Nedávno som vám predstavil chalanov z firmy Šuhaj. Pripájam niekoľko ich odpovedí na moje otázky:

1. Ste mladí chlapi a rozhodli ste sa podnikať trochu iným spôsobom, ako je dnes bežné. Páči sa mi, že prepájate rodinu, prírodu a prácu a celé podnikanie je postavené na dôvere, spolupráci a kresťanských princípoch. Môžete stručne vysvetliť váš podnikateľský model a motiváciu, ktorá vás k nemu viedla?

Martin: Náš podnikateľský model je o tom, že jeden krát za týždeň nosíme ľudom až domov mliečne výrobky a pečivo. Donáška je pravidelná. Niečo ako paušál na telefóne. Mliečne výrobky vyrábame z mlieka od vlastných kráv a pečivo dovážame z rodinnej pekárne. Vďaka pravidelnosti donášky môžeme vyrábať presné množstvá výrobkov a môžeme používať sklenené vratné obaly. 

Čo sa motivácie týka, tak asi to bola nespokojnosť s momentálnym stavom. Chceli by sme priniesť nový spôsob farmárčenia a podnikania, ktorý by sa dal uplatniť kdekoľvek na Slovensku. Na jednej strane by to malo byť komunitou podporované poľnohospodárstvo založené na dôvere. Na druhej strane by to malo byť spoločné podnikanie troch rodín založené na vzťahoch. Vzťahoch vo vnútri rodiny, medzi rodinami a s našim nebeským Otcom.

Juraj: Bolo to asi dlhšie obdobie, ale nezabudnem na moment keď som sa s Maťkom rozprával a obaja sme mali „zimomriavky“. Vtedy sme naozaj vnímali Božie pozvanie do tejto veci. A cítime, že nebeský Otec má s nami plán a chce aby sme v tejto oblasti prinášali niečo nové. Ešte to asi presne nevieme uchopiť a pomenovať, ale máme túžbu prinášať Božie princípy do všetkých oblastí nášho života, prácu nevynímajúc.

2. Kto vás priviedol k tomuto biznisu? Ako vás to vôbec napadlo?

Martin: S návrhom začať podnikať v tejto oblasti  som síce prišiel ja, ale v srdci sme to mali asi všetci traja.  Konkrétna podoba podnikania sa rodila viac ako rok. 

Juraj: Možno to bude znieť zvláštne, ale ešte rok pred začatím Šuhaja sme sa vôbec nepoznali. Maťko viedol svoj úspešný projekt ako informatik v Bratislave, Matúško pracoval ako úradník v Nitre a ja som bol zamestnaný v susednej dedine ako projektant zimných záhrad. Všetci sme však cítili, že nám v našich životoch niečo chýba a potrebujeme niečo viac ako len zabezpečiť svoje rodiny. Dohromady nás vlastne dal náš spoločný priateľ a terajší vedúci spoločenstva Gustík, ale veríme, že to všetko je jeden veľký Boží plán. 

3.  Moja skúsenosť hovorí, že prvé podnikateľské nápady a plány obyčajne nefungujú a musia sa meniť. Ako to bolo u vás?

Je to tak aj u nás.  Nie sme odborníci. Prvý rok nášho podnikania by som skôr nazval nami platenou školou ako zárobkovou činnosťou. Najprv sme rozvážali výrobky tri krát do týždňa, potom dva krát, a teraz rozvážame už len jeden krát. Museli sme zvyšovať ceny a ešte stále hľadáme spôsob ako veci vylepšiť. Na začiatku sme mali veľa plánov, no spoliehali sme sa, že nás uživí už produkcia mliečnych výrobkov a všetko ostatné bude navyše. Teraz vidíme, že budeme musieť k tejto výrobe ešte niečo pridať. 

4. Páči sa mi, že súčasťou vášho podnikania je aj vedenie detí k práci, prepojenie rodiny. Som presvedčený, že pracovať doma, v kruhu rodin, je väčší dar ako chodiť na týždňovky alebo pracovať sám niekde v zahraničí a zarábať tisíce eur. Myslím si, že nebudete na prvých priečkach najbohatších ľudí Slovenska, na druhej strane však potrebujete pre svoje rodiny určitý príjem. Uživí vás to?

Áno, jednou z túžob ktoré máme je zapájanie detí do práce, či už pri dojení, výrobe, alebo samotnom rozvoze. Teší nás, že to naše deti baví. Boli by sme veľmi radi, keby náš strop sa stal podlahou pre naše deti. Čo sa týka financií tak zatiaľ nás to neuživí, ale veríme, že sa to čoskoro zmení. Nesúvisí to však s našou snahou zapojiť do podnikania celú rodinu. Je to skôr o tom, že sme na začiatku a mali sme málo skúseností v tejto oblasti. 

5. Už asi máte nejaké dobré a zlé skúsenosti, čo by ste poradili mladým, ktorí sa pokúšajú o podobný spôsob života a podnikania?

Juraj: Na začiatku sme si mysleli, že keď ideme do podnikania s Bohom, že všetko pôjde bez problémov a bude sa to dariť, ako si predstavujeme. Veľmi skoro sme však zistili, že to tak nefunguje. Teraz vnímame, že je to pre nás naozaj dobrá škola a že nás Pán veľa učí cez rôzne situácie. A hlavne buduje naše vzťahy a jednotu. Mojou radou by bolo teda to, aby boli trpezliví a vnímaví voči tomu, čo im Pán hovorí.

Martin: Ak to tak cítite, nebojte sa to skúsiť. Nemajte veľké očakávania a pripravte sa na to,  že začiatok bude náročný. Veľmi dôležité je nezabúdať na oddych. Niektorých vecí sa jednoducho treba vzdať a nerobiť ich nasilu. Čím skôr to pochopíte, tým viac energie si ušetríte na dôležitejšie veci. 

6. Čo vám najviac pomáha vytrvať a prežiť? Sú to znalosti, viera, radosť z práce, ktorá vás baví, vzájomná podpora, alebo niečo iné?

Juraj: Nikdy som nesníval o tom, že raz budem farmárom. Na túto cestu som sa dal preto, že som vnímal, že ma do toho volá Boh a stále to tak cítim. To je asi ten najhlavnejší dôvod, prečo to robíme. Istotne je veľmi dobré, že sme v tom traja a môžeme sa vzájomne podporovať. Je pravda, že každý z nás je úplne iný, a preto to nie je vždy jednoduché, ale my sa snažíme z našej rozdielnosti skôr čerpať. Systém, ktorý rozbiehame, je postavený aj na osobnom vzťahu so zákazníkmi, to je tiež veľmi veľká podpora, keď môžete vidieť spokojných zákazníkov, a že sa ľudia na vás tešia, keď k nim idete. 

7. Aké máte ďalšie plány?

Zveľaďovať farmu, zefektívniť výrobu, začať chovať ďalšie druhy zvierat a tak ďalej. Plánov je veľa, len im treba rozumne priradiť priority.

8. Myslím si, že každá firma, ktorá chce vytrvať musí mať pevný hodnotový základ. Aký je ten váš?

Asi nie je dôležité mať popísaných kopec hodnôt a nedodržiavať ich. Preto by sme boli veľmi radi, keby sa nám darí udržať si aspoň tri základné v správnom poradí. Mám na mysli Boha, rodinu a až potom prácu. Možno to znie celkom jednoducho, ale dodržiavať to v bežnom živote a v každodenných situáciách dá dosť zabrať. 

0