Bez dôvery a viery sa žije ťažko. Pred pár dňami som nasadal do auta počerný chlapík mi na parkovisku chcel predať vŕtačku. Keď som mu povedal, že by nemal kradnúť, obhajoval sa, že Fico s Kaliňákom a „tí hore“ kradnú ešte viac. V tom istom dni som čítal článok, v ktorom novinár hovoril o tom, ako sa „podnikatelia“ na Slovensku priživujú na štáte. Nepísal o zlodejoch a príživníkoch, ale nazýval ich podnikateľmi. Neviem, koľko kradnú „tí hore,“ ale viem, že väčšina ľudí nekradne. Vedia, že je to zlé. Väčšina podnikateľov poctivo pracuje, nepriživujú sa na štáte, ale financujú štát zo svojich daní a odvodov.

Podľa prieskumu OECD z roku 2014 typický Slovák dôveruje iba 12,4% ľuďom. Skončili sme na poslednom mieste. Dán dôveruje napríklad 75% a Nór 72% ľuďom. Ako vyzerá spolupráca v medzi ľuďmi, ktorí si nedôverujú? Neveríme ľuďom ani inštitúciám – súdom, polícii alebo parlamentu. Šéf nedôveruje svojim podriadených (aké strašné slovo) a musí ich kontrolovať, učiteľ nedôveruje žiakom, ktorí odpisujú a podvádzajú pri skúškach, zákazník neverí obchodníkovi, obchodník dodávateľovi, pacient lekárovi, čitateľ novinárovi, občan politikovi, študent profesorovi, farár birmovancovi, veriaci biskupovi…

A Boh nám vie spočítať aj vlasy na hlave, vidí do nás aj našich hriechov a milostivo nám odpúšťa. Jeho milosrdenstvo a prijatie je najvyššia forma dôvery, akú môžeme dostať. Ale môžeme ju aj dať. Ak prejavíme druhému človeku dôveru, dáme mu druhú šancu a pomôžeme mu rásť v robení dobrých vecí. Vladko Maslák má v OZ Dobrý pastier okolo seba vyše 400 ľudí. Mnohí z nich stratili dôveru spoločnosti aj svojich najbližších. A on im ju dáva a hovorí: „To zlé, čo si urobil nechaj vonku. Poď medzi nás. Verím, že sa zbavíš svojich zlozvykov a vytvoríš niečo hodnotné.“ A dejú sa zázraky. Niekedy príde pád alebo recidíva, ale náš pán farár Vladimír trpezlivo odpúšťa a dáva ďalšiu dávku dôvery. Ani Pán nad nami neláme palicu, prijal s dôverou Máriu Magdalénu, Zacheja, Dismasa na kríži, Šavla, Máriu z Egypta alebo Augustína. Dnes oslavuje Vladko Maslák svoju päťdesiatku rannou omšou na salaši Vrícko, kde sú od včera ovečky. Dnes je nedeľa Dobrého pastiera a Pán sa nám prihováta týmito slovami: “ Ja som dobrý pastier, hovorí Pán; Poznám svoje ovce a moje poznajú mňa. (Jn, 10, 11-18).“ Aká symbolika. Dnes budeme oslavovať nedeľu s našimi Pastiermi v Kláštore pod Znievom.

Potrebujeme dôveru. Základom je dôveryhodnosť každého z nás. Môžeme začať teda od seba. Dôvera nás otvorí spolupráci. S dôverou nestrácame energiu z podozievania a strachu. A nemusíme kontrolovať. Dôvera je hľadanie dobrého v druhom človeku. Spomeňme si na ľudí, ktorí nám niekedy v živote prejavili dôveru. Ako sme sa snažili nesklamať ich. Pomáhajme aj mi druhým tak, ako Boh pomáha nám – dôverou a vierou. Dôvera nám ukazuje správnu cestu a viera nám dáva silu vytrvať.

koncert

0