Kedysi sme písali s Milanom Gregorom knihu o budúcnosti a nazvali sme ju Podnik v roku 2001. Dnes je rok 2016 a ja sa s úžasom pozerám na zmeny okolo nás. Mnohí píšu o tom, že stroje ľuďom berú prácu a ja hovorím, že ich od práce oslobodzujú – aby mohli robiť iný druh práce, ktorá je zmysluplnejšia alebo dôstojnejšia. Je mi ľúto ľudí a firiem, ktorí si veľké a rýchle zmeny okolo nás ešte nevšimli. Jack Welch kedysi vraj povedal, že organizácia, ktorá sa mení pomalšie ako sú zmeny okolo nej, neprežije. Milan Zelený nedávno oslavoval narodeniny, gratuloval som mu a on mi povedal, že mu je ľúto, že sa týchto prevratných zmien okolo nás nedožije. Povedal som mu, že on sa ich už dožil – on ich videl už dávno a vidí ich stále jasnejšie, v súvislostiach a do seba zapadajúcej logike. Smutní by mali byť tí, ktorí tieto zmeny nevidia, čakajú, nekonajú a strácajú svoju budúcnosť. Pripravujem sa aj na spoluprácu s niektorými školami – zmena musí byť zásadná, nestačia živé reťaze a vyššie platy. Zmení sa obsah výučby aj forma. Ak to nezmenia učitelia, zmenia si to žiaci – už dnes si může každý z nás vytvoriť svoju vlastnú, kustomizovanú samoobsluhu, v ktorej sa bude učiť to, čo skutočne potrebuje pre svoj život. Nedávno mi dcéra hovorila o tom, čo sa učili o poľnohospodárstve a priemysle na Slovensku. Neviem, z akého roka bola učebnica, ktorú použili, ale bolo mi ich úprimne ľúto, že sa učia veci, ktoré už dávno neplatia. Budúcnosť už nie je projekciou minulosti, bude úplne iná. Naši budúci zákazníci prichádzajú z generácii Y a Z. Čo o nich vieme? Občas preberám s mojou 15 ročnou dcérou, čo číta, aké filmy pozerá, ako nakupuje a prežíva svoj voľný čas. My sme chodili do Priora a ona si vyberá veci na Refresheri. My sme pozerali v nedeľu Nemocnicu na okraji mesta – oni sledujú Topserialy a tešia sa na Netflix. Ja som si kupoval časopisy o športovcoch, oni ich sledujú on line na Twitteri, Instagrame alebo Facebooku. Nás zabávali Lasica, Satinský, Krajíček a Hlaváček, ak ich súdruhovia schválili do televízie, oni sledujú GoGoManTV.

Bol som u pána farára Vladimíra Masláka v Kláštore pod Znievom a jeho prácu považujem za povolanie budúcnosti. Včera som bol s Arturom Gevorkyanom a jeho spolupracovníkmi vo firme Siemens. Diskutovali sme o tom, ako by sa dali využiť práškové technológie pri riešení niektorých problémov v oblasti elektromotorov – náklady, nekvalita, hmotnosť, spoľahlivosť a pod. Je zaujímavé keď za jedným stolom diskutujú nákupcovia, konštruktéri a technológovia z rôznych technologických svetov.

Myslím si, že toto je dôležité – prekonávať hranice svojich oddelení, špecializácii, prepájať sa a hľadať nevychodené cesty.

Na tento rok som si naplánoval toto:

  • Budem sa pokúšať otvárať podnikom a podnikateľom oči. Mám naplánovaných niekoľko workshopov na hľadanie príležitostí a inovácií.
  • Pripravujeme sériu inovačných workshopov vo firmách, kde sa stretnú ľudia z rôznych oblastí – aditívne technológie, nové materiály, digitalizácia a pod.
  • V piatok máme stretnutie k pomerne rozsiahlej knihe o priemyselnom inžinierstve a inováciách, ktorú začíname pripravovať s Jirkom Markom, Romanom Dvořákom a Martinom Tvarůžkom.
  • V marci budem v Peru.
  • V apríli máme konferenciu kresťanských podnikateľov v Nimnici aj konferenciu Podnikatelia spojte sa.
  • V apríli by mali byť na svete aj dve knihy – jedna s Mirkom Sanigom – Pomaly ďalej zájdeš a druhá s Tomášom Hajzlerom – Vlastní cestou. K tej prvej sa stretneme v apríli v Liptovských Revúcach, k tej v máji v Prahe.
  • V máji spúšťame nový ročník Podnikateľskej univerzity a Akadémie inovacií. Veľmi sa teším na nových ľudí a zaujímavé firmy, ktoré budeme spolu navštevovať.
  • Prvého júna bude dobrá beseda piatich profesorov (M.Zelený, Š.Kassay, J.Marek, M.Gregor, J.Košturiak), ktorú bude moderovať Roman Dvořák.
  • V júni sa teším na konferenciu s Janom Maškom a mojimi priateľmi – inovátormi (Petr Skondrojanis, David Vrba, Luboš Malý, Jirka Rozvařil, Roman Stupka, Petr Šidlo, Martin Tvarůžek, Jirka Marek, Filip Dřímalka, Tomáš Michálek a ďalší. V termíne 23.-24.6. pripravujeme aj konferenciu profesora Milana Zeleného a Nadácie ZET na zámku Vilémov.
  • Začiatkom júla odchádzam do USA. Hneď po návrate – 14.7. pripravujeme podobný seminár ako vlani – diskusie, workshopy a chodenie po horách, tento rok v Liptovských Revúcach s Mirkom Sanigom a so mnou a  (už to je skoro obsadené).
  • Pripravujeme aj Akadémiu inovácii v Prešove, semináre Sila zjednodušovania a inovačné workshopy s firmami Finidr, Embraco, Hern, Šroubárna a i.

Teším sa na spoločné akcie – ozvite sa mi, ak chcete vedieť viac.

JK

0