Už som písal o šmejdoch a praktikách firiem ako Slovakia Trend, John Garfield. Lenže je to všade okolo nás – kazia sa autá, náradie aj domáce prístroje. Úplná katastrofa. Už sa to nedá hodiť iba na chudákov Číňanov. Sú v tom aj známe značky – BMW, VW, Canon, Bosch, Tissot alebo Apple.

Nezmyselne sa skracuje životnosť výrobkov a ich vývojári nás nútia aby sme nevymieňali jednotlivé súčiastky, ale celé moduly alebo výrobky. Na jednej strane nám začínajú chýbať vzácne kovy a vstupné suroviny, na druhej strane sa hromadí odpad. A známe firmy nám vnucujú svoje zvrátené biznis modely – aby sme kupovali nové výrobky a platili veľké peniaze za servis. Existuje zopár výnimiek, ktoré idú proti prúdu – napríklad piešťanská firma EKOM, bratislavská firma MicroStep, vrábelská firma Švec a spol, žilinské firmy Kinekus, RBR , Ryba Žilina alebo GremiKlima, možno Miele, Vorwerk, Kaeser, Fiskars alebo Husquarna. Joj, zabudol som na Ľubka Klieštika – výborný kameň, výborná práca, v kuchyni ho má aj slávny cyklista zo Žiliny. Toto nie je reklama. Ja si tu môžem písať, čo chcem. Najlepší náhrobný kameň si určite kúpite v Kamenárstve Klieštik a inštaláciu vám urobia chlapci z Dobrého pastiera. V tejto vete boli použité komerčné informácie a názvy produktov 🙂

Na druhej strane je snaha oklamať zákazníka – známe firmy menia zloženie alebo znižujú hmotnosti výrobkov pri rovnakej cene, klamú a zavádzajú na obaloch, v reklamách aj v zmluvách, ktoré obsahujú desiatky strán s malými písmenami (T-com a im podobní). Neveríme bankám, operátorom, stavebným firmám, lekárom ani právnikom. Zdá sa, že jediní, so stabilne  vysokou dôverou ľudí, sú už len naši politici 🙂

Nežije sa nám dobre vo svete nedôvery, keď sa ľudia boja, že ich z každej strany niekto okradne alebo podvedie. A keď si už niečo kúpite, tak sa to zlomí, rozlepí alebo prestane fungovať. Je to daň za znižovanie nákladov, urýchľovanie času vývoja alebo nová stratégia neustáleho rastu a spotreby? Výsledok je pre nás, zákazníkov, rovnaký – kupujeme lacnejšie veci, ale míňame viac peňazí. Postupne strácame dôveru aj k značkám, ktoré kedysi predstavovali kvalitu. Okrem toho sa takto ničí aj príroda okolo nás.

Často sa na našich seminároch dostávame k otázkam ako vytvoriť niečo výnimočné a odlišné. Zdá sa, že to nebude až také náročné – stačí obnoviť dôveru a začať znovu vyrábať spoľahlivé veci. Stavebná firma by mohla ponúknuť on – line stavebný denník, transparentnú zmluvu a kalkulácie, garanciu stavby napríklad na 10 rokov aj so servisom. Dôvera a spoľahlivosť sa nám vytráca aj z firiem – neplnia sa sľuby, na ďalšiu operáciu sa posúvajú nepodarky alebo polovičaté riešenia v projekte.

Môžeme začať od seba – budovať slušnú firmu, ktorá nezavádza, plní svoje sľuby a ponúka spoľahlivé výrobky a služby. A nakupovať od slušných firiem a prispievať tak k tomu, aby ich bolo viac. A nezabudnite do vášho podnikateľského modelu v hodnotovej ponuke integrovať dva dôležité prvky – dôveru a spoľahlivosť. Ak hľadáte povzbudenie na tejto ceste, prihláste sa na naše tradičné stretnutie Podnikatelia spojte sa v Žiline. Zdá sa, že tento rok nebude veľa voľných miest. A v pondelok 6.3.2017 sa stretneme v Dobrom pastierovi.

1