Tri ženy. Hanka, Janka a Majka. Majú po päťdesiatke. Do dôchodku ďaleko, do mladosti tiež. Tá prvá robí vo fabrike. Normy sa neustále zvyšujú a technika sa mení. Sú to priemyselní športovci. Očakáva sa od nich stále viac s novou výbavou. Lenže u športovcov je to tak, že sa po tridsiatke (s výnimkou Jaromíra Jágra) už pripravujú na odchod. U ľudí na linkách je to naopak. Viac, rýchlejšie a lepšie. Majú šťastie, že všade chýbajú ľudia. Ináč by ich už dávno vymenili, ale nemajú za koho. Prichádzajú roboty.

Janka je manažérka. Má peknú kanceláriu a dobrý plat. Bolí ju chrbát s vysedávania za počítačom. Na jej plat a kanceláriu už čakajú ďalší – mladí a rýchli. Sú šikovní, ale niekedy povrchní a nehľadia na ľudí. Janka má nadhľad. Vidí súvislosti a pochopila podstatu. Niekomu sa zdá, že zdržuje. Oni slúžia rastu, zisku a ľudia sú pre nich iba zdroje. A tak ju mladí vlci zožerú.

Majka je účtovníčka. Robí si svoju prácu najlepšie ako vie. Celý svoj život. Pribúdajú nové predpisy a faktúry, firma rastie. Jej plat sa však už roky nemení. Dúfala, že dostane viac, keď zvyšujú všetkým okolo. Je zo starého sveta. Nevie, že plat sa zvyšuje za umelecký dojem a powerpointové prezentácie. Jej šéf vie, že neodíde. Už nie je najmladšia, tak načo jej zvyšovať plat?

Prečo ma napadli tieto tri ženy? Lebo žijú medzi nami. Porodili a vychovali deti, vytvárajú zázemie svojim rodinám. Takéto ženy držia pokope rodiny a spoločnosť. Svet biznisu sa točí stále rýchlejšie. Na ženy a ich rodiny nie je čas. Kto dáva tomuto svetu viac – ženy, vychovávajúce deti a starajúce sa o svoje rodiny alebo manažéri, ktorí generujú zisky pre úzku skupinu ľudí? Ja hlasujem za ženy.

Je mi ľúto žien, ktoré chodia na týždňovky opatrovať cudzincov a na svoje rodiny nemajú čas. Je mi ľúto žien po päťdesiatke, ku ktorým sa ich nadriadení správajú ako k opotrebovaným zdrojom, ktoré treba vymeniť. Aj oni majú možno matky v tomto veku a premýšľam kam ich odložia, keď budú staré a nevládne. Kedysi išli takéto ženy do dôchodku takmer o desať rokov skôr ako dnes. Dnes im dôchodok zvyšujú o pár eúr ročne. Aby zostalo pre poslancov SMERu, SNS, Mostu, Kotlebovcov a iných darmožráčov. A tí, ktorí rozkrádajú našu krajinu im chodia na Medzinárodný deň žien rozprávať svoje primitívne vtipy.  „Ekonomika zabíja, keď systém zabúda na svoj pravý cieľ – na človeka,“ napísal pred pár mesiacmi Pápež František. Spoločnosť, ktorá si neváži matky, nie je dobrá spoločnosť.

0