopnosť renovácie, recyklácie – napríklad batérii eBikov a elektromobilov. Rozprávame o turistickom ruchu, ale najskôr sa musíme naučiť slušne sa k turistom správať, dobre variť a obsluhovať ich. Nielen ošklbávať bohatých cudzincov na každom kroku.
  • Baťovci vychovali v zaostalom Zlínskom regióne mladých mužov a ženy, s ktorými vybudovali jedno z najmodernejších priemyselných miest v Európe. A vyviezli desiatky takýchto miest do sveta. Na východe, kde padli dve atómové bomby sú dnes moderné mestá Hirošima a Nagasaki. Toto všetko je výsledkom tvrdej práce ľudí, nie prázdnych rečí a vzdychania. Baťa v čase krízy ospevoval krásnu dobu, v ktorej môže žiť. Žil naplno a jeho firma rástla.

Pri Dobrom pastierovi v Kláštore pod Znievom vzniká komunita ľudí (pracovne sme ju nazvali Kolégium Dobrého pastiera), ktorí chcú zmeniť tento stav. Sú tam kňazi, podnikatelia, verejní teológovia, učitelia aj ľudia, ktorí pomáhajú ženám, mládeži alebo Rómom dostať sa z ťažkej situácie. Tu je pár poznámok k tomuto projektu:

Pomáhame hľadať zmysel v živote a v podnikaní

Za podnikateľa považujeme každého človeka, ktorý hľadá úžitok, ktorý môže priniesť svetu tým, že rozvíja a uplatňuje svoj talent. Vychádzame z kresťanských hodnôt a vytvárame priestor pre vzdelávanie, diskusie, budovanie vzťahov a spoločné projekty. Nemáme pevne definované študijné odbory a špecializácie, ale vytvárame ich spoločne s účastníkmi našej siete

Formáty našich akcii:

  1. Diskusný klub Akadémie dobrého pastiera na rôzne témy 
  2. Vzdelávanie kresťanských podnikateľov

5 dvojdňových sústredení s nasledovnými okruhmi tém:

  1. Princípy kresťanského podnikania – ako sa nestratiť v rýchlo sa meniacom svete
  2. Rozlišovanie a rozhodovanie
  3. Podnikanie s Ježišom Kristom, spiritualita v podnikaní
  4. Ako začať a budovať udržateľný podnikateľský model
  5. Hodnoty a podniková kultúra
  6. Teória obmedzení a prekonávanie prekážok
  7. Pád ako šanca
  8. Peniaze v rukách kresťana a finančne riadenie podniku
  9. Inovácie, spolupráca a spolutvorenie
  10. Ekológia a fungovanie v kruhu
  1. Master mind skupiny pri hľadaní dôležitých rozhodnutí
  2. Duchovné cvičenia a kresťanská spiritualita – Regula Sv. Benedikta, Ignaciánske cvičenia, Púštni otcovia, jednota duše, ducha a tela
  3. Výskum v oblasti hľadania aplikácie nových technológii v podnikaní, nových foriem organizácie podnikov, vzdelávania a motivácie
  4. Diskusné skupiny a zaujímanie postojov verejnej teológie k dôležitým spoločenským témam, spolupráca ľudí na pretváraní sveta
  5. Spolupráca s učiteľmi a mládežou, podnikateľské kempy
  6. Semináre a konferencie na rôzne témy
  7. Budovanie spoločenstva, vzťahov a spolupráce, spolupráca ľudí na pretváraní sveta
  8. Vytváranie vplyvu na spoločnosť – besedy v médiách, články, publikácie

Ak sa chcete pridať k tomuto projektu, napíšte mi. čo by ste vedeli pridať alebo urobiť. Tí zhora nám pred voľbami napíšu heslá na plagáty. Možno prídu aj na návštevu, prípadne napíšu nejakú stratégiu. Naše regióny, dediny a mestá si však musíme dať do poriadku sami. Na našom kempe na Roháčoch to preberieme.

0