Vyrojilo sa veľa ľudí, ktorí hovoria o budúcnosti. Niektorí čakajú koniec sveta, iní singularitu v technike, ktorá zmení našu civilizáciu na nepoznanie. Singularitou sa označuje v technike oblasť, keď doposiaľ lineárny vývoj dosiahne zlomový bod, v ktorom sa vývoj zrýchli tak, že prekoná všetky očakávania a predstavy. Vernor Vinge tento bod spája s tým, keď počítače dosiahnu schopnosti ľudí, ďalší hovoria o augmentácii človeka, prepájaní našich mozgov a dohadujú sa, či to bude v roku 2040 alebo 2060.

Budúcnosť bude možno ešte zaujímavejšia, ako si vedia predstaviť dnešní autori sci fi alebo proroci armagedonu. Dôležité však je to, čo sa odohráva dnes. Iba to môžeme ovplyvniť a zmeniť. Naše rozhodnutia a skutky sa dejú v prítomnom čase. Náš život je tu a teraz. Vnímanie prítomnosti je dôležitejšie ako premýšľanie o budúcnosti.

Ako keby vznikali dva svety – vidím stále viac ľudí, ktorí chcú žiť normálny a slušný život a skupinku darebákov, ktorí to nechápu a kazia. Bolo to tak vždy v histórii a normálni ľudia sa snažili tých, ktorí porušovali zákony a pravidlá, izolovať – najskôr ich zabíjali, neskôr ich posielali na galeje, do pracovných táborov alebo do vyhnanstva. Zdá sa, že sa dnes odohráva aj opačný pohyb – darebáci vykrikujú, že nikam neodchádzajú. A tak si budú možno musieť normálni ľudia vytvoriť svoj vlastný svet a darebákov nechať v tom starom – nech sa vzájomne klamú, okrádajú a hádajú.

Začneme spolupracovať a obchodovať na blockchaine, vytvoríme si svoju vlastnú menu a budeme si spravovať tento sociálno – ekonomický systém podľa nových pravidiel. A staré štruktúry (politici, bankári, oligarchovia, politológovia, skorumpovaní právnici a sudcovia, prisluhovači) nech si organizujú svoje zjazdy, snemy a dvíhajú ruky v parlamentných budovách. Hlavne nech neprekážajú normálnym ľuďom.

Smejete sa, že je to utópia?  Že ľudia zatiaľ nič lepšie ako parlamentnú demokraciu s politickými stranami nevymysleli? Lebo nemali technológie, ktoré máme my. Sústreďme sa na dnešok, prítomný okamih. Budúcnosť vzniká z prítomnosti, z toho, aké rozhodnutia a činy urobíme dnes. Poďme na námestia, vyprevaďme staré štruktúry do minulosti – toto nie je o zmene politikov, ale o rekonštrukcii celej krajiny. Začnime už dnes, každý odklad je veľkou stratou – finančnou aj morálnou. Zajtrajšok nevytvoríme na konferenciách a v diskusných kluboch, ale v tom čo urobíme dnes a zajtra, v reálnych činoch.

Už dnes môžeme urobiť dôležité rozhodnutie, neodkladať ho na zajtra. Dnes môžeme skoncovať so svojimi zlozvykmi a vecami, ktoré nám berú energiu a neprospievajú ničomu. Dnes môžeme prežiť prekrásne chvíle, zajtrajšok nie je v našich rukách. Práve teraz môžeme urobiť niekomu radosť, vykonať dobrý skutok, postaviť sa proti zlu. Dalajláma povedal: „Existujú dva dni v roku, kedy nemôžem vôbec nič urobiť. Jeden sa volá Včera a druhý Zajtra. Dnešok je tým správnym dňom, milovať, konať a predovšetkým žiť.“

O tom, čo môžeme dnes urobiť pre našu budúcnosť budeme diskutovať 10.5.  – srdečne vás pozývam. Rád by som z týchto stretnutí urobil pravidelné prednášky a debaty o tom, čo môžeme urobiť dnes pre našu budúcnosť.

pozvanka

0