Poznáte to. Zapálite oheň a drevo nehorí a čmudí? Namiesto tepla je všade iba dym a smrad. Sú učitelia a lídri, ktorí zapaľujú druhých a sú šéfovia a papaláši, ktorí iba dymia a smradia. Jeden taký sedí na čele strany, ktorá nás vedie smerom k nenávisti, arogancii, klamstvám a podvodom. Zadymil a zasmradil celú krajinu. Dalo by sa povedať, že Fico je smrad. Treba vyvetrať čím skôr. Ale pán Fico môže aj voňať a horieť, ak sa zbaví svojej pýchy a komplexov. Je to Boží syn, tak ako aj my. A ako často my zadymujeme svoje okolie? Podobné je to aj vo firmách. Šéf rozpráva o veciach, ktorým nerozumie, zahmlieva, dymí, manipuluje a klame. Úspechy si privlastňuje a neúspechy hádže na druhých. Sú aj šéfovia, ktorí okolo seba šíria strach. Je to preto, lebo oni sami sa boja. Kto nehorí a dymí, nemôže očakávať oheň a teplo.

Sú učitelia aj lídri, ktorí vedia v druhých ľuďoch vykresať iskru a zapáliť ich srdcia. Sú však aj takí, ktorí horia a spaľujú, alebo horia a vzbudzujú posmech ostatných. Sú až príliš posadnutí svojou myšlienkou a horia tak silno, že sa k nim druhí ani neodvážia priblížiť. A tí, ktorí sa priblížia sú spálení. Poznám niekoľko podnikateľov, ktorí si okolo seba budovali svoje tímy. Robili na zaujímavých projektoch a podarilo sa im prilákať k sebe šikovných ľudí. Po rokoch som tam nenašiel ani jedného – nedokázali spolupracovať s blčiacim ohňom, ktorý sršal z nevyspytateľného fanatika.

Hovorí sa, že oheň je dobrý sluha ale zlý pán. V minulosti mnohí zapaľovali ohne revolúcii a vojen, na konci ktorých boli mŕtvi ľudia a spálená krajina. Zapaľovať by sme mali v ľuďoch dobro, lásku, vzájomnú pomoc a spoluprácu, nie negatívne vášne, nenávisť a boje. Kto dymí, ten odpudzuje, kto horí, priťahuje. Oheň je teplo a svetlo plameňa, dym je smrad a neschopnosť vidieť pred seba.

Ježiš povedal svojim učeníkom: „Oheň som prišiel vrhnúť na zem; a čo chcem? Len aby už vzplanul! (Lk, 12,49-50). Je to oheň, ktorý nedymí, nespaľuje ale oživuje. Oheň pokoja a sily, ktorý sa zapaľuje na sviečke pri našom krste a zhasína keď odchádzame z tohto sveta. Oheň života.

0