Veľa ľudí sa tlačí a predbieha v radoch alebo na cestách. Ženú sa za peniazmi a slávou. Tlačia sa do funkcií, na ktoré často nemajú. Veľa ľudí sa tlačí tam, kam nepatria. A tak máme vo vysokých funkciách hlupákov a v salónoch ľudí, ktorým trčí slama z topánok. Tieto dni ukazujú pred celým národom primitívnosť a bezcharakternosť politikov. Niektorí z nich vôbec nechápu, čo sa deje. Hrajú rôzne hry a kladú si podmienky. Za podmienky pre nich raz budú možno prosiť ich obhajcovia pred súdom.

Nedávno mi hovoril môj kamarát, kňaz, ponaučenie od jeho mamy: „Nie je dobré, ak sa hovno dostane do kredenca a myslí si, že krémeš.“ Mala pravdu, nehrajme sa na krémeše.

V Svätom písme sa píše: „Ak ťa niekto pozve na svadbu, nesadaj si na prvé miesto, aby medzi pozvanými nebol niekto vzácnejší, ako si ty.“ Luk (14, 8). Keď sa apoštoli hádali, kto je najväčší, Ježiš im povedal: „Králi národov panujú nad národmi, a tí, čo majú nad nimi moc, si hovoria dobrodinci. Vy tak nerobte! Kto je medzi vami najväčší, nech je ako najmenší a vodca nech je ako služobník. Lebo kto je väčší? Ten, čo sedí za stolom, či ten, čo obsluhuje? Nie ten, čo sedí? Ale ja som medzi vami ten, čo obsluhuje (Luk, 22, 25-27).“

Poznáte meno Steven Bradbury? Austrálsky rýchlokorčuliar, ktorý sa na olympiáde vždy viezol vzadu. Všetci pretekári pred nim sa tlačili dopredu a popadali. Steven sa nakoniec stal šokujúco víťazom olympiády v Salt Lake City. Je to smiešne, ako sa mnohí ženú ta titulmi, tlačia sa do funkcii a pred kamery. Organizujú tlačovky, vykrikujú a píšu hlúposti, len aby si ich druhí všimli. A keď sa nakoniec dostanú tam kam nepatria, nezbavíte sa ich – držia sa zubami nechtami.

Algoritmus je jednoduchý:

1. Sú dve skupiny ľudí. Jedni veľa vedia a uvedomujú si, čo všetko ešte nevedia (Socrates povedal: scio me nihil scire – viem, že nič neviem). Tí druhí ani nevedia, čo nevedia (Forrest Gump povedal: stupid is as stupid does – pre hlupáka každý hlúpy).

2. Tí prví si robia svoju prácu, ktorá ich napĺňa a nikam sa netlačia – nepotrebujú médiá, vyznamenania ani funkcie. Tí druhí sa tlačia, kam nepatria, nemajú žiadne zábrany (myslia si, že sú krémeše). Jeden taký, čo si myslí, že je krémeš, minulý týždeň odišiel. Celé Slovensko ho má plné zuby. A on sa pritom ešte hlúpo usmieval a vykrikoval, že neodchádza. Blázon.

3. Na vysokých miestach sedia väčšinou ľudia, ktori na to nemajú.

4. Neschopní a schopní všetkého riadia a organizujú prácu schopným a pokorným.

5. Tí dole si občas uvedomia, kto je nad nimi, začnú sa búriť a kričať, že cisár je nahý.

6. Tí hore, sú takí hlúpi a arogantní, že svoju nahotu nevidia, držia sa zubami nechtami vo funkciách, ničia prácu schopných a pracovitých ľudí.

7. Keď je toho veľa, celý system skolabuje a schopní musia upratovať chliev, ktorý im neschopní zanechali.

Rád si čítam v knihe Evanjelium podľa svätého lotra. Guy Gilbert v nej píše: „Žime pokorne. Snažme sa byť na poslednom mieste, nederme sa dopredu a modlime sa k Pánovi v skrytom kútiku svojho srdca.“

Netlačme sa tam, kam nepatríme. Radšej sa ponižujme ako povyšujme. Nenamýšľajme si, že sme krémeše alebo narcisy. A pomáhajme aj druhým, aby naše kredence zostali voňavé a čisté.

0