Toto slovo znamená v angličtine popravu. V slovenčine má podobný význam, aj keď sa väčšinou jedná o likvidáciu finančnú. V posledných mesiacoch som sedel s viacerými podnikateľmi – jeden zamestnáva asi 150 ľudí, druhý vyše 300 a tretí okolo 1700. Všetci mi rozprávali o tom, že majú veľa zamestnancov, na ktorých prišli do firmy exekučné príkazy. Sú medzi nimi aj vyšší manažéri, u ktorých by sa predpokladala určitá finančná gramotnosť a zodpovednosť. Mnohé prípady sú beznádejné, viacerí ľudia sa ocitli v osobnom bankrote alebo prišli o strechu nad hlavou. Na Slovensku vraj prebiehajú 3 milióny exekučných konaní, z toho vyše 40 tisíc u dôchodcov.

Premýšľam nad tým, prečo sa ľudia dostávajú do týchto situácii. Hodiť to na podvodníkov, ktorí ich lákajú na nekresťanské úroky alebo na neschopnosť počítať percentá sa mi zdá príliš jednoduché. Zdá sa mi, že príčiny exekučných osudov sa dajú rozdeliť do niekoľkých skupín, ktoré sa vzájomne kombinujú:

  1. Poznal som niekoľko ľudí, ktorí si na rôzne účely požičiavali viac ako dokázali splácať. Neboli to gambleri, ani drogovo závislí ľudia, ale niektorí z nich mali ambiciózne projekty, ktoré nedotiahli do konca. Ďalší mali životný štýl, ktorý sami nedokázali financovať, postupne za zaplietali do dlhov a klamstiev, až ich dobehla exekúcia.
  2. Rôzne inštitúcie, vrátane mobilných operátorov alebo bánk, skúšajú na zákazníkov rôzne triky so snahou vytiahnuť od nich viac peňazí – nahrajú vám zdarma službu, ktorú následne spoplatnia alebo dajú vám ako “darček” platobnú kartu s peniazmi, ktoré sú pôžičkou na vysoký úrok. Iné inštitúcie vám pošlú zdarma nejaký prístroj alebo darček a keď ho preberiete, začnú vám chodiť podobné veci za poplatky. Keď ich nezaplatíte nastupujú exekútori, poplatky a úroky. Moja dcéra pracovala kedysi ako brigádnička v advokátskej kancelárii v Prahe a vedela by rozprávať za aké nezmysly vyberali od ľudí rôzne firmy peniaze – môžete byť aj v práve, ale musíte sa vedieť brániť svorke právnikov.
  3. Exekučné mafie – poznám podnikateľov, ktorým nezaplatili, následne nemohli zaplatiť oni a už im brali strechu nad hlavou. Súdy a exekútori odrazu pracovali neobyčajne rýchlo.
  4. Priznajme si, že veľa ľudí si spôsobilo exekučné problémy aj svojou naivitou, neskúsenosťou alebo hlúposťou. Nevedia si spočítať úroky, nechápu, že nikto vám nič poriadne nedá len tak zadarmo, nechajú sa nachytať na veľké zľavy a malé písmená.
  5. Mnohí ľudia sa dostávajú do exekúcii pre rôzne závislosti, ktorých sa nevedia zbaviť

Možno existujú aj iné prípady, ale ich základnou príčinou je, že sme sa začali vzájomne podvádzať. Niektorí dávajú “neodolateľné” ponuky a zľavy, ktorým ani sami neveria. Iní na ne naletia a nemajú na splácanie. Požičiavajú si ďalej a klamú seba aj svojich veriteľov. Základnou úlohou bánk bolo kedysi podporovať investíciami a úvermi rozvoj podnikania. Dnes sú to úžernícke inštitúcie, ktoré žijú z nezmyselných poplatkov a pochybných produktov, zadlžujú ľudí a ničia ich životy. V našej firme niekedy požičiavame našim spolupracovníkom peniaze. Banky totiž požičiavajú iba tým, ktorí majú peniaze. Ak si chce dnes mladý človek požičať peniaze, musí založiť dom svojich rodičov alebo dedka s babkou. Vo firme sme vždy všetky investície robili iba z peňazí, ktoré sme si najskôr zarobili – žiadne úvery. Používajme zdravý rozum. Už Baťa hovoril, že najlepšia investícia je splatený dlh. Na dovolenku a užívanie si, sa pôžička neberie. Dobrý biznis model musí viac zarábať ako míňať. Neverte veľkým zľavám, ani tomu, že vám niekto dá niečo len tak zadarmo. Čítajte zmluvy až do konca, nepreberajte na pošte veci, ktoré ste si neobjednali, nepodpisujte žiadne „výhodné“ zmluvy. Väčšina z nich je skutočne výhodná – pre tých, ktorí vám ich dávajú podpísať. Nepožičiavajte si a kamarátom požičiavajte iba toľko, koľko dokážete oželieť. Neverte bankám, obchodným reťazcom a rôznym poradcom a šmejdom, ktorí chcú zarobiť hlavne pre seba. Nekupujte si veci, ktoré nepotrebujete. Žite svoj život a neporovnávajte sa s druhými. Ignorujte reklamy a pôžičky, ktoré nemôžete splatiť. Nenechajte sa popraviť.

0