Ako sa máš? Ani sa ma nepýtaj. Všetko je zlé a nedá sa s tým nič robiť. Ani sa mi nechce žiť. Počúvate niekedy tento druh rozhovoru? Povzbudzujú vás podobné slová? Znechucujú a odoberajú energiu? Otravujú prostredie? Áno, je to tak. Sú niekedy horšie ako chémia od firmy Monsanto. Emisie negatívnych slov. Ničia toho, kto ich vypúšťa a zamorujú prostredie. Pápež František kedysi prirovnal človeka, ktorý roznáša klebety a ohovára, k teroristovi, pretože ako bomby rozhadzuje slová proti druhým – a potom ide pokojne ďalej, ako by sa nič nestalo.

Definícia hovorí, že „ekológia je trojstranný vzájomný vzťah medzi jedincami jedného druhu, organizovanou aktivitou tohto druhu a životným prostredím, v ktorom táto aktivita prebieha. Nejde teda iba o vypúšťanie smradov, chemikálii a vyhadzovanie odpadkov do prírody, ale aj o zamorovanie nášho životného prostredia klamstvom, konšpiráciami a nenávisťou. Čo bude so školstvom, ktoré jeho šéfka ničí a vysiela medzi ľudí snskárske bludy? Na čele dvoch veľkých štátov stoja Vladimír a Donald. A obaja klamú. Aj na Slovensku si občas zorganizuje tlačovku alebo natočí video bývalý premiér, aby na nás vylial svoje vedro špiny a klamstiev. Pozrite sa na internetové diskusie – ekologická katastrofa, pravda a láska sú denne zabíjané lavínou nenávistných slov, útokov, demagógie, manipulácie a klamstva. Niektorí sú zamaskovaní, iní sa nám usmievajú do tváre a pritom bezočivo podvádzajú a klamú.

Tomáš Kempenský hovorí: „Zachovaj najprv pokoj vo svojom vnútri; potom budeš môcť aj iných privádzať k pokoju. Pokojamilovný človek viac osoží než učený. Človek vášní aj dobro obracia na zlé a ľahko verí zlému. Dobrý, pokojamilovný človek mení všetko na dobré. Kto žije v pokoji, nikoho neupodozrieva. Ale kto je nespokojný a stále vzrušený, toho trápia všelijaké podozrenia; ani sám nemá pokoja, ani druhým ho nežičí. Často hovorí veci, ktoré by nemal hovoriť, a zanedbáva, čo by mu bolo osožné. Hľadí na to, čo by mali robiť iní, a zanedbáva, čo by mal robiť sám. Povzbudzuj najprv seba, a potom budeš môcť povzbudzovať svojho blížneho. Svoje skutky vieš dobre vyhovárať a prikrášľovať, ale výhovorky iných nechceš prijať.“

Stretávam ľudí, ktorí na výčitku, že niečo nezvládli, reagujú protiútokom a obviňujú druhých. Namiesto pohľadu do zrkadla radi ukazujeme na druhých. A rozprávame o nich. V ich neprítomnosti, keď sa nemôžu brániť. Mnohí rozprávajú a nič nepovedia – chcú iba upriamiť na seba pozornosť. Ďalší zamorujú prostredie rečami o tom, aké je všetko zložité, ťažké a zlé. A tí, čo niečo skutočne robia nemajú čas na zbytočné reči.

Dá sa chrániť pred zamorením negatívnymi slovami. Stačí nesledovať väčšinu médií, nepočúvať politikov a vyhýbať sa ľuďom, ktorí iba na všetko nadávajú a sami nič nerobia. A môžeme napomáhať tomu, aby sa hovorilo priamo, k veci a pravdivo. Tak ako čistíme lesy a potoky, budeme musieť čistiť naše prostredie od emisie slov, ktoré nám škodia. Dávajme si pozor, aby sme nezamorovali naše okolie a udržiavali ho čisté.

0