Tomáš Baťa vybudoval v Zlíne svetovú firmu, nevyvážal topánky, ale celé priemyselné mestá. Jan Antonín Baťa pokračoval v jeho diele a svoje vízie popísal v knihe Budujeme štát pro 40 milionů. Žiaľ, druhá svetová vojna prerušila jeho plány. Prišlo obdobie temna, komunisti premenovali Zlín na Gottwaldov a zničili dielo Baťovcov. Ale v Slušoviciach na Zlínsku sa našiel človek, ktorý vytvoril podnikateľský ostrov aj v tomto čase – volal sa Franišek Čuba. Rozprával mi o systéme riadenia, ktorý mal vo svojom Agrokombináte a predbehol dobu. Myslel si, že pádom komunizmu sa jeho podnikanie rozbehne bez hraníc. Opak sa stal pravdou. Zase ničili politici. Zo Slušovíc však vyšiel ďalší baťovec, zakladateľ firmy Koma Modular– Stanislav Martinec.

Firmu vníma ako rodinu, má veľkú oporu v svoje manželke Táni – nielen v biznise, ale aj pri tanci. Mení svet modulárnych domov. Je mi cťou, že s ním môžem zdieľať jeho vízie spolupracovať na myšlienkach Akademie MOdulárních Konstrukcii. Staňa je človek, ktorý vidí veci v súvislostiach, prežil vo svojej 25 ročnej histórii firmy pády hraničiace s kómou aj vzostupy. Aj názov firmy má v sebe dva stavy – kóma a amok. Od Baťu prebral aj základný princíp svojho podnikania – volá sa poctivosť.

Modularite patrí budúcnosť – je to základ toho, aby sme nezvyšovali variabilitu vo výrobkoch a procesoch a zároveň dokázali ponúkať inividuálne riešenia. Modularita však umožňuje nazávisle vyvíjať aj vyrábať jednotlivé moduly a zároveň ich aj vymieňať, opravovať a modernizoovať a predlžovať tak životné cykly výrobkov. Modularita je šetrná k prírode. Modularita umožňuje mobilitu, zdieľanie a lokálnu výrobu. Modularite patrí budúcnosť. Postavili Český pavilón na Expo v Miláne, diskutujú o mobilnej olympijskej dedine alebo modulárnych príbytkoch vo vesmíre.

Prečo som nazval tento príspevok Baťa 4.0? Lebo všade sa rozpráva o technológiách 4.0, lenže my potrebujeme ľudí 4.0. Takých ako je Staňa Martinec – renesančných lídrov, ktorí poznajú súvislosti, majú v stredobode človeka, viac druhým slúžia ako vládnu, vidia do budúcnosti a pracujú na riešeniach pre ňu. Budujú slušnú firmu so slušnými ľuďmi.

Staňu považujem za štvrtú generáciu – po Tomášovi Baťovi, Janovi Antonínovi Baťovi a Františkovi Čubovi (s rešpektom spomínam aj na jeho spolupracovníkov Josefa Hurtu a Františka Trnku). Sú dva druhy ľudí, ktorí nadväzujú na baťovcov – tí, ktorí na nich spomínajú, prednášajú a píšu knihy. Je to záslužná činnosť, pretože poznanie a pochopenie diela Tomáša a Jana Antonína Baťu je súčasťou našej kultúry. Druhá skupina ľudí priamo nadväzuje na dielo baťovcov, študujú nové trendy a podnikajú s baťovskými princípmi. Tomáš a Jan Antonín boli muži budúcnosti a taký je aj Stanislav Martinec. S vášňou hovorí o modulárnej architektúre a konštrukciách, modulárnej fabrike a organizácii a svojich projektoch KOMA City a KOMA Village.

Teším sa zo spoločných projektov. V týchto dňoch Staňa stavia 4 modulárne domy pre Dobrého pastiera v Kláštore pod Znievom. Možno, že tam na budúci rok vznikne aj malá nemocnica z modulov. Budú v nich bývať rodiny, ktoré stratili strechu nad hlavou. Vo štvrtok hovoril Staňa u Jana Maška v Brain&Breakfast o budúcnosti našich miest. Teším sa na stretnutie nasledovníkov Tomáša a Jana Baťovcov 30.11.-1.12.2017 v Zlíne. Vo štvrtok budeme s Milanom Zeleným a Staňom Martincom riešiť budúcnosť modulárnych miest a mobilných fabrík.

Prezentácia Stanislava Martinca z nášho posledného stretnutia je tu

KOMA modular

Výstavba domov v OZ Dobrý Pastier, Kláštor pod Znievom

IMG_2006

IMG_1999

IMG_1997

0