Mnohí ľudia považujú prekážky a obmedzenia za niečo, čo ochudobňuje náš život. Nie je to tak. Prekážka nám často ukazuje cestu a jej prekonanie nám dáva energiu. Rozvíja našu antikrehkosť. Našim obmedzením je, že raz opustíme tento svet, že deň má iba 24 hodín, pracovný týždeň 5 dní a pracovná doba 8 hodín. V tomto čase nemôžeme vyriešiť všetky problémy sveta. Na workshopoch si často píšeme rôzne príležitosti, výzvy a ciele. Potom hovoríme o obmedzeniach, ktoré nám bránia v ich dosiahnutí a prekážkach, ktoré musíme prekonať. Často zistíme, že tie najväčšie obmedzenia sme my sami – naše myslenie, strach, pýcha alebo lenivosť.

Eli Goldratt nerád používal slovo úzke miesto (bottleneck), lebo sme si pod nim väčšinou predstavovali stroj alebo proces s nedostatočným výkonom. Hovorieval o obmedzeniach (constraints) a zdôrazňoval, že najväčšie obmedzenia sú v našich hlavách, zlozvykoch a paradigmách. Poznanie obmedzení je dôležité, lebo sa môžeme na ne zamerať – načo budem zvyšovať využitie stroja na sto percent, ak nie je obmedzením? Spomínam si na simulačnú hru Eli Goldratta, ktorú sme sa kedysi dávno hrávali. Na niekoľkých strojoch sme vyrábali iba tri výrobky a mnohí skúsení manažéri za krátky čas doviedli firmu do krachu. Prideľovali strojom prácu, aby boli vyťažené, míňali peniaze na nákup materiálu, tvorili zásoby namiesto predaja výrobkov. Ignorovali úzke miesta, ktoré určovali prietok.

Ak nemám smerovanie a cieľ, nemám ani prekážky a obmedzenia. Tí, ktorí a chcú priblížiť k Bohu sa musia popasovať s prekážkami, ktoré ich od Boha oddeľujú. Môj šéf v Dobrom Pastierovi, Vladko Maslák k tomu hovorí. „Kto sa chce postaviť na nohy, musí padnúť na kolená.“ Padnúť na kolená niekedy znamená zaplakať nad sebou, poučiť sa a zbaviť sa toho, čo nás tlačilo k zemi. Mnohí chlapci v Dobrom pastierovi by o tom vedeli hovoriť. Veľký hriech vedie niekedy aj k veľkému odpusteniu a milosti. V tomto týždni ma navštívil kamarát. Skrachoval, lebo mal zle nastavenú ekonomiku. Prišiel o všetko, ale založil druhú firmu a snaží sa ďalej podnikať. Pád ho postavil na nohy. Našiel nový biznis model, v ktorom má peniaze vopred a predáva bez skladových zásob. Cash flow sa otočil a on má zrazu na účte peniaze, ktoré roky nevidel. A spláca svoje dlhy. Aj keď ich mohol pochovať vo svojej starej firme. Je to slušný človek.

S Vladkom Maslákom sme si dali cieľ, že postavíme nemocnicu Svätej Margity. Nemocnicu pre chudobných. Máme jasnú predstavu ako bude vyzerať a kde bude. Ale vidíme aj množstvo obmedzení a prekážok – od stavebného povolenia, cez financie, stavebný materiál, až po zariadenie a personál. A tak sme začali stratégiou prvého kroku. Vykročili sme s našou predstavou medzi ľudí. Okrem povzbudzovania typu „robíte dobrú vec,“ začali prichádzať ľudia aj s inými otázkami – napr. Ako môžem pomôcť? Kam môžem poslať finančný príspevok? Som lekár na dôchodku, mohol by som pre vás robiť? Rád by som vá  poskytol svoje výrobky a služby pre vašu nemocnicu. A tak sme absolvovali stretnutia napríklad s firmami Tradelin, Linet, Kamenárstvo Klieštik, Medesa Group, Gremi Klima, OMS Lighting, V Podlahy, Koma Modular, Dobrá Krajina – všetci podali pomocnú ruku. Ďakujeme. Aj vašou zásluhou sa naše prekážky a obmedzenia postupne rozplývajú. Vladko by mi teraz povedal: „Janko, tak ako sme sa modlili za tento projekt, poďme sa teraz poďakovať nášmu Pánovi.“ Ďakujeme.

V pondelok. 4.6.2018 budeme o témach prekážky a obmedzenia diskutovať v našej Akadémii dobrého pastiera v Kláštore pod Znievom. Pozval som si hostí – Ľubka Klieštika, Mirka Očenáša a Mirka Klimanta. Tešíme sa na vás. Všimli ste si, že už máme crowfunding na Dobrej krajine?

Tu je pár poznámok – obmedzenia a prekazky a prezentácie Ľubka Klieštika – ADP TOC TOC uvedenie

prekazky

Prednášajúci – Mirko Klimant, Mirko Očenáš, Ľubko Klieštik a Peťo Sorát Zaťko

prekazky1

prekazky3

Účastníci – podnikatelia, učitelia, pracovníci charity, študenti

zahrada1

Tu bol kedysi prales a už rastú mladé stromčeky – záhrada za Terezkou

jahody

A rastú aj jahody, ktoré chlapci vysadili

drevo

Už chystajú aj drevo na zimu

jama

A kopú jamu pre výťah na Terezku, kde budú bývať nemocné starenky

prekazky2

Majitelia dvoch výnimočných firiem – Kvety.sk a Kamenárstvo Klieštik, v pozadí Majka a Števko Súkeníkovci – Kinekus

1