V tretej tretine sa rozhodujú hokejové zápasy. Aj tretia tretina nášho života je dôležitá. V prvej tretine sa pripravujeme a učíme, v druhej podávame výkon a čo v tretej? Kedysi sa jej mnohí ľudia ani nedožili, tí čo sa dožili sedeli na lavičke a čakali na stretnutie s Pánom.

Dnes vidím do tretej tretiny vstupovať šesťdesiatnikov plných energie, skúseností a plánov. Nechcú iba pasívne sedieť na lavičke náhradníkov. Chcú byť užitoční a vedia si aj vychutnávať slobodu a krásu života. Už môžu robiť iba to, čo chcú a dáva im zmysel. Už vedia, ako chutí život, čo je dobré a zlé.

Výskum mozgu ukazuje, že starší ľudia myslia inak, ich mozog sa ďalej vyvíja, vytvárajú sa v ňom nove spojenia. Dokážu viac a hlbšie premýšľať o tom, prečo je svet taký aký je, lepšie porozumieť umeniu života. Nedosahujú výkon svojimi svalmi, ale pokojným premýšľaním, pevnejším charakterom a lepším úsudkom. C.G.Jung hovorí, že starnutie by nás malo naučiť počúvaniu žblnkania potoka a tichých impulzov našej duše. Už nemusíme podávať výkon, hovoriť a konať to, čo od nás očakávajú druhí – môžeme byť slobodní. V mladosti sme sa menili svojou vôľou a aktivitou, trénovali sme, učili sa a podávali výkony.

V starnutí sa zriekame mnohých rolí, odovzdávame veci, ktoré už nebudeme potrebovať, dostávame šance na odpustenie a zmierenie, nachádzame pokoj. Tretia tretina nie je iba o zriekaní sa aktivít, utiahnutí sa do ústrania a pasivite. Prichádzajú nové vzťahy k vnúčatám, spoločné chvíle, výlety, lyžovačky. Mnohí získavajú čas na to, čomu sa v pracovnom vyťažení nemali čas venovať – čítanie kníh, štúdium, objavovanie nových vecí v živote. Hovoríme, že starí ľudia si zaslúžia úctu a pozornosť. Ale platí to aj naopak – starí by mali prejaviť rešpekt mladým. Prijať ich pohľady na svet, nepoučovať ich ale učiť sa aj od mladých.

„Keď zmiznú vonkajšie role a masky, môže zasvietiť pôvodný jas našej duše. Čím viac starneme, tým priestupnejší by sme mali byť pre túto pravú žiaru svojej duše.“ hovorí môj učiteľ Páter Anselm Grün, OSB. Aj ja sa pripravujem na tretiu tretinu a som rád, že mám pri sebe spoluhráčov ako sú Janko Rovňaník, Marián Beniač, Jožko Gaboš, Jurko Salaj a ďalší.

Moja tretia tretina je spojená s bicyklom. Tu su dva obrázky z posledných dvoch dní – cesta na Chatu pod Suchým s hradom Strečno v pozadí a zvážnica nad Žeruchou v doline Kúr.

suchy

kur cyklo

0