Štedrý deň je plný dobrého jedla a darčekov. Ale štedrosť týchto dní je hlavne v tom, že prichádza náš Vykupiteľ, ktorý nám povedal: „Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam. Ale ja vám nedávam, ako svet dáva. Nech sa vám srdce nevzrušuje a nestrachuje.“ (Ján, 14, 27). A Guy Gilbert, nás vo svojej knihe Evanjelium podľa Svätého lotra, vyzýva k tomu, aby sme aj my boli štedrými Božími bláznami: „Buďte blázni, ako hovoril Svätý Pavol. Nenechajte sa ovplyvniť reklamou, ktoré vás núti neustále sa obohacovať a konzumovať, pracovať ako šialení, aby sme si mohli kúpiť posledný model auta, dovolenku pri mori, mikrovlnnú rúru a pod. Buďte blázni – venujte čas predovšetkým láske. Rozdeľte sa s ostatnými. Nedomnievajte sa klamlivo, že ak sa vám podarilo vďaka vašim schopnostiam uspieť, ste kráľmi sveta. Určite ste mali aj pekný kus šťastia. Myslite na to, ako sa podeliť s ostatnými, rovnako ako na svoje pohodlie. Buďte Boží blázni.“

Kristus odkázal bohatým: “Ak si bohatý, podeľ sa.” Pán neprišiel požehnať bohatým, ktorí spia na matracoch napchatých bankovkami. Prišiel im povedať, že ak máš to šťastie a zarábaš kopu peňazí, je to v poriadku, máš právo na svoje pohodlie, ale čo najviac rozdeľuj. Keď niekomu dáte peniaze, pretože ich máte moc, nemá to žiadnu cenu, je to nanič. Toto nám chcel Pán povedať, keď nás nabádal, aby sme sa rozdelili. Proroci v Starom zákone hovorili: Ty, boháč, ktorý dávaš chudobnému almužnu, mu vraciaš len nepatrnú časť toho, čo si mu ukradol.”

Koľko dní z tohto roka sme slúžili peniazom – ich zarábaniu a míňaniu? Zdá sa, že materializmus tohto sveta, zatieňuje Božie kráľovstvo. Moji starí rodičia videli zomierať ľudí vo vojnách, ja vidím zomierať nepotrebných a opustených ľudí, lebo tí, ktorí by im mohli pomôcť, slúžia peniazom. Náš život meriame číslami, ukazovateľmi a aj na našich blížnych sa niekedy pozeráme ako na položky v zozname. Nazývame ich zdrojmi, seniormi, bezdomovcami alebo migrantmi. Oni však majú svoje mená a životy. V Dobrom pastierovi mi chlapci niekedy rozprávajú svoje osudy. My vidíme niekedy iba pád a jeho následok, ale v rozprávaní sa často objavia aj skutočné príčiny. Nikto neprišiel na tento svet ako bezdomovec alebo alkoholik. Mnohí prichádzajú a odchádzajú. Nedávno odišiel z Dobrého pastiera mladý chlapec. Mal rakovinu a v osemnástich mu dávali niekoľko mesiacov života. Prežil niekoľko rokov. Napísal krásny list, v ktorom ďakoval za premenu vo svojom živote. Pred sviatkami prišiel aj pán v ťažkom stave, očistili ho na tele aj na duši a odišiel do večnosti. Zúfalá dcéra priviezla otca. Chcela by mu pomôcť z otroctva závislosti. Roman je už doma. Má prácu aj zázemie svojej rodiny a nepije.

Nedostávame iba darčeky, ale aj trápenia. Aj v nich je skrytý zmysel. Niektorí sa utrpeniu chcú vyhnúť, iní ho prijímajú. Stretol som sa s tým, že ľudia protestovali proti výstavbe útulku pre bezdomovcov, tábora pre utečencov, krízového centra pre deti, alebo hospicu. Utrpenie sa nedá skryť alebo utiecť pred ním. Buďme štedrí, nielen na štedrý deň. Nemerajme štedrosť iba dávaním darov a peňazí, ale aj prejavmi lásky. Viktor Emil Frankl napísal: „Láska je jediným spôsobom, akým človek pochopí inú ľudskú bytosť v tom najvnútornejšom jadre jeho osobnosti. Nikto nemôže úplne pochopiť tú najhlbšiu podstatu inej ľudskej bytosti bez toho, aby ju miloval. Vďaka svojej láske je schopný vidieť tie najvnútornejšie črty a rysy milovanej osoby. Okrem toho je schopný vidieť jej potenciál, ktorý zatiaľ nie je, ale mal by byť využitý. Buďme štedrí v láske. To nám prišiel povedať Ježiš, ktorý sa v týchto dňoch narodí.

Obrázok na titulke – príprava na štedrú večeru v Sv. Terezke OZ Dobrý pastier

Obrázky dole – Betlehem v Dobrom pastierovi a spoločné Vianoce

IMG_2174

IMG_2172

IMG_2176

vianoce

JKVM

0