Ako malý chlapec som čítal knihy  Karla Maya a pozeral filmy, kde vystupovali Winnetou a Old Shatterhand – hrdinovia a správni chlapi, ktorí držali slovo a bojovali za spravodlivosť.  Boli našimi vzormi a keď sme sa hrali na indiánov, nikto nechcel byť darebák typu Santer. Kedysi som videl video s bývalým americkým prezidentom Richardom Nixonom, po afére Watergate, v ktorom celému národu hovorí vetu – I am not a crook (nie som darebák). Keby nepovedal nič, mohli si ľudia na neho vytvoriť svoj vlastný názor. Po jej vyslovení pocit, že prehovoril darebák, iba narástol. Nie je dôležité, čo ľudia hovoria, ale čo v skutočnosti robia. Podobné sú aj vyjadrenia mnohých mužov v našich médiách o tom, ako získali financie, majetky alebo oslobodzujúce rozsudky. Je to zlé, ak mládež vidí chlapov, ktorí verejne klamú alebo robia zlé veci, mnohí z nich sú dokonca ich športové alebo umelecké vzory a oni hryzú, kopú, podvádzajú, majú smiešne potetované telá a niektorí berú aj drogy.

Poďme však radšej k správnym chlapom, ktorí tak často nevystupujú v televízii, nevidíme ich na prvých stránkach časopisov a na ich internetové stránky neklikajú tisíce ľudí, hľadajúcich šokujúce senzácie. Bol som medzi takýmito chlapmi pred časom v Trstenej. Rozprával tam rozvážny muž, Juraj Habovštiak, o svojej firme v Krivej, ktorú sa snaží viesť poctivo podľa kresťanských hodnôt, vedľa šéf firmy na výrobu lesných traktorov Peter Šinál a mnohí ďalší – odolávajú pokušeniam ľahkej a nepoctivej cesty k peniazom, vidia v podnikaní vyššie hodnoty, ku ktorým vedú aj svojich spolupracovníkov. Miestny výrobca mäsových výrobkov Peter Jendrášek nám dokázal, že aj na Slovensku vieme vyrobiť vysokú kvalitu.

Na druhý deň som navštívil priateľa Emila Schultza v Dvoroch nad Žitavou. Správny chlap, ktorý rozvíja sady vysadené jeho otcom a pestuje na nich kvalitné ovocie. Tvrdá drina, ale nevzdáva to a hľadá spôsoby ako doručiť svoje produkty slovenským domácnostiam.  Vedeli ste, že slovenské čerešne sa vyvážajú do celého sveta? Vraj aj do Thajska. Triedia ich na linke Jožka Vozára v Dunajskej Lužnej. Kúsok od jeho sadov je farma a gazdovské výrobky – všade čisto a dojem perfektnej organizácie. Poznám veľa správnych chlapov, ktorí nenadávajú v krčme na štát, nevykradli podniky, ktoré im nepatrili, ale skutočne tvoria, budujú firmy, aj ľudí v nich. Nielen, že vytvárajú hodnoty a zamestnávajú ľudí, ale vedú svojich spolupracovníkov aj k poctivosti, profesionalite, pokore a úcte k zákazníkovi.

Ďalší správni chlapi realizujú svoje sny. Jeden už vyše dvadsať rokov zdokonaľuje Agrokruh a druhý mu pomáha s budovaním farmy pri Senci – Janko Šlinský a Peter Balašov. A pridávajú sa k nemu ďalší. Teším sa na nich, o tri týždne varíme spolu guláš. Mohol by som menovať stovky chlapov, ktorí premýšľajú ako vytvoriť lepší svet – bez korupcie a nespravodlivosti, so spravodlivou odmenou, svet, v ktorom slovo chlapa znovu platí a platia sa aj záväzky voči partnerom a štátu, aj keď jeho správa nestojí za veľa. Sú pracovití, trpezliví, a prísni hlavne na seba. Druhým odpúšťajú, ale nerobia kompromisy vo svojom svedomí. Vedú svojich synov k tomu, aby chlapi boli znovu chlapmi a nie prešpekulovanými darebákmi, ktorí len berú a rozdeľujú to, čo sami nikdy nevytvorili.

Správni chlapi. Nepotrebujú rozprávať, v médiách že sú poctiví a pracovití, dokazujú to denne svojimi činmi. Nemusia sa vyvyšovať nad druhých, lebo už dávno pochopili, že čím viac, človek vie, tým je pokornejší. Neklamú, lebo vedia, že je to hriech, pochopili, že služba druhým je viac ako sláva v médiách. Kráčajú okolo nás, je ich veľa ale médiá si ich nevšímajú a oni ani netúžia zaradiť sa medzi „celebrity.“ Správni chlapi.

0