Poznám ľudí, ktorí skončili na ulici – dôvody boli rôzne, ale len málo ľudí sa tam narodilo. Pred Vianocami im rôzni papaláši ponúkajú kapustnicu a jedlo. Väčšinou ho za nich uvarí niekto druhý. Ktovie, kto to zaplatí. Niekedy sa zdá, že dôležité sú hlavne fotografie a reportáže. Nestačí napodobňovať pápeža Františka, tým, že si spolu dáme jedlo s chudobnými ľuďmi na ulici – musíme zmeniť svoje srdcia.

Zoberte si domov človeka závislého na alkohole aspoň na jeden deň a dávajte mu Tiapridal. Nájdite im ubytovanie, prácu a pomôžte s návratom do života – tak ako to robia páni Vladimír Maslák, Marián Kuffa, Peter Gombita, Marián Vivodík, Norbert Ďurdík, Roman Gažúr, Peter Valíček, Humbert Virdzek a ďalší. Viem, že takúto prácu nedokáže robiť každý. Tak im pomáhajte ináč – pomôžte s dopravou potravín z Potravinovej banky, materiálom na rekonštrukciu útulkov alebo iným príspevkom, na diela týchto svätých mužov. Ak nemáte peniaze, tak sa modlite sa to, čo robia pre chudobných a opustených dobrovoľníci v Kláštore pod Znievom, Žákovciach, Košiciach, Jaslovských Bohuniciach, Banskom Studenci, Levoči, Prešove alebo Žiline – Hričove.

Vianočné kapustnice nasýtia a zahrejú iba jeden deň v roku. Ľudia z ulice však potrebujú pomoc každý deň – mnohí nemajú v poriadku doklady, financie, zdravie. Potrebujú telesnú aj duševnú očistu. Vídavam ich veľmi zúbožených, keď ich dovezú. Vždy nás prekvapí dátum narodenia – väčšinou vyzerajú o 20 rokov starší. Sú ubití životom. Nehovorte, že si vybrali „slobodu na ulici“ – sú to vždy veľmi smutné príbehy. Viem, že závislosť na drogách, automatoch alebo alkohole vzniká tým, že sa pre ne človek dobrovoľne rozhodol a nevie sa ich vzdať. Ale aj cukrovka, infarkt alebo rakovina vznikajú z rôznych zlozvykov.

Niektorí ľudia, ktorí prichádzajú do Dobrého pastiera v Kláštore pod Znievom, majú diagnózu staroba a opustenosť. Nemajú nikoho, ani našetrené peniaze ani poriadny dôchodok a strechu nad hlavou. Niekomu vyhorel byt, iného vysťahovali, ďalšieho prepustili z nemocnice a nemá kam ísť. Je krásne vidieť postupné zmeny na ľuďoch, ktorí prichádzajú z ulice. Najskôr očista tela, potom ducha. Pán farár Vladko hovorí, že ak chceme zobrať dieťaťu z ruky nebezpečný predmet, musíme mu dať hračku. Tu je príbeh nášho Attilu. Pomáhajú tieto pravidlá –prijatie (nechajte svoju minulosť za dverami a staňte sa novým človekom), pokoj, práca, pomoc druhému (z nemocného sa stáva zdravý, až keď začne pomáhať druhému – je pekné vidieť ako si ľudia, ktorí prišli z ulice robia opatrovateľské kurzy a starajú sa o druhých), prítomnosť (včerajšok nezmeníme a zajtrajšok nepoznáme, maximálne sa sústredíme na to, čo práve robíme – pomoc človeku, spracovanie prebytkov potravín, využitie vyhodených vecí a materiálov), peniaze nepoužívame (nikto ich nemá pri seba, aby ho nepokúšali, splácajú sa alimenty a dlhy a potom sa každému šetrí na budúcnosť), pitie alkoholu, vulgárne slova a agresivita nie sú povolené (nedávno nás navštívili manažéri jednej nadnárodnej firmy a predviedli nám tieto disciplíny v priamom prenose – našťastie si naši chlapci mysleli, že prišli noví klienti).

V Dobrom Pastierovi pribúdajú starí a chorí, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť aj podmienky na dôstojný odchod z tohto sveta. Pripravujeme sa na výstavbu Domu sociálnych služieb Sv. Margity Uhorskej – pracovne ho niekedy voláme Nemocnica chudobných. Chceli by sme začať už na jar. Prosíme vás všetkých o vaše modlitby, zdieľanie informácii o našom projekte a pomoc. Urobme spoločne pre ľudí na okraji spoločnosti viac, ako len vianočnú kapustnicu raz do roka. Naša spoločnosť bude zdravá keď s láskou prijmeme všetkých – chudobných, starých, chorých, siroty, aj ľudí z ulice a z väzenia. Pekné sviatočné dni.

Tu sa dá pomôcť našej nemocnici priamo – Číslo účtu (IBAN): SK20 0200 0000 0025 5321 8455 (OZ Dobrý Pastier, Kláštor pod Znievom)

Tu je crowdfunding na našu nemocnicu – https://www.dobrakrajina.sk/sk/projekt/nemocnica-chudobnych

N4

N2

N3

N6

N1

0