Na Slovensku je chudobou ohrozených 650 tisíc ľudí. Je to však výpočet podľa toho, koľko ľudia zarábajú. Ja poznám aj chudobných, ktorí majú veľmi vysoké príjmy. Mnohí z nich nevedia, čo s peniazmi a niektorí ani so sebou. Ľudia však nie sú čísla ani štatistiky. Každý má svoj vlastný príbeh. Aj otec s päťročným synom, ktorí k nám do Dobrého pastiera prišli pred pár dňami z ulice. Matka zomrela a štát nemá útulky pre otcov s deťmi. Dieťa môže ísť do detského domova a otec späť na ulicu. Koho zaujíma príbeh otca a syna? Zostanú u nás na zimu a do jari niečo vymyslíme. Predvčerom som videl ráno Vlada celého v bielom. Je to šikovný remeselník, len to nemal v živote jednoduché. „Vyzeráš ako doktor,“ hovorím mu. „Veď som mal nočnú službu,“ smeje sa. Urobil si opatrovateľský kurz a teraz slúži v našom starobinci. Takmer všetci sú tam na vozíkoch alebo s barlami, mnohí nevládni potrebujú opateru. V prerobenej krčme, ktorú voláme Svätá Terezka, chlapi dokončujú výťah. Podkrovie je už hotové, na izbách sú pripravené polohovateľné postele pre choré ženy. Toto všetko je dielo chudobných ľudí, z ktorých mnohí  prišli z ulice. Akými bohatými sa stávajú chodobní, keď môžu slúžiť druhým. A akí chudobní sú bohatí, žijúci iba sami pre seba.

Išli sme pred pár dňami s Vladkom Maslákom na stretnutie s projektantom našej nemocnice. V priebehu niekoľkých hodín zvonil telefón a piati ľudia prosili o prijatie. Prijal ich, veď všade majú plno. V zime ich býva ešte viac. Osamelosť a sociálna izolácia zabíjajú viac, ako cigarety alebo obezita.  40 – 50% pracovných miest bude do 10 – 15 rokov automatizovaných a mnohí ľudia budú vytlačení na okraj spoločnosti ako nepotrební. V Európskej únii, ktorá vyhadzuje peniaze na mladíka Eugena, aby mohol cestovať a ukazovať nám ako sa EU o nás stará, ľudia vyhadzujú tretinu potravín a pritom si 10% ľudí nemôže dovoliť kvalitné jedlo. V EU, kde armáda úradníkov rozhadzuje peniaze na predražené a nezmyselné projekty, je 11 miliónov prázdnych bytov a 4 milióny bezdomovcov. Štát byrokratov, ktorý sa na ľudí pozerá cez čísla, tabuľky a normy, treba doplniť o ľudí, ktorí si vzájomne pomáhajú – nie preto, lebo na to dostávajú dotácie, ale preto, že láska, milosrdenstvo a spolupráca sú dôležitejšie ako všetky peniaze sveta.

Chudoba však nie je iba nedostatok peňazí. Mnohí k nám prichádzajú s podlomeným zdravím a nedostáva sa im opatera. Spomínam si ako Vladko volal lekára k chlapovi, ktorý mal čiernu nohu a doktor povedal, nech mu to odfotíme a pošleme. Aký je to doktor, ktorý nemá čas na chorého človeka? Starí ľudia netrpia ani tak chorobami, ako samotou, opustenosťou a nepotrebnosťou. Aj o toto sa snažíme – aby sme mohli prijať, ošetriť a zaopatriť aj ľudí, ktorí nemajú veľké dôchodky a úspory. Alebo nemajú žiaden dôchodok a iba dlhy. Každá ľudská bytosť si zaslúži dôstojné zaobchádzanie, rešpekt a pomoc v núdzi. Chceme, aby chorí a starí ľudia našli v našej nemocnici lásku, pokoj, pocit užitočnosti, ale aj spoločenský život, stretnutia s blízkymi a priateľstvá. Na jeseň sa chystá svadba Janka a Evky, obaja už majú po šesťdesiatke a tešia sa. V lete nás navštívili hokejisti Anton Šťastný a Zdeno Chára, speváčka Zuzka Smatanová, speváci z The Gospel Family a mnoho ďalších úžasných ľudí. Ďakujeme vám všetkým, ktorí k nám chodíte a podporujete náš projekt, ktorý sme pracovne nazvali Nemocnica chudobných. Mala by niesť meno Sv. Margity Uhorskej, dcéry Bela IV, ktorá sa podľa Oxfordského lexikónu svätcov narodila na hrade Turoc (na Znievsku, na Turci) a svoj život obetovala modlitbe a chudobe.

V tomto týždni sme sa definitívne rozhodli na nákupe pozemkov, právnici pripravujú zmluvy, projektant rieši katastrálne mapy, my s Vladkom Maslákom financie, materiál a vybavenie nemocnice. Veríme, že na jar budeme mať stavebné povolenie a začneme stavať. Najskôr murovanú časť svojpomocne, neskôr moduly v spolupráci s firmou KOMA Modular. Nebude to obyčajná nemocnica. Budú v nej pracovať mnohí, ktorí padli a vstali. Budú v nej dostávať službu tí, ktorým sa nedostáva, lebo nemajú dosť peňazí. Nebude to iba služba ubytovať, dať jesť, piť a ošetriť, ale aj spoločná komunita a citlivé prijatie. Mnohí sa pýtajú ako môžu pomôcť. Môžete sa modliť sa za toto dielo, navštíviť nás a kúpiť si naše výrobky. Pomáhajú nám aj podnikatelia s materiálom a zariadaniami do nemocnice, dobrovoľníci, ktorí pomáhajú, dobrodincovia, ktorí posielajú financie podľa svojich možností na naš účet (IBAN): SK20 0200 0000 0025 5321 8455, alebo na Dobrej Krajine.

Máme aj ďalšie plány – požičovňu postelí, matracov a zdravotníckych pomôcok aj s pomocou ošetrovateľov v domácnostiach tak, aby mohli starí a chorí ľudia dožiť svoj život doma, medzi svojimi blízkymi. Je to krásna práca. Nemocnica chudobných nám všetkým prináša veľké bohatstvo. Ďakujeme.

Veľmi sa na vás všetkých teším na seminároch, ktorými začíname september v Dobrom pastierovi – 2.9.2018 – Akadémia Dobrého pastiera – Technológie a humanita a 3.-4.9.2018 seminár IPA o Projektovom riadení, prekonávaní prekážok a odporu proti zmene.

Nezabudnite sa prihlásiť na nový ročník Podnikateľskej univerzity, ktorú začíname na jeseň.

Obrázky: Ing. Ján Bobák, Podkonice

Nemocnica1

Nemocnica3 Nemocnica4

 

23. augusta nás môžete podporiť aj na 24 hodinovke Dobrej krajiny, kde súťažíme, kto za 24 hodín vyzbiera najviac.

24hodinovka_fb cover

0