Som proti židom, cigáňom, americkým jastrabom, ruským komunistom, homosexuálom, slovenským biskupom, neznášam Obamu, Putina, primátora, župana. Neznášam tento zlý a skorumpovaný svet. Takto mi pripadajú výmeny názorov  niektorých ľudí na internete. Sú proti mnohým veciam, ale niekedy nevedia presne definovať za čo sú oni sami. Mnohí „národovci,” ktorí neznášajú Maďarov, majú problémy so slovenským jazykom a históriou. Mnohí z tých, ktorí radikálne odsudzujú druhých, majú sami problém s pohľadom do zrkadla. Niektorí ľudia bojujú „proti“ v krčme alebo za anonymným profilom internetu. Verejne sa pridajú, až keď pominulo riziko. Aj vo firmách je to podobné – sme proti zmenám, novým nápadom a názorom druhých ľudí. Sme majstri kritizovania úspešných ľudí a podnikateľov. A čo sme vytvorili my?

Niekedy sa zahanbene pozerám sám na seba. Prečo statočne nebojujem proti zlým veciam ako sú korupcia, podvody alebo zlodejstvá okolo nás? Občas sa ozvem, ale mohol by som viac. Bojovať proti niečomu zvádza k negatívnym myšlienkam o „nepriateľoch” a človek možno postupne začne používať ich zbrane – nenávisť, agresivitu a zlo. Možno som slabý, ale bojovať proti mi berie silu a bojovať za, mi naopak silu dáva. Som za rodinu a som proti jej deštrukcii, som za to, aby sa nekradlo a postavil som sa proti zlodejstvám, ale nie som bojovník, ktorý potrebuje kričať do mikrofónu alebo každý deň písať petície a prenasledovať zlodejov.

Nechcel by som skončiť ako neborák Alcest v Mizantropovi, ktorý hovorí:  „Čo vidím, zrak mi trýzni v nejednej už chvíli šľachta i mešťania len žlč mi rozbúrili, hlboký žiaľ ma chytá, smútim rok čo rok, keď pozorujem ľudí a ich úpadok… Dočerta, toľká faloš náramne ma žerie, keď vidím, že má všade otvorené dvere…“

Bojovať proti znamená niekedy pyšne vyvyšovať seba nad druhých, cítiť sa lepší, hľadať chyby na iných viac ako na sebe  a byť v ohrození, že raz podľahneme Alcestovým myšlienkam: „Já nemám ľudstvo rád a som tak zhnusený ním, že by som bol pohoršený nad neho uznaním. Ach, ja ich, vravím vám, z tej duše nenávidím!…Cítim odpor ku všetkým ľudom bez rozdielu. K tým preto, že sú zlí bez možnej nápravy a k iným zas preto, že k zlým sú láskaví…“

Je čas pôstu. Čas očisty a pokánia, čas, ktorý pomáha odpúšťať druhým, nevypínať sa a bojovať za dobro, lásku, vieru a nádej. A možno slovo boj ani nie je to správne. Možno, že stačí tichučko a pokojne prijímať veci v našom živote, modliť sa a prosiť za to, aby sme lepšie porozumeli vôli Najvyššieho a dodržiavať princípy sveta. Za spája a proti rozdeľuje, za miluje a odpúšťa a protinenávidí. Dôležité je, aby za pochádzalo z dobrého prameňa a aby sme sa postavili proti tomu, čo nám prináša smrť – hriechu v našom živote.

Ľudia sú často proti veciam, na ktoré nemajú vplyv. Nadávajú, šíria okolo seba negatívne emócie, ale stav, s ktorým sú nespokojní, aj tak nezmenia. Na druhej strane je veľa vecí, na ktoré máme vplyv, môžeme pre ne pracovať každý deň a meniť okolitý svet k lepšiemu. Je však často ľahšie ukazovať na druhých, ako niečo urobiť sám.

Ak sme proti niekomu, nemáme ho radi a nedokážeme mu odpustiť, je to možno práve pre našu stratégiu proti. Je lepšie prosiť za neho aj za naše vlastné obrátenie a potom príde úľava.

0