Rozprával som sa nedávno s podnikateľmi o ceste nášho prezidenta do Ameriky. Fajn chlapík, povzdychol si jeden, len škoda, že nemá politickú silu. Mal na mysli silu kompetencii jeho úradu a podporu politických strán. Nakoniec sme sa zhodli, že ten chlapík môže mať oveľa väčšiu silu ako mu definuje jeho úrad, alebo centrály politických strán, kde sedia nejakí zúfalci so straníckymi legitimáciami a odznačikmi. Svet sa mení a formálne autority strácajú rešpekt a pôdu pod nohami – od medzinárodných inštitúcii, cez politické strany, vlády, parlamenty až po univerzity a korporácie. Prichádza sila zdola. Mladí dnes neuznávajú umelo vytvorené autority – na spoločenských sieťach sa vysmievajú z figúrok, ktoré majú formálnu moc, pískajú na nich na námestiach a ohadzujú ich vajíčkami. 

Sympatický chlapík na bicykli s jedným plagátom porazil vo voľbách kandidátov s podporou „silných“ strán. Má však okolo seba komunitu, prirodzenú autoritu a skutočné výsledky. Univerzity môžu ponúkať lákavé názvy štúdijných odborov, môžu dávať diplomy v pozlátených rámčekoch a ich profesori si môžu k honosným reťaziam a talárom dať na hlavy aj zlaté koruny s diamantmi. Ak dajú študentom iba nepotrebné informácie a bezcenné diplomy, budú na smiech a mladí si budú voliť radšej neformálne vzdelávanie v sieťach, v ktorých získajú skutočné znalosti. Kúpim si novú knihu z internetu a na prvej strane mám link na stránku, kde autor knihy on line komentuje jednotlivé kapitoly, dopĺňa ich príkladmi, videom a blogmi. Nepotrebujem, aby mi niekto čítal alebo interpretoval túto knihu v prednáškovej miestnosti na univerzite.

Žijeme vo svete s on line prístupom k informáciám, vo svete, kde môže hocikto a hocikedy zvolať, že cisár je nahý. A zdá sa, že nahí cisári s formálnou „mocou“, za začínajú báť sily ulice a internetu. Chvíľu budú tárať o neštandardných stranách a anarchistoch, až napokon pochopia, že ľudia už dávno vidia, že politické strany sú vlastne zločinecké skupiny. Normálni ľudia sa vedia organizovať sami a vyberať si svojich lídrov podľa iných kritérií ako sú prázdne reči a peniaze v pozadí. Dôležití a nepotrební páni v oblekoch budú chvíľu prekvapene rozprávať o tom, že také niečo vo svojej kariére ešte nezažili, až napokon skončia ako dinosaury. Oni nimi už sú, ale ešte ceria zuby, kopú nohami a víria chvostom okolo seba špinu a prach. Svet okolo nich je už úplne iný a oni ešte nepochopili, že v ňom nemajú miesto.

Obklopuje nás svet znalostí, nie informácii a popisov, svet skutočnej akcie a výsledkov, nie tárania a prázdnych sľubov. Svet spolupráce a prirodzených autorít, ľudí, ktorí sú proaktívni a majú odvahu meniť veci vo svojom okolí, nie svet figúrok, ktoré ovládajú centrály cez trafiky a sponzorov v zákulisí. Je to svet kreativity, inovácii a úplne nových spôsobov spolupráce, rozhodovania a podnikania.

Sila ľudí, ktorí majú čisté ruky a srdce je oveľa väčšia ako tých, ktorých opantala moc a zašpinili si ruky aj svedomie. Sila ulice a internetových skupín začína naháňať strach papalášom v politických centrálach aj ich bohatým sponzorom. Zatiaľ si skrývajú v daňových rajoch svoje peniaze, raz sa tam budú skrývať oni. Sila je v tom, že na svete je viac poctivých ľudí ako zlodejov, viac dobra a lásky ako zla a nenávisti, viac tých, ktorí chcú normálne pracovať a žiť, ako tých, ktorí sa iba priživujú a žijú v neustálom strachu pred odhalením. Silní ľudia v noci pokojne spia, pretože majú čisté myšlienky a nič ich neťaží. Mocní slabosi sa zobúdzajú zo sna, v ktorom im objavili práčku špinavých peňazí.

Úrady, diplomy, funkcie, tituly a pozície na vizitkách veľkého človeka nerobia. Obyčajní ľudia majú oveľa väčšiu silu, ako si myslia. Vôbec nie sú bezbranní a slabí. Aj prezident môže mať obrovskú silu, bez ohľadu na to, aké právomoci mu pridelili v ústave. Je to sila jeho charakteru, príkladu, slova a skutkov, schopnosti zapaľovať ľudí, podporovať dobré veci a postaviť sa proti zlu a nespravodlivosti. Držme palce tomu nášmu, nech sa od susedného kolegu nenaučí fajčiť, piť a škaredo rozprávať. A nech zostane sám sebou, otvára slovenským podnikateľom dvere do sveta a pomáha slabým. Prichádza nový svet. Hlavu hore, aby sme ho lepšie videli! Hlavu hore, aby sme mali odvahu a nebáli sa! Nepoctivosť sa nám občas smeje do tváre, poctivosť má však silnejšieho Spojenca.

 

0