Na nový rok sa ľuďom obyčajne prihovárajú politici a rôzni analytici. Je zaujímavé, že za dôležitých sa obyčajne považujú tí, ktorí nimi nie sú. Myslím si, že náš život nezávisí od prezidentov, premiérov alebo ministrov, ani od politických strán, korporácii alebo bánk. Oni nás síce presviedčajú, že bez nich by sa systém zrútil. Je to však systém, ktorý slúži hlavne im. Strašia nás krízami alebo extrémizmom, ale vyvolávajú ich oni. Aby nás mohli lepšie ovládať. My máme dosť vlastného rozumu, aby sme nevolili fašistov a komunistov. Vieme si spravovať svoje životy a rodiny sami. Aj posledný rok ukázal, že sa vieme „nehodných sluhov“ v nami platených funkciách zbaviť (na lokálnej aj celoslovenskej úrovni).

Naše životy nezávisia od tých, ktorí sa považujú za pánov tohto sveta. Oni závisia od nás. Mnohí z nich si myslia, že majú v rukách bohatstvo a pritom je to len niečo bezcenné, čo rozožerú mole a hrdza. Skutočné bohatstvo je úplne inde. Nie je dôležité, koľkých ľudí ovládame, ale koľkým pomôžeme. Ticho a pokoj sú mocnejšie, ako krik a silné reči.

Mám pre vás pre nový rok niekoľko dobrých správ. Naše životy budú také, aké si ich urobíme a nezávisia od žiadneho prezidenta, premiéra ani kapitána. Reálne veci meníme my – ľudia zdola. Tým, akí sme, aké sú naše rodiny a spoločenstvá, v ktorých pôsobíme. Ja sám spolupracujem so sieťami rôznych ľudí (Podnikateľská univerzita, Nadace ZET, OZ Dobrý pastier, Spoločenstvo kresťanských podnikateľov, Agrokruh, Red Button, Ružoví sloni). Som presvedčený, že podobné siete menia spoločnosť viac, ako tí, ktorí o tom rozprávajú v televízii. To, čo vidíme v médiách, nie je reálny obraz spoločnosti. Zlodejstvá a násilie, ktoré nám ukazujú, sú denne vykupované milosrdenstvom a skutkami lásky. So zlom sa nedá bojovať, treba rozširovať dobro a stavať hrádzu proti zlu. Každý deň. A pôsobenie zla sa bude zmenšovať. Nakoniec sa zlo porazí samé. Nemuseli by sme riešiť problémy mnohých ľudí, keby sme žili slušne v rodine – mama, otec a deti. Nebojme sa kríz. Prežijeme ich, keď vytvoríme silné lokálne komunity spolupráce.

Za zlé veci na svete nemôžu len politici z organizovaných zločineckých skupín (historický názov je politická strana), ale to, že sme ľahostajní my – obyčajní ľudia. Mnohí ľudia robia zle veci preto, že si ich neuvedomujú. Slovo svedomie má dve časti – S – Vedomie. Nedávno som čítal, že jeden politik považuje svedomie za nejasnú filozofickú kategóriu. Nuž čo, jeho činy to potvrdzujú. Nadávame na tých hore, ale len málo ľudí u nás rešpektuje dohodnuté pravidlá a predpisy – pri jazde autom, platení daní, vyhadzovaní odpadkov, odhlasovaní si svojej práce a výkonov, využívaní rôznych benefitov a dotácií. Včera som išiel na Chatu pod Suchým. Nad Varínom sú lúky, na ktorých mali stáť záhradné domčeky. Stoja tam domy a chaty. Takmer nikto nedodržal predpísané rozmery a nikomu to nevadí. Takí sme, my Slováci.

Je fajn hľadať najväčšieho Slováka, možno si uvedomíme akí významní ľudia žili a žijú medzi nami. Ale je lepšie žiť tak, aby bol veľkým Slovákom každý z nás. Tam, kde sa dá. Aj bez televízie. Naša malosť a veľkosť raz bude hodnotená podľa iných kritérií ako sú SMSky popularity v televíznej show. Ďakujem vám priatelia, že ste Veľkí Slováci – nebudem vás všetkých menovať. S vami budem mať krásny rok 2019.

Teším na na Akadémiu Dobrého pastiera, ktorú zatiaľ dočasne prerušujeme, lebo máme plno a pracovníci padajú od únavy. Vždy ma inšpirujú zaujímavé stretnutia Podnikateľskej univerzity – začíname už v januári. Navštívime napríklad firmy OMS Lighting, Linet, Pivovar Bernard, Koma Modular, I.D.C. Holding, V Podlahy, Eyelevel, Poradca podnikateľa a ďalšie. Vo februári bude tradičná konferencia v Nimnici. V marci začíname unikátny cyklus stretnutí o budúcnosti Očakávajme neočakávané. V apríli prídu do Žiliny podnikatelia a zaujímaví hostia na konferenciu Podnikatelia spojte sa. Teším sa na 4. apríla v Dolnom Kubíne, kde Stanko Lajda ukáže svetu svoje dielo Posledná večera. Verím, že v marci začneme stavať Dom sociálnych služieb Sv. Margity v Kláštore pod Znievom. Dúfam, že nám zdravie dovolí ďalšie krásne túry (pár obrázkov z tej včerajšej, 21,2 km, pripájam) a cyklistické výlety tak, ako to bolo aj v predchádzajúcom roku. Prajem vám všetkým požehnaný rok 2019.

IMG_6169

IMG_6162

DSCF2498

0