Túto vetu počúvam často, keď niekto prichádza s  nápadom alebo prototypom nového riešenia. Profesor napíše článok o novom spôsobe organizácie spoločnosti a oponenti hovoria, že to ešte nikde nevideli. Dizajnér s konštruktérmi prídu s prevratným riešením a potenciálni investori sa ich pýtajú, či sa to už niekde používa. Zaujímavý prístup k inováciám. Vo svojom slávnom výroku hovorí Albert Einstein, že je šialenstvom robiť dookola stále o isté a očakávať odlišné výsledky. Pozrime sa okolo seba. Nejaká teta Yellen v inštitúcii FED niečo povie a zmenia sa kurzy akcii alebo výmenné kurzy peňazí. Jej kolega Mario, v podobnom ústave v Európe, tiež povie občas nejaký nezmysel a dejú sa podobné veci. Akýsi šéf únie, ktorý sa bozkáva s premiérmi ako Brežnev, tára dve na tri a indexy sa hýbu. Stačí ak Gréci doručia do polnoci do Bruselu niekoľko strán papiera so sľubmi a hneď máme pevnejšie euro a lacnejšiu dovolenku. Aj vám sa to zdá choré? Ekonomiku predsa netvoria prázdne reči ekonómov a sľuby politikov, ale reálne akcie a výsledky. Máme dve ekonomiky – virtuálnu, v ktorej je stále viac klamstiev, peňazí a bublín, a reálnu, o ktorej sa už takmer ani nehovorí, pretože by to nebolo veselé rozprávanie. Radšej sa publikuje pochybný index nezamestnanosti, ako šokujúce údaje o miere zamestnanosti, ktorá už roky neúprosne klesá. Ako je to možné, že miera nezamestnanosti v USA je okolo 5-6% ale 90 miliónov ľudí nemá prácu? Tri ekonomicky najvyspelejšie regióny – Japonsko, USA a západná Európa majú už roky veľké problémy.

Medzinárodný menový fond uvádza, že v ostatných 25 rokov podiel USA, Japonska a Nemecka na svetovom HDP významne klesá (USA 25,44%→19,31% (16,27% – nedokončený rok 2015), Japonsko 9,77%→5,40% (4,47% – 2015), Nemecko 5,96%→3,72% (3.38% – 2015). Na druhej strane rastie podiel Číny 3,81%→15,40% (16.47% – 2015) alebo Indie 3,13→5,83% (6.8% – 2015).

Tí ktorí upadajú by sa radi vrátili do minulosti a opakujú staré postupy, tí, ktorí rastú hľadajú nové cesty a inovácie. Európski „lídri“ tlačia podľa vzoru USA bezcenné peniaze a aby to nevyzeralo hlúpo, nazvali to kvantitatívnym uvolnením. Požičiavajú si na splácanie dlhov a liečia ekonomiku podobne, ako keby ste alkoholikovi každý deň požičali na ďalšiu fľašu. Centrálne banky znižujú úrokové miery a očakávané výsledky neprichádzajú. Čo urobia ďalej? Znižujú úrokové miery a sú ochotní ísť aj do mínusu. Finanční experti už dávno vedia, že Gréci nemôžu splatiť svoje dlhy a napriek tomu im ďalej požičiavajú. Reformy, ktorým nikto neverí, sú v skutočnosti nástroje na to, aby ošklbali tento národ a zbavili ho suverenity. A kto to robí? Krajiny, ktoré majú samé väčší dlh na jedného obyvateľa ako Grécko. Najzadlženejšie krajiny na obyvateľa na svete sú – Japonsko (takmer štvornásobok Grecka), USA, Kanada a Taliansko. Podobné zadlženie na obyvateľa ako Grécko majú aj Francúzsko, Británia alebo Nemecko.

Gréci prejavili zdravý rozum a ich vzdor bol šancou, aby súdruhovia v EU prestali opakovať svoje postupy, ktoré nefungujú, zväčšujú problém a posúvajú ho do budúcnosti. Nevyužili sme túto šancu a tak zaplatíme ešte viac. Komické sú reakcie slovenských politikov, ktorí majú na letisku v Bratislave silné reči, v Bruseli sedia v kúte a ich slovo nemá žiadnu váhu a keď sa vrátia domov, píšu nezmylsy na spoločenské siete na úrovnu pubertálnej mládeže.

Západ upadá, ale najhoršie je, že nerobí účinné opatrenia, len nervózne okolo seba kope a spôsobuje ďalšie problémy sebe aj druhým. Nedávno bol na návšteve farmy Agrokruh vplyvný muž z ruského poľnohospodárstva a hovoril o pozitívnom vplyve západných sankcii na ruských farmárov, ktorí dodávajú svoje produkty do domácich obchodných sietí a rýchlo sa rozvíjajú. Veru, je šialenstvo opakovať veci, ktoré nefungujú a očakávať iné výsledky.

Som presvedčený, že nemôžeme všetko centralizovať a riadiť zhora. Nedávno mi hovorili zástupcovia organizácii, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi, že im zrušili príspevky z Nórskych fondov. Mali dobré projekty, ale nezastávajú „správne“ názory a liberálnu ideológiu. Ovocinári kupujú drahé kalibračné linky, aby ovocie malo rovnakú farbu a veľkosť, aj keď to Príroda zariadila ináč. Bol som aj v charite, ktorá zbiera ľudí na ulici, snaží sa ich zbaviť závislosti na alkohole a vrátiť do normálneho života. Robia to dlhé roky veľmi dobre, nadšenci, ktorým úradníci zhora predpisujú stále zložitejšie štandardy. Raz budú mať možno dokonalé štandardy, ale nezostane im čas na človeka v núdzi. Milan Zelený vo svojom blogu píše, že Gréci majú národ, ale nemajú štát. My máme európsky superštát, ktorý nám chce zo svojich kancelárii odtrhnutých od reálneho života, všetko predpisovať, ale strácame národ. Nemyslím národ v zmysle nacionalizmu, ale súdržnosti, autonómnosti, slobody a zodpovednosti za svoj osud, hľadania svojich vlastných riešení pre ľudí v regiónoch, národných podnikateľov a ich spolupráce. Z RVHP sa nedalo vystúpiť a zdá sa, že EU funguje podobne. Dokážeme sa postaviť proti mašinérii byrokratov, technokratov, ideológov a normalizátorov, ktorí sa snažia kalibrovať ovocie, ale aj nás a naše životy?

Veru, musíme hľadať nové riešenia, pozerať sa na svet a podnikanie ináč ako doposiaľ. Sedel som nedávno s mojou dcérou Luckou a jej priateľom Honzom. Hovorili mi o tom, že ich generácia nechce byť generáciou workoholikov, ktorí nemajú čas na svoje rodiny a všetko podriadili produktivite, peniazom a vonkajšiemu úspechu. Oni chcú žiť, hľadať zmysel v tom, čo robia a objavovať svoje povolanie.

Aj pápež František je veľký inovátor. V Bolívii nedávno povedal toto – Vy ste zasievačmi premeny. Nech vám Boh udelí odvahu, radosť, vytrvalosť a nadšenie pokračovať v zasievaní! Treba vložiť ekonomiku do služby národom, ľudia a príroda nemôžu byť postavení do služby peniazom. Povedzme NIE takej ekonomike, ktorá vylučuje a neprávosti, v ktorej peniaze panujú namiesto toho, aby slúžili. Taká ekonomika vyraďuje. Taká ekonomika zabíja. Taká ekonomika ničí Matku Zem…  Ekonomika by nemala byť nástrojom hromadenia, ale dobrého spravovania spoločného domu… Budúcnosť je z veľkej časti vo Vašich rukách, usilujme sa, aby všetci mali 3P – Prácu, Príbytok a Pôdu…

Neprišli sme na svet preto, aby sme kopírovali a opakovali postupy, ktoré nefungujú a škodia ľuďom aj našej Zemi. Sme súčasťou stvorenia a tvorenia, dostali sme talenty na to, aby sme ich rozvíjali a používali. Narodili sme sa ako podnikatelia a inovátori. Nedávno mi môj priateľ, jezuita, povedal, že v očistci každý z nás uvidí percentuálne číslo – niektorí menšie, iní väčšie. To číslo nám bude ukazovať mieru, s akou sme využili svoj talent a naplnili poslanie, ktoré sme v živote mali. Sme často nespokojní a nervózni, opakujeme chyby a algoritmy, ktoré neprinášajú výsledky a keď niekto príde s niečím novým, tak ho nazveme rojkom, utopistom, alebo sa pýtame, kde to už funguje. Aj Ježiš nám ukázal a ukazuje, veci, ktoré si ľudia nevedeli predstaviť. Nemíňajme energiu na to, ako získať Boha pre realizáciou našich plánov, sledujme Jeho plán okolo seba a pridajme našu ruku k dielu. Na to sme dostali talenty a život. A Pán nam bude pomáhať. V tomto prípade je dobré opakovať stále to isté – držať sa Božích princípov. Len tak, môžeme dosiahnuť dobrý výsledok.

0