Počúvam niekedy diskusie medzi ľuďmi. Často sa týkajú ľudí, ktorí nie sú prítomní, alebo oblastí, na ktoré nemajú žiaden vplyv. Všimol som si, že mnohí ľudia radi hovoria o tom, čomu nerozumejú. Niektorí posudzujú rodičov, ktorým sa opakovane narodili postihnuté deti. Hovoria o tom, ako sa deti trápia a pritom oni sami nikdy takéto deti nevychovávali. Kriticky posudzujú ľudí bez strechy nad hlavou a ich vzťah k alkoholu, Rómov a ich vzťah k práci a pritom s nimi nemajú žiadnu osobnú skúsenosť. Mnohí majú jasno v tom, že bezdomovci si môžu za to, že sa dostali na ulicu, sami. Menej je tých, ktorí neriešia ako sa na ulicu dostali, ale ako ich z nej dostať preč.

V médiách vidíme „expertov“, ktorí označujú ľudí s iným názorom rôznymi nálepkami – extrémista, fašista, xenofób, fundamentalista alebo terorista. Som prekvapený, koľko máme na Slovensku odborníkov na rómsku problematiku, migrantov, šport, politiku alebo Európsku úniu. Priznám sa, že aj ja si niekedy ponadávam na politikov, úradníkov a byrokratov. Nedávno sme som sa s Vladkom Maslákom bavili o tom, ako vydrží ten obrovský pracovný aj psychický nápor v OZ Dobrý Pastier – od rána do noci. Hovoril mi o tom, že najviac ho vyčerpávajú rôzne kontroly a byrokracia zo strany štátnych úradov. Keď sme však sedeli v Kláštore pod Znievom s ľuďmi, ktorí sa venujú pomoci núdznym a prišli medzi nás úradníci z ministerstiev, videl som rozumných ľudí, ktorí nechceli škodiť, ale pomáhať. Aj oni bojujú s byrokraciou, nezáujmom a ďalšími problémami, ale nevzdávajú sa. Podobne ako o tom nedávno písala Monika Filipová.

Ani ja nie som veľký fanúšik Európskej únie, ale treba priznať, že máme čistejšie životné prostredie a zdravšie potraviny aj vďaka niektorým opatreniam EU. Páči sa mi aj projekt zameraný na zníženie odpadu potravín od 30%. Môže ušetriť milióny eur a ešte pomôcť aj ľudom, ktorí sú v núdzi. Nie som veľký fanúšik supermarketov, ale potešilo ma, že sa Tesco zaviazalo, že nevyhodí žiadnu potravinu.

Sú ľudia, do ktorých nevidíme a veci, ktorým nerozumieme a preto by sme pri ich posudzovaní mali byť zdržanliví. Nie je dobré dávať všetkým politikom, úradníkom, Moslimom alebo Rómom jednu nálepku, ktorá sa nám práve hodí. Neposudzujme ľudí, ale ich skutky. Určite sa to stalo aj vám, že vás niekto druhý odsúdil. Bez toho, aby vás bližšie poznal alebo viedol s vami rozhovor. Neodsudzujme radšej, čo nepoznáme. Veď máme dosť možností zaoberať sa našimi vlastnými nedostatkami a zlepšovaním svojho okolia.

foto: Mirko Saniga

Zmluva s firmou Tesco o tom, že sa potraviny nebudú zvytočne vyhadzovať

IMG_9435

0