Slovom Mafia sú označované organizované zločinecké skupiny prepojené so štátom – mafia má svojich členov, alebo svojich ľudí na miestach štátnych úradníkov, politikov, sudcov, aj v polícii. Vďaka tomu sa jej darí presadzovať svoje záujmy a kryť svoju činnosť. Korene mafie siahajú do Neapola (la Camórra) a Palerma (la Mafia).

A čo Slovensko? Poviem vám iba pár príhod z posledného obdobia. Českí podnikatelia mi hovoria o korupčných podmienkach na niektorých slovenských ministerstvách. Už sa tam radšej ani nehlásia do výberových konaní. Majiteľ firmy v oblasti IT spomína projekt, ktorý odmietol a napokon ho realizovala iná firma – predražený z 1,4 milióna na 14 miliónov. Košická mafia zase okráda nemocnice, ktoré potom musia byť v pravidelných intervaloch oddlžované. Predávajú predražené prístroje bez záruky a robia mnohé iné nechutné veci. Kradne sa všade – na stavbách pre štát, na kolotočoch s daňami, pri rozdeľovaní dotácií a eurofondov. Mnohí podnikatelia odmietajú spoluprácu so štátom, ktorý sa správa ako mafia. Ten, kto na tieto praktiky upozorní sa často stane predmetom kontrol, šikanovania a prenasledovania štátnymi úradníkmi. Tí, ktorí rozkrádajú tento štát sú však beztrestní. Rozprával mi expert, ktorý riešil pre Slovensko strategické projekty v oblasti energetiky. Najskôr s nim prejednávali navrhované zmeny páni, ktorých každý pozná ako bohatých podnikavcov (slovo podnikateľ pri nich použiť nemôžem). V Amerike každý vie, na čom zbohatli Gates, Jobs, Page, Brin, Bezos, Buffet, Zuckerberg alebo Ellison. Sú za nimi príbehy a firmy. Za slovenskými podnikavcami sú kauzy a nitky, ktorými ovládajú svoje trápne politické figúrky. Spomínaný expert teda vysvetľoval navrhované zmeny najskôr týmto pánom a až následne bola o nich diskusia vo vláde a v parlamente. Iná skupina expertov navrhla elektronický systém, ktorý by zabránil daňovým podvodom a štátu priniesol obrovské peniaze. Nastupujúci minister financií sa potešil, ale spomínaní páni mu tento projekt zatrhli hneď v zárodku. Veď z čoho by si budovali svoje honosné sídla, sponzorovali športové kluby a iné drahé koníčky?

Na ministerstvách majú „svojich“ ľudí, agentúry a firmy, cez ktoré sa vyberajú poplatky. Hovorí mi manažér z nadnárodnej firmy, ktorému štát ponúkol dotácie, že mu je z týchto praktík zle. Platíme si drahý štát, ktorý nás iba zadlžuje a okráda. Policajti bijú deti a strieľajú do nich. Úradníci šikanujú slušných podnikateľov. Mafiáni s politikmi okrádajú deti, chorých aj starých. Kde miznú peniaze na znevýhodnených občanov? Ľudia na Slovensku majú veľké srdcia – pomáhajú, kde sa dá. A štát, ktorý má za tieto oblasti zodpovednosť, zase kradne kde sa dá. Dokedy im to budeme tolerovať?

Prvé, čo musíme urobiť je postaviť sa tejto bande na odpor. Protestovať, nespolupracovať s nimi a pri náznakoch korupcie zverejňovať podvodníkov a udávať ich, aj keď zatiaľ nehrozí, že by proti nim polícia alebo súdy postupovali. Musíme narúšať kompaktnosť mafie všade, kde sa dá. Znervózňovať ich, hľadať slabé články, ktoré začnú hovoriť. Bude potrebné, aby slušní ľudia išli do politiky a zmenili zákony tak, aby bolo možné mafiánov stíhať a zoštátniť ich majetky, ktoré ešte neboli prevedené do zahraničia. Okrem potrestania zločincov, bude potrebné dať karanténu všetkým ich prisluhovačom v politike. Žiadne hrubé čiary. Dodnes nám tu vládnu komunisti a ŠTBácí.

Naši starí rodičia chodili do cudziny a nosili odtiaľ zarobené peniaze na Slovensko. Dnešní mafiáni kradnú peniaze na Slovensku a vyvážajú ich do zahraničia. Talianska mafia pôvodne ochraňovala chudobných, slovenská mafia ich okráda a ochraňuje bohatých. Musíme to zmeniť. Aj pápež František sa postavil proti mafiánom a korupčníkom. Rozhodol sa exkomunikovať ich z cirkvi. My by sme mu mali pomôcť a exkomunikovať ich z našej spoločnosti.

0