Veľa rodičov pácha na svojich deťoch „dobro“. Chcú, aby to ich ratolesti mali v živote ľahšie ako oni, aby mali dobré vzdelanie a lepšie platenú prácu. Vybavujú deťom prijatie na školy a keď ju skončia, tak im cez kamarátov hľadajú prácu. Pri voľbách vyberajú politikov, ktorí sľubujú istoty a komplexnú starostlivosť o všetkých. Obetujú sa, dávajú svojim deťom všetko čo môžu a pritom ich oberajú o to najcennejšie – schopnosť rozhodovať o svojom živote a dokázať niečo vlastnými silami.

Tu sú dva extrémy, ako sa dá „páchaním dobra“ poškodiť vlastné dieťa:

Od malička dávajte dieťaťu, všetko, čo chce, nechajte ho nech rozpráva a robí, čo uzná za vhodné, nič mu nezakazujte a netrestajte ho. Ak dieťa spôsobí nejaký problém, hľadajte chybu niekde inde, obhajujte ho pred učiteľmi, spolužiakmi a ďalšími ľuďmi, aby malo pocit, že je obeť a všetci mu krivdia. Upratujte po ňom, dajte mu všetko, čo chce, a vaše dieťatko raz vyrastie a možno vám zaistí vzrušujúcu starobu.

Existuje aj iný prístup – buďte na dieťa nároční a prísni, požadujte od neho všade stopercentný výkon a výsledky. To, čo vám v detstve nešlo, nech dieťa zvláda na vysokej úrovni, neustále zvyšujte nároky a neplytvajte pochvalou a uznaním, veď len tvrdá práca a výsledky prinesú dieťaťu šťastie v živote. Odmeňte dieťa len vtedy, ak dosiahne výkon a potrestajte ho, ak nesplní plánovaný cieľ. Možno, že takto vychováte neurotické dieťa, robota, bez tvorivosti, spontánnosti a motivácie niečo v živote dokázať.

Mnohí rodičia ničia budúcnosť svojich detí aj tým, že ich oberajú o možnosť hľadať si svoju vlastnú cestu, že im vnucujú predstavu, že vyštudovať gymnázium a vysokú školu je to najlepšie pre život. V mnohých prípadoch to však znamená štúdium množstva nepotrebných, niekedy až škodlivých, vecí a po ukončení štúdia frustráciu, dlhodobú spoluprácu s úradmi práce a napokon, pochopenie toho, že človek sa najlepšie uživí tým, že dobre ovláda užitočné remeslo a vie podnikať so svojim talentom.

Som profesor, učil som na mnohých školách na Slovensku aj v zahraničí a každý deň sa stretávam s podnikateľmi. Úprimne hovorím rodičom detí – neničte im život tým, že ich budete nútiť študovať nepotrebné odbory na vysokých školách. Svet potrebuje ľudí, ktorí vedia niečo urobiť a nie iba o tom rozprávať. Ako bývalý učiteľ a otec vás varujem pred mnohými vysokými školami a odbormi, ktorých jediným výsledkom je bezcenný diplom. Remeslo je dnes viac ako vyštudovaná vysoká škola. Viem, o čom hovorím, aj môj syn vymenil vysokú školu za remeslo kuchára a bolo to jedno z najlepších rozhodnutí v jeho živote!

Viete, že nezamestnanosť mladých v Grécku, Španielsku alebo Chorvátsku presahuje 50% a Slovensko patrí k Európskej špičke s vyše 30%. Chodia mi do firmy životopisy mladých ľudí so žiadosťou o prácu a niekedy mi ich je ľúto. Aké nezmyselné odbory vyštudovali a v akej ilúzii možno žijú aj so svojimi rodičmi, ktorí tak túžili aby ich syn alebo dcéra mali vysokoškolský diplom. Veru, niektoré školy a štúdijné odbory na Slovensku mi pripomínajú skalické šibenice postavené „enem pro nás a naše deti.”

Poznám majiteľa veľmi úspešnej firmy, ktorý zásadne nedáva prácu uchádzačom s titulom MBA (Master of Business Administration). Pred časom na konferencii v New Yorku rozprával Gary Hamel, známy profesor manažmentu o firmách, ktoré sa v posledných rokoch dostali do vážnych problémov. Mali jeden spoločný znak – v ich vedení sedeli úspešní absolventi MBA. Nespochybňujem vzdelávanie, ale dnešný svet je iný a mnohé „pravdy“, ktoré sa dnes učia na manažérskych a ekonomických školách už dávno neplatia. V dnešnom svete sa uplatnia ľudia, ktorí vedia niečo urobiť a nie iba rozprávať, prezentovať, koordinovať alebo analyzovať. Máme prebytok informácií, ale nedostatok znalostí. Zbytočných teoretikov a komentátorov máme nadbytok, dobrých remeselníkov, technikov, praktikov so zdravým rozumom a podnikateľov máme nedostatok.

Je dobré, že rodičia milujú svoje deti a chcú pre ne len to najlepšie. Zametaním cestičiek a ilúziami o dobrej práci a šťastnom živote s bezcenným diplomom im však nepomôžu. Neľutujme svoje ratolesti, že si zašpinia ruky od práce, je to lepšie ako zašpinené svedomie alebo premárnený čas. Tvrdá práca je lepšia, ako zabíjanie času študovaním nepotrebných nezmyslov. Steve Jobs pred svojou smrťou povedal: Tvoj čas je obmedzený. Neplytvaj ním tým, že budeš žiť život niekoho iného. Nechajme deti žiť svoj vlastný život.

0