Pojem startup vznikol v sedemdesiatych rokoch a časopis Forbes nim označil novo vznikajúce internetové firmy v Silicon Valley. Startupová firma je charakterizovaná tým, že je nová a rýchlo rastie. Sledujem občas na scénu startupov na Slovensku. Mám pocit, že sú to len prázdne reči a rýchlo nafúknuté bubliny. Pre mladých startupistov existujú rôzne inkubátory, podporné fondy, súťaže, mentori, kouči, semináre a konferencie. Je dobré podporovať mladých podnikateľov, pomáhať im pri prvých krokoch. Niekedy mi však tieto startupové firmy pripomínajú chov brojlerov, ktoré rýchlo rastú, sú izolované od reálneho života, majú dobré krmivo a ich život je krátky. Stretol som v poslednej dobe zopár startupistov. Sú dobrí v seba prezentáciách na internete, vedia rozprávať o svojich víziách a plánoch, majú založených niekoľko firiem – od digitálneho marketingu, cez zdieľanie áut, poradenstvo, koučing až po eko poľnohospodárstvo. Chodia na súťaže startupov, uchádzajú sa o štartovací kapitál, prednášajú na konferenciách a seminároch. Nemajú ešte ani tridsať ale už stihli založiť niekoľko firiem. Firmy síce nemajú tržby ani zisky, ale ich zakladatelia sa označujú za CEO, founderov a co-ownerov. Chodia prezentovať svoje príbehy, píšu blogy a knihy s radami pre začínajúcich podnikateľov.

Poznám veľa podnikateľov, ktorí majú za sebou 25 – 30 rokov úspešného podnikania. Keď rozbiehali firmy, nemali čas na prezentácie svojich nápadov – museli ich realizovať. Dlhé roky o nich nikto nevedel. Založili jednu firmu a sústredili sa na jeden biznis. Učili sa a išli stále hlbšie do detailu. Nepreskakovali z jedného biznisu do druhého. Boli dôslední a vytrvalí. Dnes by mohli rozdávať rady druhým, ale sú zdržanliví, pokorní a vedia, že si každý musí prejsť svoju vlastnú cestu.

Nerozumiem celkom tomu, ako sa dajú vyhodnocovať súťaže inovačných alebo podnikateľských nápadov. Nápad sám o sebe nemá žiadnu hodnotu. Platia iba realizované nápady a komisiu tvoria zákazníci, ktorí za produkt alebo službu zaplatia. Stretol som viacerých mladých startupistov – boli dobre zorientovaní v systéme získavania rôznych grantov a vo vytváraní profilov na internetových sieťach. Vedeli aj celkom dobre vystupovať a prezentovať svoje nápady. Keď sme však išli do detailov a začali sme sa baviť o skutočných znalostiach a čase, ktoré venujú svojim podnikateľským plánom, tak tárali dve na tri a išli po povrchu. Stretol som aj startupistov, ktorí klamali – založili si firmu, privlastnili prácu niekoho druhého a chodili na súťaže s prezentovaním toho, čo neurobili. Aj kapitán plagiátor by pri nich zbledol. Neviem, kde skončia takýto startupisti – v politike, budú rozdeľovať eurofondy, budú radiť podnikateľom v nejakom regionálnom inovačnom centre alebo budú učiť na škole ako sa má podnikať. Mnoho slovenských startupistov mi pripomína Carlosa Henrique Raposa Kaisera – futbalistu, ktorý nikdy nehral futbal a nedal gól. Mám pre vás dobrú radu startupisti – prestaňte chodiť na súťaže a prezentácie. Prestaňte prezentovať svoj nápady, ale ukážte výsledky. Nerozprávajte kecy vyčítané z knižiek a z internetu, ale skúste nájsť svoju vlastnú cestu. Začnite podnikať. Vydržte. A po pätnástich alebo tridsiatich rokoch príďte prednášať mladým, čo ste zažili.

Ľudia debatujú o tom, či je kapitán plagiátor, alebo nie. Keď niekto odpísal 60 strán zo 70, tak je jedno ako nazveme jeho prácu alebo osobu – bol to podvod. Prečo je kapitán taký sebavedomý a akademici takí tolerantní voči podvodníkom?  Lebo kapitán prácu neodpísal. On ju pravdepodobne ani nepísal a ani nečítal. Dal objednávku a zaplatil. Ako mnohí iní, ktorí si takto u profesorov kúpili svoje tituly. A profesori sú ticho. Mnohí z nich odpisovali tiež a svoje tituly získali nezaslúžene – docenti aj profesori. Nech si vstúpia páni profesori na univerzitách do svojho svedomia. Koľko titulov udelili neoprávnene, koľko plagiátov prešlo cez ich komisie, koľko výskumných úloh, na ktoré dostali peniaze, aj dokončili?  Koľko žiadostí na grantovú podporu sú len recyklované plagiáty? Mladí majú zlé vzory – v ľuďoch, ktorí ich vzdelávajú, vedú a vychovávajú. A potom podvádzajú aj mladí. Prestaňme klamať, odpisovať a nafukovať bubliny. Vráti s nám to ako bumerang. Nepotrebujeme startupistov – plagiátorov, ale podnikateľov, ktorí hľadajú svoju vlastnú cestu.

0