Mali sme tu politikov, ktorí rozprávali o národe a okrádali ho. A máme aj ľudí, ktorí o národe toľko nerozprávajú, ale niečo preň robia – budujú firmy, prinášajú ľuďom prácu a robia Slovensku vo svete reklamu svojimi výrobkami a službami. Politici sa prídu občas do ich firiem vyfotografovať, skutoční lídri fotografie ani slávu nepotrebujú. Tešia sa z úspechu svojich spolupracovníkov a firmy viac, ako z vlastnej prezentácie v časopisoch a medzi „celebritami.“

Pred vyše 20 rokmi som stretol dvoch výnimočných ľudí, ktorí pre Slovensko urobili viac ako väčšina, z tých ktorí to majú v popise práce. Jozef Uhrík a Karl Peter Wilhelm budovali Volkswagen v Bratislave – najskôr museli presvedčiť ľudí vo Wolfsburgu, že Slováci dokážu vyrábať autá, neskôr presadili projekt Colorado, z ktorého vznikli známe automobily VW Touareg alebo Porsche Cayenne. Pri debatách s nimi som cítil silný vzťah ku Slovensku, pracovníkom firmy a ich rodinám. Aj vďaka nim sa stalo Slovensko krajinou, kde sa vyrába ročne okolo milióna automobilov, čo nás vraj radí do svetovej špičky v počte áut na obyvateľa.

Nedávno som sedel s Norom Brathom a s jeho chlapcami z vedenia firmy Embraco v Spišskej Novej Vsi. Mal som podobný pocit – výbornými výsledkami si získavajú dôveru brazílskych akcionárov a prinášajú na Slovensko ďalšie projekty, investície a pracovné miesta. Slovensko dnes robí okolo 10 miliónov kompresorov ročne. Dva na hlavu a polovicu z toho na Spiši.

Podobné skúsenosti som mal napríklad vo firmách PSL a Sauer Danfoss v Považskej Bystrici, LKT, MTS, ZŤS Námestovo alebo Nobel Automotive na Orave, Kamenárstvo Klieštik na Kysuciach, Emilove Sady v Dvoroch nad Žitavou, či Ryba Žilina, na ktorej tresku sa vždy teším po návrate z ciest. A do sveta prenikajú aj technologickí lídri zo Slovenska – napr. ESET, Anasoft, GA Drilling, Ipesoft, Websupport, Sygic, Elcom, OMS Lighting, VRM a ďalší.

Vidím niekedy na uliciach a na internete „vlastencov a národniarov,“ ktorí sa prejavujú tým, že nadávajú a útočia na druhých. Oveľa radšej mám tých, ktorí pre našu krajinu niečo tvoria. Napríklad profesor Štefan Kassay – nielen, že rozvíja úspešnú firmu IDC Holding (asi ste už jedli Horalku), ale píše a prezentuje v rôznych krajinách svoju pentalógiu kníh Podnik a podnikanie. Alebo chlapci z GA Drilling – lietajú po svete a ukazujú, že Slováci vedia urobiť skutočnú dieru do sveta (s ich vlastnou technológiou plazmového vŕtania). Nechcem hodnotiť prácu štátnych zamestnancov na veľvyslanectvách a ministerstvách, ale často počúvam, že premrhajú množstvo peňazí a výsledky ich práce sú mizerné. Slovensko reprezentujú vo svete vedci, umelci, športovci, ale aj podnikatelia a pracovníci vo firmách.

Často sa diskutuje o tom, ako je Slovensko vnímané vo svete a diskusie sa točia okolo propagačných materiálov, loga alebo video klipov. Neuvedomujeme si, že skutočná prezentácia krajiny je hlavne o tom, čo v nej ľudia reálne dokázali – o úspešných podnikateľských príbehoch, projektoch, podnikateľských modeloch, inováciách, výrobkoch a službách. Hovorí sa o tom, že treba investovať do vzdelávania, vedy a výskumu. Myslím si, že treba hlavne investovať do podnikania a vzdelávania pre podnikanie. Je známe, že väčšina prevratných inovácii, ktoré zlepšili život ľudí, nevznikla vďaka vzdelaniu a výskumu, ale vďaka experimentovaniu a podnikaniu. Samotné vzdelanie nie je zárukou blahobytu, ale úspešné podnikanie, môže byť základom dobrého vzdelávacieho systému a vzdelania. Každý z nás by mal byť patriot – byť hrdý na to dobré čo máme a otvorene hovoriť o tom, čo nám nefunguje a opravovať to. Patriotizmus je aj o tom, že si začneme vytvárať pracovné miesta sami, budeme spolupracovať, nakupovať si vzájomne od seba produkty a služby v lokalite, v ktorej žijeme. Bez zbytočných medzičlánkov a sprostredkovateľov, ktorými sú zahraničné reťazce, politické strany alebo banky – najzbytočnejšie organizácie na svete, ktoré sa nám niekedy vyhrážajú svojim krachom alebo odchodom. Už aby to bolo.

Americký prezident Ronald Reagan pri svojej prvej inaugurácii v roku 1981 povedal: „Štát nie je riešenie nášho problému; štát je náš problém.“ Inými slovami – ľudia si musia pomôcť sami, tým že sa naučia riešiť si svoje problémy – tam kde žijú, na dedinách a v mestách. Treba sa správať autonómne a slobodne – spolupracovať, eliminovať politikov a ich schopnosť kradnúť a ničiť všetko vo svojom okolí. Môj priateľ a učiteľ Milan Zelený, z Fordham NY, hovorí: „Dnešný svet by nemal byť len o slobode prejavu – koľko hlúpostí, lží, manipulácii a podvodov sa skrýva za ich potrhanou maskou? Ale sloboda hľadať a hovoriť pravdu – bez strachu, bez obáv a bez pocitu viny – to by bolo niečo.

Ľudia, o ktorých hovorím, sa stretnú 28.-29.4. v Žiline, na konferencii Podnikatelia spojte sa! Pripojte sa. Ešte je zopár voľných miest.

0