Pozerám sa na futbal a niekto mi ho objasňuje, ako keby som sám nevidel. Sledoval som prejav nového prezidenta a dvaja chlapi mi ho vysvetľovali, ako keby som nepočul. Do schránky mi každé štyri roky pred voľbami hádžu fotografie rôznych ľudí, ktorí ma chcú zastupovať v politike. Učitelia v škole nám vysvetľovali čo chcel svojim dielom povedať básnik alebo hudobný skladateľ. Niektorí profesori nám, namiesto vlastných myšlienok a riešení interpretujú, názory druhých, ktoré si môžeme prečítať v knihách alebo na internete. Sprostredkovatelia, díleri, hovorcovia, kritici, analytici, reťazce, komentátori, zľavomaty, správcovia rôznych potrubí, drôtov a účtov, v ktorých ležia naše peniaze – množstvo medzičlánkov medzi tým, kto vytvára hodnotu a klientom, ktorý ju prijíma. Načo sú nám? Na nič. Strácajú sa v nich informácie, peniaze a niekedy aj skutočná hodnota a zdravý rozum. Väčšinou iba parazitujú na tom, čo povedal alebo vytvoril niekto druhý a ich pridaná hodnota je často nulová. Vnucujú nám rôzne certifikáty, kupóny, gastrolístky a názory, o ktoré vôbec nestojíme. Chcem počuť vidieť obraz, čítať knihu alebo počúvať múdreho človeka, nie ich interpretácie. Sám si viem vyhodnotiť, čo hovorí prezident a aký futbal práve sledujem.

Všimli ste si, koľko medzičlánkov zmizlo v posledných desiatkach rokov? Pamätám si, že kedysi bola na benzínových pumpách obsluha, ktorá vám do auta načapovala benzín. Dnes pribúdajú stanice, kde aj platba prebieha automaticky. Kde sú dnes fotolaby, požičovne video kaziet alebo predajne gramoplatní alebo CDčiek? Pribúdajú domy, ktoré nepotrebujú prípojky a ľudia, ktorí nepotrebujú medzičlánky vo forme interpretátorov a volených zástupcov. Zaregistrovali ste si protesty taxikárov v rôznych krajinách. Rozpadá sa ďalší medzičlánok. Cez program Uber si v mobilnom telefóne cez GPS priamo nájdete registrované auto, ktoré je vo vašej blízkosti a ono vás odvezie rýchlejšie a lacnejšie ako taxík privolaný cez dispečing. Jasné, že sa medzičlánky búria, pretože prichádzajú o prácu. Ale vývoj sa nedá zastaviť. Moji rodičia kedysi volali zo Žiliny do Martina cez človeka, ktorý prepínal medzimestské hovory a kde sme dnes v mobilnej komunikácii? Programy do počítača nám chodili poštou na diskete alebo CD a dnes sa do počítača nahrávajú on line z internetu. Výrobcovia sa snažia obchádzať obchodné reťazce, ktoré im často berú 60 až 70% z hodnoty tovaru alebo služby. Predstavte si slovenského pestovateľa ovocia alebo zeleniny na južnom Slovensku, ktorý dodáva do reťazcov svoje produkty napríklad za 40 centov a oni ich nám predávajú za 1,2 eura. Na jednom kilograme zarobia 80 centov, na jednej tone 800 euro a dodávateľovi zaplatia za 3 mesiace. Rozdeľme si tých 800 euro medzi seba a vyraďme reťazce z hry. Niektorí sa nás snažia lákať na slovenské produkty, ale podstata je v tom, kto na tom zarába. Počítajme ešte raz – slovenský výrobca 40 centov, reťazec 80 centov a spotrebiteľ zaplatí zbytočne drahý a často skladovaním znehodnotený výrobok. Skúsme sa prepojiť na nakupovať priamo – od ľudí v našej dedine, od overených a slovenských výrobcov, bez zbytočných medzičlánkov, ktoré nás klamú a okrádajú.

Ľudia sa chcú prepájať a komunikovať priamo, vznikajú open source komunity, v ktorých sú prístupné programové kódy alebo technické riešenia celému svetu a rozvíjajú sa takto oveľa rýchlejšie. Aj Elon Musk, tvorca elektromobility a elektromobilu Tesla, sa rozhodol otvoriť svetu patenty svojej firmy. Verím, že si dokážeme spravovať náš svet aj bez politikov, pomáhať ľuďom aj bez nadácii, tvoriť a vymieňať si veci a služby aj bez bánk a obchodných reťazcov. Dnes dokáže 3D tlačiareň vytlačiť dom a zložité tvary výrobkov z rôznych materiálov, dokážeme sa učiť cez internet a komunikovať priamo s autormi nových objavov, teórii a umeleckých diel. Dokážeme ovládať zložité zariadenia na diaľku, operovať ľudský mozog alebo riadiť lietadlo, či kombajn, riešiť zložité projekty a úlohy v sieti, kde sú ľudia vzdialení tisíce kilometrov. Medzičlánky miznú, lebo zbytočne zdržiavali a zvyšovali náklady. Je pravda, že s medzičlánkami miznú aj pracovné miesta, ale zároveň vznikajú nové príležitosti vytvoriť si vlastnú prácu, ktorá bude oveľa užitočnejšia a zábavnejšia ako pečiatkovanie formulárov, lepenie kolkov alebo stláčanie gombíkov v parlamente podľa vztýčeného prsta zbytočného medzičlánku.

0