Pred pár rokmi mi zazvonil telefón. Volal mi kaplán z Trstenej a chcel, aby som prišiel rozprávať mladým ľuďom o podnikaní. Prišlo mi to zvláštne, že sa kaplán zaoberá podnikaním, ale išiel som. Beseda skončila a prišli za mnou jedna dáma a pán. Povedali mi, že sú z miestnej firmy LKT. Poznáte túto firmu? Nie? Je to zaujímavé. Keď sa pýtam ľudí na Slovensku, či poznajú firmy LKT, OMS Lighting alebo IDC Holding, tak často odpovedajú záporne. Predstavte si, že by ste sa spýtali Nemca, či pozná firmu BMW alebo Američana, či mu niečo hovorí skratka IBM. My rozumieme skratkám typu KSČ, KDH alebo HZDS, ale firmy, ktoré vytvárajú skutočné hodnoty a šíria dobré meno Slovenska, sú nám neznáme. Malá lekcia: Firma LKT Trstená vyrába lesné kolesová traktory, ktoré patria k absolútnej svetovej špičke. OMS Lighting Dojč je slovenská firma, ktorá patrí k lidrom v oblasti vývoja a výroby svetelnej techniky. IDC Holding vyrába v Trnave a Seredi Horalky, Mila rezy, Kavenky, Tatranky a ďalšie tradičné cukrovinky. Tie už hádam poznáte.

Tá dáma sa mi predstavila ako Beáta Jendrušáková a pán, ktorý ju sprevádzal bol Peter Šinál. Zoznámil nás kaplán Braňo Kožuch. Cesty Božie sú nevyspytateľné. Beáta s Petrom sú spoluvlastníci firmy LKT, Peter robí riaditeľa a Beáta má na starosti financie a personalistiku. Keď mi ukazovali svoju firmu, bol som nadšený z toho, aké technické detaily poznali z výroby a z konštrukcie traktora. Keď prišla na rad téma zákazníkov, vedeli podrobnosti o tom ako sa ťaží a spracováva drevo v rôznych krajinách, ako sa používa traktor v rozličných terénoch a situáciách. Úžasní ľudia, ktorí robia to, čo ich baví, povedal som si.

Začali sme spoluprácu vo výrobe LKT. Všetko, na čom sme sa dohodli platilo. Nepotrebovali sme žiadne zmluvy ani zápisy. Pochopil som, že sú to slušní a poctiví ľudia. Išli do detailov, pracovali viac ako je bežné. Zarobené peniaze vkladali späť do firmy a tešili sa z nového NC stroja alebo robota. Sú sociálne citliví, majú pevnú morálku a majú radi svojich spolupracovníkov. Tešia sa z toho, že môžu zveľaďovať fabriku v Trstenej. Zmenili usporiadanie strojov, materiálové toky, organizáciu práce a prestavali celú fabriku. A majú ‚dalśie plány. Obrovské úsilie venujú inováciám traktorov, ktoré dokážu spoľahlivo pracovať v extrémnom teréne. Začali vzdelávať svojich spolupracovníkov, majú úctu k starším pracovníkom a vyhľadávajú mladé talenty. Podnik v Trstenej už dávno prerástol hranice Oravy, Slovenska a patrí ku špičke v Európe. Mnohí ľudia v Trstenej si to možno ani neuvedomujú. Na Slovensku často nevieme oceniť naše vlastné výnimočné veci. A niekedy nám chýba aj vďačnosť – za to, že môžeme pracovať v slušnej firme s dobrými ľuďmi.

Beáta a Peter sa pred dvoma rokmi prihlásili do našej Podnikateľskej univerzity. Majú práce vyše hlavy a idú študovať, uvidíme, ako to budú stíhať, pomyslel som si v prvom momente. Nič nevymeškali, poctivo študovali a menili svoju firmu. Keď som im na poslednom stretnutí odovzdával certifikáty, Beáta vyhlásila, že sa chcú stretávať a študovať ďalej. Bol som dojatý.

Spomínam si na naše krásne spoločné rozhovory – o práci, ľuďoch, svete okolo nás, o Bohu, viere a zmysle toho, čo robíme. Moja svokra mala staré rýľovacie vidly. Také, aké sa dnes už nedajú kúpiť. Kovová časť sa takmer rozpadla a boli na vyhodenie. Priniesol som ich Petrovi a za dva týždne mi ich priniesol späť. Boli ako nové. Takí dobrí ľudia. A dali mi aj žlto – zelené tričko s logom LKT. Krásne, podobné, ako nosia žilinskí šošoni. A nedávno ma zobrali na futbal – proti Bilbau. Parádny večer. Zoznámil som Petra s Jankom Šlinským s prosbou na pomoc pri dokončení technickej dokumentácie a príprave certifikácie a výroby zariadenia Agrokruh. Prišiel, poobzeral, pozval konštruktérov a urobili všetko potrebné. Len tak. Lebo vie, že je to dobrá vec a ľudia si majú pomáhať. Beáta a Peter. Nerozprávajú o tom, že by sme mali mať ľudí radi a pomáhať im – oni to robia. Bez zbytočných slov a očakávania vďaky od druhých. Trpezlivo, pokorne, poctivo, tak ako od nepamäti žili ľudia na Orave. Pracovití, pobožní a láskaví.

Beáta a Peter, stretávame sa k inováciám traktora a premýšľam nad našim vzťahom. Sú moji zákazníci? Sme obchodní partneri? Necítim to tak. Mám ich rád a keď sa s nimi stretnem, cítim sa ako s najlepšími priateľmi alebo s členmi blízkej rodiny. Myslím, že si už rozumieme aj bez zbytočných slov. Pozvali ma dnes na Deň LKT v Trstenej. Predvádzali sa traktory v akcii a stretlo sa vyše 350 zaujímavých ľudí. Všetko bolo perfektne zorganizované a ku každému sa správali s veľkou pozornosťou a úctou. Tak ako vždy. Úžasní ľudia, perfektný výrobok a slušná firma. Keď sa spolu rozprávame o budúcnosti LKT, tak sa nám rozbúcha srdce a rozžiaria oči. Bude to tvrdá práca, ale verím, že LKT má pred sebou veľkú budúcnosť. Práve vďaka Beáte, Petrovi a ľuďom, ktorí sú okolo nich.

Toto sú vzťahy, ktoré dávajú práci a životu zmysel. Ďakujem vám Beáta a Peter. Úprimne ďakujem za všetko.

_MG_0928

thumb_IMG_5512_1024

 

thumb_IMG_5517_1024

0