Médiá nám často ukazujú nepeknú časť našej krajiny – nehody, tragédie, opilcov, živelné pohromy, zničené budovy, rozkradnutý majetok, podvody, škandály a politické strany. Z týchto obrázkov našej krajiny môže mať človek niekedy negatívny pocit. Skutočnosť je však iná – žijeme v nádhernej krajine. O prírodných krásach by sa dalo rozprávať celé mesiace. Žiadne slová však dostatočne nevystihnú krásu, ktorú poskytuje každý kút Slovenska. Veľká hustota nádhery na malej ploche. Mirko Saniga hovorí, že u nás máme 11270 rastlinných a 26700 živočíšnych druhov. Krásne vrchy, lesy, doliny, bohaté pramene pitnej a minerálnej vody, jazerá, jaskyne, hrady, staré kostolíky veľa iných pozoruhodných vecí.

A veľa múdrych a pracovitých ľudí, ktorí zveľaďujú túto krajinu. Pár príkladov z tohto týždňa. Peter Králik, ktorý opravil Oponický kaštieľ a s láskou v ňom zveľaďuje vzácne knihy, organizuje pred Vianocami výstavu kníh starých mysliteľov a teológov. Telefonoval mi práve v čase, keď som diskutoval so šikovnými chlapcami, ktorí vlastnia firmu GA Drilling. Zo Slovenska robia doslova dieru do sveta. S vlastným vývojom svetovej technológie plazmového frézovania a vŕtania horniny pripravujú riešenia pre najvýznamnejšie svetové spoločnosti. Ďeň predtým som sedel s majiteľmi a konštruktérmi firmy LKT v Trstenej a bavili sme sa o novej generácii lesných kolesových traktorov, ktoré patria k absolútnej špičke vo svete. Z Trstenej sme telefonovali Vladkovi Levárskemu do Senice, aby nám v jeho firme OMS Lighting navrhli osvetlenie traktora a kabíny. Je to ďalšia slovenská firma, ktorá udáva trendy vo svete svetelnej techniky. Okrem vŕtania do zeme, traktorov a svetelnej techniky, u nás robíme aj svetové antivírové programy (ESET), systémy riadenie v reálnom čase (Ipesoft, Anasoft), navigačné systémy (Sygic), dotykové tablety (Elcom), letecké simulátory (VRM), práškovú metalurgiu (Gevorkyan), ale napríklad aj bezkonkurenčnú Tresku z Ryby Žilina, Horalky zo Serede, neobyčajné zákusky od firmy Tvrdovski alebo výnimočné vegetariánske produktyGoody Foody z Alfasorti vo Zvolene. Teším sa z mnohých mladých aktivistov, ktorí opravujú našu krajinu, krásnych gazdovských dvorov a reštaurácii so slovenskými špecialitami, šikovných slovenských pestovateľov ovocia, zeleniny alebo vinárov,  ktorí dokážu vyvážať svoje produkty do sveta.

Toto sú stretnutia, ktoré ma napĺňajú pozitívnou energiou a vďaka nim vidím Slovensko v tých najkrajších farbách. A množstvo obyčajných ľudí, ktorí každý deň robia niečo pre druhých. Vracal som sa v piatok z ciest po Slovensku s plnou hlavou zážitkov a nápadov a zabočil som do Liptovských Revúc k priateľovi Mirkovi Sanigovi. Cez týždeň mi poslal pár nových úlovkov fotografii Murárika červenokrídleho, ktorý v niektorých krajinách už vymizol. Čakal ma s vlastnoručne upečeným koláčom a voňavým bylinkovým čajom. Obdaroval ma krásnymi knižkami, ktoré mu práve vyšli. V peci praskalo drevo a v rozhovore s Mirkom som pocítil pokoj a veľkú radosť – tak ako kedysi veľmi dávno u starkej vo Varíne. Tak dobre sa sedí a rozpráva s blízkym človekom. Vybrali sme sa spolu k bačovi Floriánovi Šavrtkovi. Sedel, ako vždy, vo svojej dielničke a plietol košíky. Ručne si vyrobí tenké drevené prúžky, z ktorých potom robí nenapodobiteľné výrobky. Pri poháriku vína chytil do rúk fujaru a píšťalku a hrčavými prstami, ktoré celý život dojili ovce, vylúdil krásne melódie.

Vraciam sa domov – z Liptovských Revúc míňam Vlkolínec, prechádzam cez Zázrivú a Terchovú do Varína a hovorím si: Bože vďaka, že som sa narodil a môžem žiť v tejto nádhernej krajine.

Murarik_07

Foto: Miroslav Saniga

0